Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Ειδική σύσκεψη για τον ΧΑΔΑ στο Σχιστό

Ειδική σύσκεψη για την πορεία των εργασιών του επικίνδυνου ΧΑΔΑ, στο Σχιστό, του μοναδικού στην Ελλάδα με ραδιενεργά απόβλητα, συγκάλεσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής. 
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Σπύρος Κοκκινάκης, η βουλευτής Β΄ Πειραιώς ΣΥΡΙΖΑ Εύη Καρακώστα, ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, και υπηρεσιακοί παράγοντες από την Περιφέρεια και το Υπουργείο Περιβάλλοντος. 
Μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι έχουν ολοκληρωθεί και παραληφθεί οι τρεις από τις τέσσερις φάσεις του έργου αποκατάστασης του ΧΑΔΑ (Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων) στο Σχιστό, με χρήματα που προέρχονται είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είτε από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ.

Κατόπιν αυτών επισημάνθηκε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης πρέπει να εξετάσουν το φάκελο που υπέβαλε ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) για την αποκατάσταση της 4ης και τελευταίας φάσης, του έργου, η οποία έχει καθυστερήσει περίπου 1,5 χρόνο και αφορά την στέγη του ΧΑΔΑ. Ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε από τις υπηρεσίες να έχουν ολοκληρώσει το έργο τους το αργότερο σε ένα μήνα. Το έργο αν και δεν έχει ολοκληρωθεί δείχνει αξιοθαύμαστη αντοχή παρά τις ποσότητες νερού που δέχεται. 

Από την πλευρά του, ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε πρόκειται για θέμα δημόσιας υγείας, που αφορά όλους τους πολίτες στην Αττική και τόνισε ότι όπως ολοκληρώθηκαν οι προηγούμενες φάσεις με τον χαρακτηρισμό ΧΑΔΑ θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η 4η φάση του έργου, ώστε να ασφαλιστεί ο ΧΑΔΑ. Ειδικά στις περιπτώσεις που απειλείται η υγεία του γενικού πληθυσμού δεν επιτρέπεται οποιοδήποτε γραφειοκρατικό εμπόδιο ή καθυστέρηση, δήλωσε ο υπουργός.

Την ικανοποίησή τους για την παρέμβαση του υπουργού, εξέφρασαν η κ. Καρακώστα και ο κ. Γουρδομιχάλης, καθώς όπως ανέφεραν απειλείται η υγεία εκατομμυρίων πολιτών σε περίπτωση διαρροής ραδιενεργών υλικών.

Εκτιμάται, πως στον ΧΑΔΑ του Σχιστού έχουν εναποτεθεί περί τα 10 εκατομμύρια τόνοι φωσφογύψου, που είναι ραδιενεργό απόβλητο και είναι αποτέλεσμα της παραγωγικής επεξεργασίας του φωσφορικού οξέως από το πρώην εργοστάσιο λιπασμάτων, στη Δραπετσώνα. περισσότερα εδώ