Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου: σπατάλες σε φορείς του Δημοσίου




 Απ'ο την ετήσια έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το οικονομικό έτος 2010 προκύπτουν :
Παρατυπίες και υπερβάσεις στις επιχορηγήσεις Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (σύλλογοι και σωματεία), είτε αυτές προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό είτε από τα ταμεία των δήμων.

Ατασθαλίες στους διαγωνισμούς ΑΕΙ και ΤΕΙ για την ανάθεση σε προμηθευτές τής δωρεάν σίτισης φοιτητών και σπουδαστών, καθώς η χρέωση μερίδων αφορά – όπως έχει διαπιστωθεί – μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων από τον πραγματικό.

Υπέρογκες προμήθειες φαρμακευτικών, ιατρικών και άλλων αναλώσιμων υλικών των νοσοκομείων. Παρά τη διαπιστωμένη μείωση, το Ελεγκτικό Συνέδριο κρίνει ότι εξακολουθούν να γίνονται καταχρήσεις και σπατάλες στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας.

Ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός ειδικών συμβούλων και συνεργατών των υπουργών, γενικών γραμματέων, δημάρχων κ.λπ.,
παρά το γεγονός ότι το έργο που επιτελούν μπορεί να εκτελεστεί από το τακτικό προσωπικό των επιμέρους φορέων.

Σημαντική οικονομική επιβάρυνση του Δημοσίου εξαιτίας της δωρεάν χορήγησης κινητών τηλεφώνων και παροχής δωρεάν χρόνου ομιλίας. Τεράστιες και αδικαιολόγητες σπατάλες από δήμους για εθνικές, θρησκευτικές και τοπικές
εκδηλώσεις, καθώς και για δημόσιες σχέσεις. 
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται μάλιστα σε μικρούς δήμους, οι οποίοι παρά την περιορισμένη οικονομική τους δυνατότητα εμφανίζουν υπερβολικές δαπάνες σε γεύματα, καλλιτεχνικά συγκροτήματα, δώρα κ.ά. Ανάλογη επισήμανση για τις δαπάνες δημοσίων σχέσεων και πάσης φύσεως εκδηλώσεων γίνεται και για άλλους φορείς της γενικής
κυβέρνησης, με τη χαρακτηριστική επισήμανση ότι αυτές «επιβαρύνουν με ιδιαιτέρως σεβαστό ποσοστό τους προϋπολογισμούς τους».

Παρατυπίες μέσω απευθείας αναθέσεων σε εταιρείες υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης και συντήρησης των ηλεκτρονικών υπολογιστών που είναι εγκατεστημένοι σε Δημόσιο και ΟΤΑ.

Παράνομες προσλήψεις με συμβάσεις μίσθωσης έργου που υποκρύπτουν κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών, καθώς και προσλήψεις από το παράθυρο με το πρόσχημα κατεπειγόντων ή παροδικών αναγκών. (πηγή: ΤΑ ΝΕΑ)
όλη η έκθεση εδώ:
Ετήσια ΄Εκθεση 2010