Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 2017

Σύσκεψη φορέων: Απομάκρυνση όλων των ρυπογόνων βιομηχανιών

Ο σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραιά "Η Πρόοδος" με ανακοίνωση του ενημερώνει για τα όσα έγιναν στην ιδιαίτερα ουσιαστική σύσκεψη των μαζικών φορέων, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου ενάντια στην λειτουργία των εγκαταστάσεων της Oil-One. Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στις τοποθετήσεις των φορέων και στις αποφάσεις για τη συνέχεια της πρωτοβουλίας...


Στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των μαζικών φορέων επισημάνθηκαν:
 • Η αφόρητη κατάσταση που δημιουργείται από τα καζάνια, εξαιτίας της δυσοσμίας και της ανασφάλειας. Οι γείτονες δεν μπορούν να ανοίξουν ούτε τα παράθυρά τους, ενώ οι μαθητές των πιο κοντινών σχολείων δεν μπορούν να βγουν στο προαύλιο των σχολείων όταν ο νοτιάς και η ζέστη επιδεινώνουν την κατάσταση.
 • Η  ανάγκη συγκρότησης παλλαϊκού μετώπου, το οποίο θα επιβάλει στην κυβέρνηση την θέληση των ανθρώπων της ευρύτερης περιοχής, που καθημερινά δοκιμάζονται και είναι αποδέκτες των βλαβερών συνεπειών από την λειτουργία των εγκαταστάσεων της Oil-One. Στόχος αυτού του μετώπου δεν μπορεί να είναι άλλος από την απομάκρυνση όλων των ρυπογόνων βιομηχανιών από την περιοχή.

 • Η ανάγκη για αξιοποίηση του συνόλου της έκτασης της αποβιομηχανοποιημένης ζώνης γύρω από τα Λιπάσματα Δραπετσώνας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών της περιοχής με απαλλοτρίωση όλης της έκτασης. Κάποιοι φορείς προσδιόρισαν αυτές τις ανάγκες (π.χ. δημιουργία Παιδιατρικού Νοσοκομείου στην περιοχή του Πειραιά), ενώ άλλοι θεώρησαν ότι η συζήτηση για την συγκεκριμενοποίηση των αναγκών αυτών είναι άκαιρη και δεν βοηθά την συσπείρωση. Ωστόσο κοινό τόπο αποτέλεσε η άποψη ότι δεν θα επιτραπεί καμιά δραστηριότητα με ιδιωτικοοικονομικά επιχειρηματικά κριτήρια στην περιοχή. 
 • Αφενός οι  διαχρονικές ευθύνες  των προηγούμενων κυβερνήσεων (που δεκαετίες τώρα άφησαν τον τόπο να ρημάζει, ενώ παράλληλα τον παρέδιδαν κομμάτι κομμάτι σε επιχειρηματικά συμφέροντα, αποκλείοντας την πρόσβαση στη θάλασσα για το λαό της περιοχής), και αφετέρου της σημερινής κυβέρνησης που με την άδεια που έδωσε το 2017 επιτρέπει στην Oil-One να αναβαθμίσει τις δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις της στο χώρο των Λιπασμάτων.
    Στο σημείο αυτό παρουσιάστηκαν και διαφωνίες, αφού για κάποιους φορείς η συμφωνία και η συνεχής προβολή του ζητήματος αυτού αποτελεί προϋπόθεση συμμετοχής σε κοινές πρωτοβουλίες (π.χ. έκδοση αφίσας), ενώ για άλλους τα αιτήματα της απομάκρυνσης αποτελούν ικανό πλαίσιο για την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών.

Στην βάση των παραπάνω οι φορείς απαιτούν:
 • άμεση ανάκληση της άδειας εμπορίας που δόθηκε από την σημερινή κυβέρνηση στην Oil-One,
 • επανεξέταση-ανάκληση όλων των αδειών που δόθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση για τη λειτουργία της βιομηχανίας,
 • σαφές χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση της Oil-One  και των άλλων ρυπογόνων εγκαταστάσεων (Lafarge, δεξαμενών ΕΛΠΕ) από την πόλη μας

Για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων προτείνεται στους μαζικούς φορείς:
 • Παράσταση διαμαρτυρίας διοικητικών συμβουλίων στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος αμέσως μετά την πανεργατική απεργία της 14ης Δεκεμβρίου.
 •  Έκδοση και διάδοση ανακοίνωσης, η οποία μαζί με την αφίσα και άλλα  υλικά των φορέων θα αναδεικνύουν τα προβλήματα που δημιουργούνται από την λειτουργία των καζανιών.  
 • Ανάρτηση πανό σε σχολεία και σε κεντρικά σημεία της περιοχής.
 • Διοργάνωση κινητοποίησης στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Η ημερομηνία θα οριστεί  από τους φορείς το επόμενο διάστημα. 
 • Ανάληψη πρωτοβουλιών από τη σχολική κοινότητα (εκπαιδευτικοί-γονείς μαθητές) στα σχολεία.
 • Ενημέρωση των μαθητών και των γονιών τους για το κίνδυνο που διατρέχουμε από την λειτουργία των εγκαταστάσεων της Oil-One και των άλλων ρυπογόνων εγκαταστάσεων που λειτουργούν στην περιοχή (Τσιμεντάδικο Lafarge), την ανάγκη για απομάκρυνση των ανενεργών δεξαμενών των ΕΛΠΕ καθώς και την γνωριμία των παιδιών με τη γη που τους ανήκει στην περιοχή της ανάπλασης, τις δυνατότητες και την ευκαιρία που έχουν για να αλλάξει ο τόπος που ζουν.

 Κορύφωση των προηγούμενων δράσεων με την οργάνωση διήμερου εκδηλώσεων στον χώρο των λιπασμάτων την άνοιξη του 2018.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του συλλόγου εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραιά «Η Πρόοδος» και πήραν μέρος οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Νίκαιας, «Ν. Πλουμπίδης», Πειραιά «Ρ. Φεραίος», Σαλαμίνας, η ΕΛΜΕ Πειραιά, οι Σύλλογοι Γονέων των 13ου και 21ου Δημοτικών Σχολείων Κερατσινίου, οι σύλλογοι Γονέων των 1ου και 4ου Δημοτικών Σχολείων Δραπετσώνας και οι Εξωραϊστικοί - Πολιτιστικοί Σύλλογοι Τερψηχώρος, Χαραυγής και Αγ. Μηνά. Συμμετείχε επίσης ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, καθώς και δημοτικές παρατάξεις του ίδιου δήμου και συλλογικότητες της περιοχής.