Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Σε τεντωμένο σκοινί η διαχείριση των σκουπιδιών στην Αττική

Ποια είναι τα «καυτά» σημεία όπου εξετάζεται να δημιουργηθούν υποδομές διαχείρισης ή διάθεσης απορριμμάτων
Γραμματικό, Φυλή, Σχιστό, Ελαιώνας, Παπάγου, Κορωπί, Μαρκόπουλο, Σπάτα, Παιανία, Μέγαρα. 

Είναι τα «καυτά» σημεία στον χάρτη της Αττικής όπου εξετάζεται να δημιουργηθούν υποδομές διαχείρισης ή διάθεσης απορριμμάτων. Μια διαδικασία που αποδεικνύεται ιδιαιτέρως δύσκολη και χρονοβόρα, με τους αρμοδίους στην Περιφέρεια Αττικής και στον ΕΔΣΝΑ (Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής) να βρίσκονται μπλεγμένοι στα... μαθηματικά της προσθαφαίρεσης προκειμένου το τελικό άθροισμα των παλιών και νέων εγκαταστάσεων να μπορεί να καλύψει τη διαχείριση του συνόλου των σκουπιδιών.

Το στοίχημα που καλούνται να κερδίσουν είναι να μην ανοίξει... μύτη στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και να μη δημιουργηθεί «χρονικό κενό» μεταξύ της δημιουργίας και λειτουργίας των νέων εγκαταστάσεων και του κορεσμού των παλαιών. 
 Η εξίσωση ωστόσο δείχνει δύσκολη, καθώς ήδη στους Δήμους Κρωπίας, Πετρούπολης και Μάνδρας επικρατεί μεγάλος αναβρασμός, με τους δημοτικούς άρχοντες να αντιδρούν στη λειτουργία εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων σε λατομεία των περιοχών τους.
Για αυτό σε πρώτη φάση, όπως αναφέρει στο «Βήμα» η αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ κυρία Αφροδίτη Μπιζά, θα παραταθεί η διαβούλευση της πρότασης για τα ανενεργά λατομεία του Λεκανοπεδίου που μπορούν να αποτελέσουν χώρους για την υποδοχή εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής. «Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού ολοκληρωθεί η διαβούλευση, εκτιμώ εντός του Δεκεμβρίου» σημειώνει η κυρία Μπιζά. 

«Σωσίβιο» και πάλι η Φυλή
Παράλληλα, η εξεύρεση των κατάλληλων περιοχών που θα υποδεχθούν τις υποδομές για τα απορρίμματα και η ολοκλήρωση της κατασκευής τους θα πρέπει να συνδεθούν με την απόσυρση των παλαιών. Πρόσφατα η παράταση του χρόνου ζωής του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Φυλής έδωσε στην Περιφέρεια Αττικής ένα χρονικό περιθώριο τριών ετών (ένα έτος υπόλοιπο ζωής συν δύο χρόνια η παράταση) για την υλοποίηση του σχεδιασμού της. Αφορά την επέκταση του Β' κυττάρου κατά 108 στρέμματα.

Θα είναι όμως έτοιμες οι σχεδιαζόμενες υποδομές πριν από την εκπνοή της νέας προθεσμίας για τη Φυλή; Ή, όπως αναφέρουν στελέχη του ΕΔΣΝΑ, σε τρία χρόνια θα αναγκαστεί η πολιτεία να δώσει νέα ανάσα ζωής στον ΧΥΤΑ, ενεργοποιώντας τη γ' φάση και δίνοντάς του παράταση για άλλα 10 με 15 χρόνια, προοπτική που απεύχονται στελέχη της περιφέρειας. Οι κακές γλώσσες στα γραφεία του Συνδέσμου ψιθυρίζουν ότι αυτή είναι η πιο πιθανή εκδοχή, με δεδομένη τη σθεναρή αντίσταση των δήμων της Δυτικής Αττικής στη χωροθέτηση νέων Χώρων Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ).

Ο σχεδιασμός για τη χρήση των λατομείων Μελετάνι και Τιτάν στη Μάνδρα μπαίνει στο συρτάρι μετά την πρόσφατη τραγωδία στην περιοχή. Το ίδιο και η πρόταση που αφορούσε το λατομείο Μουσαμά στο όρος Αιγάλεω, στα διοικητικά όρια του Δήμου Φυλής, μετά τις έντονες αντιδράσεις του δημάρχου Πετρούπολης. Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές του ΕΔΣΝΑ αναφέρουν ότι έτερος δήμαρχος της Δυτικής Αττικής έχει δεχθεί την πρόταση δημιουργίας ΧΥΤ σε άλλο λατομείο της περιοχής.

