Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Η απλή αναλογική θα σπάσει τα αυτοδιοικητικά κατεστημένα

Π. Σκουρλέτης: Η απλή αναλογική θα σπάσει τα αυτοδιοικητικά κατεστημένα  


Η απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα έλθει να σπάσει τα σημερινά αυτοδιοικητικά κατεστημένα, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Η υπόθεση της απλής αναλογικής θεωρώ ότι είναι το πιο σημαντικό από όλα, στα ζητήματα της εκπροσώπησης για την τοπική αυτοδιοίκηση, γιατί θα έλθει ουσιαστικά να αντιμετωπίσει με έναν έναν ισότιμο τρόπο την ψήφο και τη δικιά σας και τη δικιά μου, πράγμα που δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή και θα δώσει τη δυνατότητα για νέες συνθέσεις και συνεργασίες, που τις έχει τόσο ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση» επισήμανε.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις, που προκάλεσε η σχετική τοποθέτησή του, σε μερίδα των συνέδρων που συμμετείχαν στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ, στα Ιωάννινα, ο υπουργός εκτίμησε πως «ήταν μικρότερες από κάθε άλλη φορά, διότι δεδομένη είναι η αντίθεση μιας μεγάλης κατηγορίας, των νυν, των εν ενεργεία δημάρχων», ενώ «των ανθρώπων που ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικώς, δηλαδή δημοτικών συμβούλων, επικεφαλής άλλων σχημάτων αντιπολίτευσης κ.λπ., θεωρώ ότι μάλλον έχουμε εξασφαλίσει τη συναίνεση γι αυτό που πάμε να κάνουμε».

«Οι νυν δήμαρχοι πάντοτε και σε κάθε ευκαιρία κατέθεταν την αντίθεσή τους. Αυτή εκφράστηκε και χθες, την ώρα της ομιλίας μου. Βεβαίως μόνον ο περιφερειάρχης Ηπείρου -απρεπώς θα έλεγα, γιατί ήταν και ο άνθρωπος που φιλοξενούσε το συνέδριο- σηκώθηκε κι έφυγε μέσα από θεατρικού τύπου κινήσεις την ώρα της ομιλίας, αλλά αυτό δεν επηρέασε και δεν ασχολήθηκε κανείς πάρα πολύ μαζί του» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα οικονομικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο κ. Σκουρλέτης διευκρίνισε: «Όταν θέλεις να κάνεις μία μεγάλη τομή στην αυτοδιοίκηση και να εκχωρήσεις, να αποσαφηνίσεις και να ενισχύσεις αρμοδιότητες προφανώς χρειάζεσαι δύο πολύ σημαντικά πράγματα: Πρώτα από όλα πόρους και δεύτερον τη δυνατότητα να στηρίξεις αυτές τις αλλαγές με ανθρώπινο δυναμικό. Και στα δύο για το ορατό μέλλον, το βραχυπρόθεσμο μέλλον, υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί, λόγω του εφαρμοζόμενου προγράμματος. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε με σταυρωμένα τα χέρια μέχρις ότου αποκαταστήσει η χώρα μια στοιχειώδη πια κυριαρχία των κινήσεών της».

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα όσων εργάζονται ως συμβασιούχοι, ενώ από τα δεδομένα προκύπτει πως θα έπρεπε να έχουν μία άλλη εργασιακή σχέση, ο υπουργός τόνισε ότι «πρέπει με έναν τρόπο, ο οποίος να επιτρέπεται και από το Σύνταγμα και από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, να αποκατασταθεί αυτή η εργασιακή σχέση».

Εξήγησε, δε, πως «αυτό προσκρούει προφανώς και σε σχέση με το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα και το πώς αντιλαμβάνονται οι θεσμοί ορισμένα πράγματα», παρατηρώντας, πάντως, πως έχουν υπάρξει και θετικά δείγματα γραφής «π.χ. στο ζήτημα των συμβασιούχων καθαριότητας απαντήσαμε με τον διαγωνισμό, ο οποίος ανακοινώνεται το επόμενο διάστημα για την πρόσληψη μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα».

«Υπάρχουν και άλλα προγράμματα και τομείς και θεωρώ ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ουσιαστικά από τη στιγμή που θα δημιουργηθούν οι καλύτερες συνθήκες, πρέπει και οφείλουμε να βρούμε τον τρόπο της αποκατάστασης αυτών των ανθρώπων, είναι κάτι που έχουμε πει και στους ίδιους τους εκπροσώπους των θεσμών» υπογράμμισε.

«Για τις τραγωδίες υπάρχουν ευθύνες με ονοματεπώνυμο»

Κληθείς να σχολιάσει την ανταπόκριση της πολιτικής προστασίας στις πρόσφατες πλημμύρες και καταστροφές ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε πως «αν κανείς λάβει υπόψη του τον καθημαγμένο κρατικό μηχανισμό, λόγω των μνημονιακών πολιτικών των τελευταίων ετών, αν δει την ανταπόκριση αυτών των υπηρεσιών, με τα όποια μέσα διαθέτουν -όχι μόνο στην τελευταία περίπτωση των καταστροφικών πλημμυρών που οδήγησαν στην ανθρώπινη τραγωδία, αλλά δει και την περίπτωση της Σύμης, των σεισμών, στη Μυτιλήνη, στην Κω, στις πλημμύρες της Καλαμάτας, των Χανίων- θεωρώ ότι η ανταπόκριση ήταν θετική και μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του συγκεκριμένου μηχανισμού ήταν και άμεση».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «τα προβλήματα ξεκινάνε πέρα από αυτή την άμεση ανταπόκριση, ξεκινάνε από παθογένειες και σχετίζονται με παθογένειες, που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που αναπτύχθηκαν και χτίστηκαν οι πόλεις μας».

«Δεν αναφέρομαι μόνο στην μικροαυθαιρεσία, αναφέρομαι και σε λάθος επιλογές, όπου στο όνομα μιας ανυπαρξίας χωροταξικής πολιτικής πηγαίνανε νομότυπα και έχτιζαν στα ρέματα, τα κλείνανε, με αποτέλεσμα να δούμε όσα τραγικά είδαμε το προηγούμενο διάστημα. Υπάρχουν ευθύνες λοιπόν που έχουν πολιτικό ονοματεπώνυμο από κάτω» τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