Η τελευταία φορά που συζητήσαμε για τις πλημμύρες στο Κερατσίνι, στον κόμβο Σκλαβενίτη, ήταν στις 22 Οκτωβρίου 2015(εδώ), την ημέρα που γινόταν κινητοποίηση για την πώληση του λιμανιού.
Από τότε πέρασαν 2 χρόνια και σήμερα συζητάμε το ίδιο θέμα και μάλιστα δεν έχει γίνει κανένα βήμα προόδου.
Από τότε πέρασαν 2 χρόνια και σήμερα συζητάμε το ίδιο θέμα και μάλιστα δεν έχει γίνει κανένα βήμα προόδου.
Τα προβλήματα στην περιοχή είναι γνωστά σε όλους. Ήδη από την προηγούμενη μέρα της νεροποντής σε ανακοίνωση, υπήρχε η προειδοποίηση: «Να αποφεύγονται άσκοπες μετακινήσεις σε περιοχές, που γίνεται, συχνά, συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων βρόχινων νερών, όπως στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, στο κόμβο του «Σκλαβενίτη», στη Λεύκα, στο λιμάνι του Περάματος και στην περιοχή της Παλαιάς Κοκκινιάς.»
Το ίδιο βέβαια σκηνικό συνεχίζεται χρόνια τώρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, φωτογραφία με χάρτη, δίπλα, "υπήρχε ένα ρέμα, το οποίο κατεβαίνει από τα υψώματα του Κορυδαλλού και συναντά το μονοπάτι από τα Ταμπούρια ακριβώς. Το νερό του πρώην ρέματος ακολουθεί τη Δημοκρατίας, βρίσκει πρώτα τον κόμβο όπου συγκλίνουν τέσσερις ασφάλτινες πίστες, οι οποίες κατεβάζουν εκατομμύρια τόνους νερού και στη συνέχεια βρίσκει τη μάντρα του ΟΛΠ στον Σκλαβενίτη και την τσιμεντωμένη θάλασσα. Δεν μπορεί να διαφύγει και πλημμυρίζει την πόλη."
Από εκεί και πέρα, τι γίνεται; Περιμένουμε, προσευχόμαστε, προγραμματίζουμε; Δίνουμε λύσεις; Τρέχουμε εκ των υστέρων;
Και βέβαια δεν είναι λύση κάθε φορά να αποφεύγουμε κάποιους δρόμους ή κλείνουμε σχολεία και αθλητικά κέντρα(!) επειδή φοβόμαστε για τα χειρότερα.
Λύση είναι να συντηρούμε ό,τι χρειάζεται συντήρηση, έγκαιρα, να παλεύουμε τη γραφειοκρατία με παραστάσεις στα υπουργεία και σε κάθε αρμόδιο, με κινητοποιήσεις εάν χρειάζεται, να «βγάζουμε στη σέντρα», ακόμα και με δελτία τύπου τους υπευθύνους που με τα έργα τους μεγάλωσαν το πρόβλημα, να προτείνουμε και άλλες λύσεις!
Σίγουρα όλα, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σήμερα. Το πρόβλημα έρχεται από παλιά, όμως ευθύνη και μέριμνα όποιου βρίσκεται σε θέση ευθύνης πρέπει να είναι να «τρέξουν» όλες οι διαδικασίες για φρεάτια, διατομή αγωγών, συντήρηση, για ο,τιδήποτε, και βέβαια να γίνουν οι μελέτες, ώστε να δρομολογηθούν λύσεις! Το θέμα δεν είναι απλό και δεν προσφέρεται για πολιτική. Στη συγκεκριμένη περιοχή, πρέπει να γίνει μεγάλη παρέμβαση για να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα, γιατί η φύση δεν ξεχνάει…