Εργα ύστερα από πέντε χρόνια
Σε κάθε περίπτωση, ο περιφερειακός σχεδιασμός για τα απορρίμματα στην Αττική προβλέπεται ότι θα καθυστερήσει. Ακόμη και τα πιο ώριμα έργα δεν αναμένεται να λειτουργήσουν πριν από την πενταετία. Ειδικότερα, για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Γραμματικό θα απαιτηθούν στην καλύτερη περίπτωση τέσσερα χρόνια. Ηδη εκεί έχει κατασκευαστεί ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), ο οποίος θα παραμείνει ανενεργός μέχρι να λειτουργήσει η μονάδα.

Οπως λέει χαρακτηριστικά παράγοντας του ΕΔΣΝΑ, «θέλει περί τα δύο χρόνια για να εγκατασταθεί ο εργολάβος, άλλον έναν χρόνο η κατασκευή και θα πρέπει να ακολουθήσει και δοκιμαστική περίοδος. Για να λειτουργήσει κανονικά απαιτείται μια τετραετία, εάν οι διαδικασίες ξεκινήσουν άμεσα». Τον ίδιο, ίσως και περισσότερο χρόνο, εκτιμάται ότι θα πάρει η κατασκευή και λειτουργία αντίστοιχης μονάδας στο Σχιστό.

Εκτός από τους δύο ΧΥΤ σε Δυτική Αττική και Γραμματικό, ο σχεδιασμός προβλέπει και έναν τρίτο στη Νότια Αττική, για τον οποίο προτείνονται οι χώροι τριών λατομείων του Δήμου Κρωπίας (λατομεία Κυριακού, Τριάς, Πόρτσι). Η δημοσιοποίηση του θέματος πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις στην περιοχή, με το δημοτικό συμβούλιο σε απόφασή του να καταθέτει ως αντιπρόταση, στο πλαίσιο μιας κλειστής μη δημόσιας διαβούλευσης, την απόθεση μόνο προϊόντων εκσκαφών και κατεδαφίσεων. 
Πάντως, σε συνάντηση της δημοτικής αρχής με την περιφερειάρχη Αττικής κυρία Ρένα Δούρου, διευκρινίστηκε ότι «τα λατομεία Κορωπίου δεν είναι προεπιλεγμένα». Η σκέψη άλλωστε για τα ανενεργά και εξοφλημένα λατομεία είναι να ερευνηθεί αν η αποκατάστασή τους μπορεί να συνδυαστεί με τη λειτουργία υποδομών διαχείρισης ή διάθεσης απορριμμάτων.

Μόνο το 22% να φτάνει σε ΧΥΤ
Στη Νότια Αττική προτείνεται η δημιουργία μιας ΜΕΑ και μιας Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΑΒ). Για την πρώτη, πλούσιος δήμος των νοτίων προαστίων βρίσκεται σε επαφές με πολωνική εταιρεία, προκειμένου να την εγκαταστήσει σε συγκεκριμένη περιοχή στους πρόποδες του Υμηττού. Παράλληλα, οι Δήμοι Μαρκόπουλου, Σπάτων - Αρτέμιδας και Παιανίας - Γλυκών Νερών έχουν καταθέσει στον ΕΔΣΝΑ πρόταση για δημιουργία ΜΕΑΒ στην περιοχή τους.

Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η κατασκευή δύο Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων και Βιοαποβλήτων στον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (κατά προτίμηση σε οικόπεδα ήδη αδειοδοτημένα για Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων), οι οποίες χωροθετούνται στον Ελαιώνα και στου Παπάγου.

Το συνολικό σχέδιο για τα απορρίμματα στην Αττική, όπως αναφέρει στέλεχος της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Αττικής, προβλέπει ως το 2020 η διαλογή στην πηγή να φτάνει στο 52% των απορριμμάτων, σε μονάδες επεξεργασίας να πηγαίνει περίπου το 25% και ως υπόλειμμα να διατίθεται σε ΧΥΤ περίπου 22%. Αποτελεί ζητούμενο πώς μέσα στην επόμενη διετία περισσότερα από τα μισά απορρίμματα θα ανακυκλώνονται, όταν σήμερα στους 66 δήμους της Αττικής το ποσοστό της καθαρής ανακύκλωσης (δηλαδή χωρίς τους μπλε κάδους, τις μικρές μπαταρίες και τις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές) ανέρχεται μόλις στο 4,16%.

Πάντως, προ μηνός, ο Δήμος Κρωπίας κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της απόφασης του ΕΔΣΝΑ επί του σχεδίου αποκατάστασης και αξιοποίησης των εξοφλημένων ανενεργών λατομείων - μεταλλείων Αττικής.πηγή