Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Νέο ειδικό και κλιμακούμενο τέλος για τα απορρίμματα από το 2014 !

Νέο ειδικό τέλος ταφής για τα μη επεξεργασμένα απορρίμματα, τα οποία οδηγούνται σε χώρους υγειονομικής ταφής θα ισχύσει από τις αρχές του 2014, αυξάνοντας κατά πολύ το κόστος της διαχείρισης, το οποίο  καλούνται να καταβάλλουν οι δήμοι και κατ’ επέκταση οι δημότες μέσα από τα δημοτικά τέλη.
Το νέο ειδικό τέλος θα επιβληθεί από το 2014, θα ξεκινήσει με 35 ευρώ ο τόνος, θα αυξάνεται σε ετήσια βάση κατά 5 ευρώ ο τόνος μέχρι να φτάσει τα 60 ευρώ για κάθε τόνο και θα είναι επιπρόσθετος στο ποσό που καταβάλλεται ήδη σε κάθε περιοχή για τη λειτουργία των  ΧΥΤΑ.

Αυτό ανακοίνωσε η πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Κ. Λαζαρίδου μιλώντας σε ημερίδα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κ. Μακεδονίας με θέμα την ανακύκλωση συσκευασιών.
Η κ. Λαζαρίδου σημείωσε ότι τα ποσά που θα εισπράττονται από το παραπάνω τέλος θα καταλήγουν στο «πράσινο» ταμείο για περιβαλλοντικά έργα.

Σε ό,τι αφορά στην ανακύκλωση, επεσήμανε ότι ο σχετικός στόχος προβλέπει την ανάκτηση του 60% του συνόλου των αποβλήτων στην Ελλάδα και την ανακύκλωση απορριμμάτων σε ποσοστό από 55 έως 80%.

Σχετικά με τα αποτελέσματα της διαδικασίας ανακύκλωσης, ο Ι. Ραζής, γενικός διευθυντής της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης γνωστοποίησε ότι το 2012 ανακυκλώθηκαν 240.000 τόνοι υλικών, ενώ η Εταιρεία μέχρι στιγμής καλύπτει το 82% του ελληνικού πληθυσμού και 240 από τους 325 ΟΤΑ της χώρας, με 28 Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών.

Ωστόσο, λόγω κρίσης, τα έσοδα της εταιρείας μειώθηκαν κατά 34% από το 2008 μέχρι το 2012 καθώς μειώθηκε η κατανάλωση ενώ αυξήθηκαν και τα περιστατικά κλοπών ανακυκλώσιμων υλικών από τους μπλε κάδους.
localit.gr