Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Το οχυρό της Ηετιώνειας Πύλης -Ενας άγνωστος θησαυρός στον ΠειραιάΤην ανάπλαση της περιοχής Καστρακίου Δραπετσώνας ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής μετά την σύναψη προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στη Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας. 

Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 3,57 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο εντάσσεται στο μεγάλο πρόγραμμα παρεμβάσεων και αναπλάσεων, που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στη περιοχή.

Η ανάπλαση του λόφου Καστράκι σε συνδυασμό με την αναστήλωση των οχυρώσεων της Ηετιώνειας, που χρηματοδοτήθηκαν με 700.000 ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής και ολοκληρώνονται το Φεβρουάριο του 2018, διαμορφώνει ένα αναμορφωμένο σύνολο, σε μια περιοχή συνολικής έκτασης σχεδόν 40 στρεμμάτων. Με το όνομα Ηετιώνεια ή Ηετιωνεία ήταν κατά την αρχαιότητα ο πρώτος ορμίσκος αριστερά του εισερχομένου του κεντρικού λιμένα Πειραιά καθώς και η προεξοχή της ακτής που σχημάτιζε αυτόν. 

Η Ηετιώνεια Πύλη αποτελούσε μεγάλο οχυρωματικό έργο στην εποχή του, χωρίς ιδιαίτερη αυλή, που όμως δέσποζε του αρχαίου λιμένα, αριστερά του εισερχομένου, λόγω ακριβώς του βραχώδους υψώματος που είχε ανεγερθεί. Έφερε δίφυλλη θύρα πλάτους 3,70 μ, ανάμεσα σε δύο πύργους διαμέτρου περίπου 10 μ.

Το μέτωπο της πύλης προστατεύονταν από προτείχισμα και από μια μεγάλη σκαμμένη τάφρο πλάτους 3,5 μ. που μπροστά στην πύλη στένευε στα 1,80 όπου και υπήρχε ξύλινη κινητή γέφυρα, που στηρίζονταν σε κτιστούς πεσσούς.


Νέα παιδική χαρά, θέατρο 300, αναψυκτήριο και διαδρομές περιπάτου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, «με την ολοκλήρωση και των δύο έργων θα δημιουργηθεί ένας πολυλειτουργικός, συνεκτικός χώρος πολιτισμού και αναψυχής, με υπερτοπική σημασία, ικανός να προσελκύσει Έλληνες και ξένους επισκέπτες καθώς πρόκειται για τον πρώτο ανοικτό αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή του Πειραιά».

Παράλληλα, με τις παρεμβάσεις φύτευσης στην έκταση, η πόλη θα αποκτήσει έναν «πνεύμονα» πρασίνου,
ενώ μετά την ανάπλαση στο χώρο του Καστρακίου θα υπάρχει ακόμα, νέα παιδική χαρά 500 τετραγωνικών μέτρων, ανοικτό θέατρο 300 θέσεων, αναψυκτήριο και διαδρομές περιπάτου. 
Υπενθυμίζεται ότι το Καστράκι ως χώρος άνηκε στον ΟΛΠ και παραχωρήθηκε στο Δήμο Δραπετσώνας το 1997, ενώ πρόσφατα εξαιρέθηκε από τη Σύμβαση Παραχώρησης του Οργανισμού.
Η μελέτη ανάπλασης εκπονήθηκε σε συνέχεια του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2016 από το Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας, με τον ίδιο δήμο να είναι ο φορέας εκτέλεσης του έργου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης στην εισήγησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο αναφέρθηκε στη σημασία, στο ρόλο και στη λειτουργία των υπεροτοπικών παρεμβάσεων που κατορθώνουν να αλλάζει η εικόνα ευρύτερων περιοχών.
Αναφέρθηκε, επίσης, ότι ειδικά στην περιοχή αυτή που για δεκαετίες συγκέντρωσε πλήθος οχλουσών χρήσεων και υπέφερε από την έλλειψη δημόσιων, κοινόχρηστων χώρων πραγματοποιούνται σήμερα παρεμβάσεις, η εξέλιξη των οποίων θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της περιοχής (Λιπάσματα, Ηετιώνεια, Καστράκι), ενώ έκανε αναφορά και στις νέες αναπλάσεις που θα επεκταθούν προς την περιοχή του Αγίου Διονυσίου, οι οποίες θα θέσουν τέλος στην υποβάθμιση και εγκατάλειψη της περιοχής και θα επανεκκινήσουν την οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης.

Πηγή: wikipedia, ΑΠΕ-ΜΠΕ iefimerida.gr