Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Με 13 ψήφους πέρασε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου

Με πολύ ησυχία και με 13 ψήφους από τους 41 δημοτικούς συμβούλους που συμμετέχουν στο δημοτικό συμβούλιο (περίπου, όπως τον παλιό "καλό" καιρό),  ψηφίστηκε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου! 
Σε ανακοίνωση του ο κ. Ζούπης τονίζει ότι δεν προηγήθηκε κανένας διάλογος (κάποτε γινόταν μέχρι και λαϊκές συνελεύσεις), για τις σύγχρονες πληγές της πόλης ΝΑΦΘΑ και για το πρώην εργοστάσιο Καχραμάνογλου δεν έχει προγραμματιστεί κάποια παρέμβαση, δεν υπάρχει αναφορά για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, αλλά υπάρχουν "ένα τσούρμο έργα, εργάκια και αναθέσεις πεταμένα σε μια εισήγηση δίχως στόχευση!" 
Αναλυτικά η ανακοίνωση της δημοτικής Κίνησης Κερατσινίου – Δραπετσώνας «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΡΑ» αναφέρει:


ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΡΟΥΤΙΝΑΣ ΔΙΧΩΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ

Δήλωση Ζαχαρία Ζούπη, δημοτικού συμβούλου και επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης Κερατσινίου – Δραπετσώνας «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΡΑ»

Μετά από δύο αναιτιολόγητες αναβολές, συνεδρίασε τελικά χθες (Παρασκευή 25-11) το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου – Δραπετσώνας και συζήτησε το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017.
Ήταν δυστυχώς μια ανούσια συζήτηση με αισθητά τα στοιχεία της υποβάθμισης της όλης διαδικασίας. Δεν είχε προηγηθεί κανένας δημόσιος διάλογος με τους φορείς και παράγοντες της πόλης, αν και θα περίμενε κάποιος από μια αριστερή Δημοτική Αρχή μια μεγαλύτερη ευαισθησία σε θέματα λαικής συμμετοχής. Δεν είχε προηγηθεί κανένας διάλογος ούτε καν με τις άλλες παρατάξεις, ώστε να μπορούν να κατατεθούν προτάσεις. Δεν ήταν παρών κανένας από τις Τεχνικές Υπηρεσίες, ώστε να δώσει εξηγήσεις και να απαντήσει σε ερωτήσεις. Είμαι σίγουρος ότι με την ίδια προχειρότητα θα γίνει η συζήτηση και για τον Προυπολογισμό την Κυριακή 27-11, αφού κατατέθηκε χωρίς καν να υπάρχει μια εισηγητική – εισαγωγική έκθεση που να κάνει σαφείς της προτεραιότητες του Δήμου .
Ωστόσο τα κύρια προβλήματα δεν ήταν τεχνικού χαρακτήρα, αν και τα την γνώμη μου αυτά αναδεικνύουν και μια αντίληψη λειτουργίας. 

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η Δημοτική Αρχή συμπληρώνοντας πια διόμισυ χρόνια στο τιμόνι του Δήμου δείχνει να μην έχει κανένα συνολικό, επεξεργασμένο σχέδιο με αρχή,μέση και τέλος για τις ανάγκες της πόλης. 
Και αυτό αν και στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε ως Αυτοδιοίκηση, ο Δήμος μας διαθέτει Ταμείο με 17 εκατομ.ευρώ ως αποτέλεσμα διεκδικήσεων παλιών Δημαρχων και Δημοτικών Συμβουλίων, εγκριμένα λεργα εδώ και τρισήμισυ χρόνια από την Περιφέρεια Αττικής που δυσκλεύεται να υλοποιήσει με ταχύτητα και ποιότητα. Εν ολίγοις στον Δήμο μας λεφτα υπάρχουν, όπως και Περιφέρεια που έχει δείξει ότι βοηθάει. Ιδέες, φιλοσοφία, κατεύθυνση, σχέδιο δεν υπάρχουν.
Τα είδαμε αυτά και τα χρόνια που πέρασαν.Τα βλέπουμε τώρα να συνεχίζονται. Η Δημοτική Αρχή χαρακτηρίζεται από αδυναμία συνοδευμένη από αυταρέσκεια, από ολιγωρίες, αναποτελεσματικότητα, έλλειψη προτάσεων. Έτσι το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν ήταν κάτι παραπάνω από ένα τσούρμο έργα, εργάκια και αναθέσεις πεταμένα σε μια εισήγηση δίχως στόχευση.
 Έργα που έχουν εγκριθεί από την Περιφέρεια (Παιδικές Χαρές, Γήπεδο «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΛΠΕΑΣ» κ.α ) τρισήμισυ χρόνια η δεν έχουν αρχίσει ακόμα η προχωράνε με τον αραμπά.Έργα που έχουν γίνει στο παρελθόν για το Περιβάλλον ( π.χ οι παρεμβάσεις σε σημεία στο πλαίσιο της Πράσινης Πόλης έχουν καταστραφεί και το πράσινο έχει ξεραθεί. Κανένας νέος Παιδικός Σταθμός δεν προγραμματίζεται παρά τις ανάγκες.
 Για την ΝΑΦΘΑ και το πρώην εργοστάσιο Καχραμάνογλου κουβέντα, κανένας προγραμματισμός. Για την ανάπτυξη πρασίνου σε μια πόλη με την χαμηλότερη αναλογία τετραγωνικών πρασίνου ανά κάτοικο κουβέντα, κανένα έργο. Για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου τίποτα.
Αντί να αναπτυχθεί έα σχέδιο πάνω στους άξονες ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΠΡΑΣΙΝΟ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ψηφίστηκε ένα Τεχνικό Πρόγραμμα άνευρο, ανούσιο, ένα Πρόγραμμα ρουτίνας και διαχείρισης. Κρίμα! Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα άξιζαν καλύτερα πράγματα. Έχουν μεγάλες ανάγκες και οι δημότες διψούν για μια δυναμική πορεία. Μόνο που αυτή η Δημοτική Αρχή έχοντας κλείσει πάνω από το μισό της πραγματικής της θητείας δείχνει ότι δεν ξέρει,δεν μπορεί.
Μ΄αυτό το σκεπτικό οι σύμβουλοι της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ καταψηφίσαμε το Τεχνικό Πρόγραμμα και θα καταψηφίσουμε και τον Προυπολογισμό. 
Σημειώνουμε δε ότι η Διοίκηση πέρασε οριακά την πρότασή της με μόλις 13 ψήφους (διαθέτει 24 συμβούλους !), οταν ο αριθμός 12 είναι ο ελάχιστος αριθμός ψήφων για να θεωρείται νόμιμη και ισχύουσα μια απόφαση. Για φανταστείτε! Προχωράμε στο 2017 με ένα Τεχνικό Πρόγραμμα 13 ψήφων από τους 41 συμβούλους που συμμετέχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ελπίζω αυτό να προβληματίσει την Δημοτική Αρχή, αν και δεν είμαι αισιόδοξος....