Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

128 έργα στην ευρύτερη περιοχή Πειραιά!

 128 έργα  προγραμματίζει η Περιφέρεια στην ευρύτερη περιοχή Πειραιά!

Ένα «πακέτο» 128 έργων, συνολικού προϋπολογισμού 113,5 εκατομμυρίων €, προγραμματίζει να υλοποιήσει στους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, με δικούς της πόρους, η Περιφέρεια Αττικής, όπως αποτυπώνεται στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων 2017, που εγκρίθηκε, χτες (Τρίτη 22/11/2016), από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Όπως τονίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης:
- Γνωρίζοντας τις αντικειμενικές δυσκολίες που δημιουργούνται από ένα δυσλειτουργικό, αντιπαραγωγικό θεσμικό πλαίσιο αλλά και από υποκειμενικές αδυναμίες, καταφέραμε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο προγραμματισμό, σε προχωρημένη φάση ωρίμανσης μελετών και προγραμματικών συμβάσεων για το σύνολο των έργων, που μας επιτρέπει να μπούμε σε διαδικασία υλοποίησης.
- Τα έργα εντάσσονται σε ένα σχέδιο, που καταρτίσαμε με έμφαση στα πεδία υποδομών, κοινωνικής μέριμνας, υγείας, πολιτισμού και ποιότητα ζωής ενώ έχουμε ξεκινήσει σε συνεργασία με τους Δήμους τη διαμόρφωση ενός επιχειρησιακού σχεδίου για τη Β’ Πειραιά.
Αναλυτικά:
 
Τα έργα ποιότητας ζωής:
Εντάσσονται μεγάλες αναπλάσεις, υπερτοπικής σημασίας, όπως η έκταση των Λιπασμάτων για την οποία υπάρχει πρόβλεψη για τον εν εξελίξει αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών (100.000 €) ενώ υπάρχει εγγεγραμμένη πίστωση 17,5 εκατομ. € για απαλλοτρίωση χώρου του πρώην εργοστασίου Λιπασμάτων προκειμένου να αξιοποιηθεί σε συνέχεια του παραλιακού μετώπου, που έχει περιέλθει στο Δήμο.

Άλλα μεγάλα περιβαλλοντικά έργα είναι:

1) Η βιοκλιματική αναβάθμιση κοινόχρηστου χώρου στην οδό Γρ. Λαμπράκη, μετά την απομάκρυνση τμήματος των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Προϋπολογισμός 3.968.000€ (νέο έργο).
2) Αποκατάσταση του Χ.Α.Δ.Α «Λακκώματα» στο Σχιστό Περάματος για την οριστική διευθέτηση της παλαιάς ρύπανσης με την απόρριψη φωσφογύψου. Προϋπολογισμός 1 εκατ. € (νέο έργο).
3) Χρηματοδότηση του εν εξελίξει αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών, για την ανάπλαση των 46 στρεμμάτων του παλαιού νεκροταφείου Νεαπόλεως.
4) Αξιοποίηση του περιβάλλοντα χώρου του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, με ανάπλαση προϋπολογισμού 220.000 € (νέο έργο) και ανακατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων.
5) Ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Μικρολίμανου, προϋπολογισμού 4 εκατ. € (νέο έργο).
Ακόμα, έχει ενταχθεί η χρηματοδότηση αναπλάσεων τοπικής σημασίας σε παιδικές χαρές, συντήρησης και βελτίωσης πρασίνου, προϋπολογισμού 800.000 € (νέο έργο) κ.α.

Στα έργα υποδομών:
Εντάσσονται αντιπλημμυρικά έργα σε όλους τους Δήμους της περιοχής για την αντιμετώπιση επαναλαμβανόμενων εδώ και χρόνια πλημμυρικών φαινομένων και έργα για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και τον καλλωπισμό κεντρικών οδικών αξόνων.
Ανάλογα έργα γίνονται σε τοπικές οδούς με την χορήγηση χρηματοδότησης στους Δήμους.
Επίσης, υλοποιείται πρόγραμμα κατασκευής πεζογεφυρών για την εξυπηρέτηση σχολείων, που βρίσκονται σε δρόμους πυκνής κυκλοφορίας (Κορυδαλλός, Πέραμα, Πειραιάς κ.α.).
Στο πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης της πόλης χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής η εκπόνηση μελέτης διαδρομών και οριζόντιας-κατακόρυφης σήμανσης στον Πειραιά για τους επιβάτες κρουαζιεροπλοίων.

Στα έργα πολιτισμού και αθλητισμού:
Περιλήφθηκαν μια σειρά από έργα ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων (Καστράκι, Ηετιώνεια πύλη κ.α.) αλλά και η επισκευή, διαρρύθμιση και επαναλειτουργία του παλαιού Αρχαιολογικού Μουσείου, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. €, καθώς και η συντήρηση και αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου Ζέας προϋπολογισμού 2,2 εκατ. € (νέα έργα).
 
Στα αθλητικά έργα περιλαμβάνονται εργασίες συντήρησης υπαρχόντων γηπέδων ή αθλητικών χώρων, όπως το «Θεμιστόκλειο» προϋπολογισμού 1,3 εκατ. € (νέο έργο) και κατασκευής νέων, όπως το Αθλητικό Κέντρο Σχιστού Κορυδαλλού, προϋπολογισμού 5,9 εκατ. €.

Στα έργα κοινωνικής μέριμνας:
Εντάσσονται έργα στα νοσοκομεία του Πειραιά (Μεταξά, Τζάνειο και Κρατικό Νίκαιας) και αγορά στεφανιογράφων για το Κρατικό νοσοκομείο Νίκαιας και του Τζανείου. Επίσης έργα για την συντήρηση και αναβάθμιση σχολικών χώρων.
Το σύνολο των χρημάτων που θα διατεθούν στους Δήμους για τη συντήρηση σχολικών χώρων είναι της τάξης των 3 εκατομμυρίων ευρώ. ypodomes