Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

3,25% από τον ΟΛΠ διεκδικούν τέσσερις δήμοι

  Σημαντικό ποσό, 3,25% επί του τζίρου του Οργανισμού, διεκδικούν οι δήμοι Σαλαμίνας, Πειραιά, Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Περάματος  από τον ΟΛΠ...


Το ποσό που πρέπει να αποδίδει ο ΟΛΠ σε τέσσερις παραλιμένιους δήμους, 3,25% επί του τζίρου του Οργανισμού, περιμένουν ακόμα οι δημοτικές αρχές και εάν μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα δεν έχουν κάποια επίσημη απάντηση, οι 4 δήμαρχοι (Πειραιά, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περάματος και Σαλαμίνας) θα ζητήσουν ακρόαση με κυβερνητικό εκπρόσωπο προκειμένου να μάθουν τους λόγους της καθυστέρησης.

Αυτά έκανε γνωστά ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο μετά την έγκριση κατά πλειοψηφία του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης 2018 και του προϋπολογισμού εσόδων-εξόδων οικονομικού έτους 2018 του Δήμου Πειραιά.
Ο Γ. Μώραλης υποστήριξε ότι για το θέμα περιμένουν ακόμα απάντηση από την κυβέρνηση, εξέφρασε την ελπίδα ότι το ζήτημα θα τελειώσει χωρίς προβλήματα, υπενθυμίζοντας ότι βάσει της Σύμβασης Παραχώρησης το 3,5% του τζίρου του Οργανισμού πρέπει να πηγαίνει στο ελληνικό Δημόσιο το οποίο θα παρακρατά το 0,25% που ζήτησε ο Δ. Μπακόπουλος, διοικητής της Δημόσιας Αρχής Λιμένα (ΔΑΛ), και το υπόλοιπο 3,25% θα αποδίδεται στους παραλιμένιους δήμους.

«Εκτιμώ ότι δεν είναι εμπαιγμός, αλλά γραφειοκρατική καθυστέρηση. Θέλω να πιστεύω ότι θα υλοποιηθεί η σύμβαση ως έχει και θα λάβουμε τα χρήματα, τα οποία δικαιούμαστε τόσο εμείς όσο και οι υπόλοιποι τρεις παραλιμένιοι δήμοι», συμπλήρωσε. 

Λόγω της εμπλοκής αυτής παρουσιάζεται ένα κενό στον προϋπολογισμό, όπως υποστήριξε ο δήμαρχος, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε στα προβλήματα του δήμου και στην οικονομική κατάσταση τα τελευταία 20 χρόνια, την οποία χαρακτήρισε «δύσκολη», καθώς συνδέεται με την οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και τις περικοπές των πόρων της Αυτοδιοίκησης όλα αυτά τα χρόνια.
Παρ' όλα αυτά, όπως σημείωσε, μείωσαν τα τελευταία δύο χρόνια αθροιστικά 6% τα ανταποδοτικά τέλη, ενώ υπάρχουν απαλλαγές για τους καταστηματάρχες στην 5η Δημοτική Κοινότητα και ταυτόχρονα εξετάζουν την πρόταση που υπέβαλε ο Εμπορικός Σύλλογος και το Επιμελητήριο, για τους καταστηματάρχες στην Αγίου Κωνσταντίνου και στην Οδησσού.
Χαρακτήρισε επίσης «σημαντική» τη ρύθμιση στο χρέος του δήμου στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, περίπου 130 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο, όπως επισήμανε, κατάφεραν να ρυθμίσουν και να εξοικονομήσουν στο σύνολο 7 εκατομμύρια ευρώ μέχρι τη λήξη του, αλλά και περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο.
πηγή:efsyn.gr