Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

"άλλος δρόμος" : «Ο ΡΥΠΑΙΝΩΝ ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΡΥΠΑΙΝΕΙ»

«ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ»:  ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ 

Για αρκετές μέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας «μάχης» ανάμεσα στη Δημοτική Αρχή και τη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ με θύματα ως τώρα τους εργαζόμενους του Δήμου που έμειναν απλήρωτοι αλλά και όλη την πόλη που βιώνει τον «τσαμπουκά» μιας κατά τα άλλα κοινωφελούς εταιρείας, που τολμά και κόβει την παροχή νερού σε δημόσιους χώρους ακόμη και σε βρεφονηπιακούς σταθμούς!
Είναι άραγε απέναντί μας η ΕΥΔΑΠ, ο κακός τεχνοκράτης διοικητής της, που με εκδικητικό-βατικάνειο τρόπο κόβει το νερό στο Δήμο και δεσμεύει τη μισθοδοσία των εργαζομένων ή μήπως πίσω από αυτήν κρύβεται η κυβερνητική πολιτική που ολοταχώς προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει την ΕΥΔΑΠ απαλλάσσοντας τη από χρέη;
Χρέη, όχι φυσικά των μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών που ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια και που βρίσκει τρόπους να τους τα χαρίζει φουσκώνοντας τα τιμολόγια των λαϊκών νοικοκυριών.
Προσπαθεί να μαζέψει τους απλήρωτους λογαριασμούς από χιλιάδες νοικοκυριά αλλά και από τους Δήμους. Απλήρωτους λογαριασμούς που η πολιτική των μνημονίων των περικοπών και της λιτότητας που εφαρμόζει έχουν δημιουργήσει.

Αυτό που αρνείται να κατανοήσει η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ότι απέναντί της δεν έχει μόνο τη διορισμένη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ αλλά κυρίως την ανάλγητη πολιτική μιας κυβέρνησης που σκόπιμα αφήνει έξω από τη διαμάχη.
Πιστεύουμε ότι οι κινητοποιήσεις του Δήμου και του λαού της πόλης για να έχουν αποτέλεσμα πρέπει να στραφούν απέναντι στην κυβέρνηση και να απαιτήσουν να δοθεί άμεσα πολιτική λύση στο πρόβλημα.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό οι δημότες της πόλης μας πήραν μια πρώτη γεύση από το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Το νερό από κοινωνικό αγαθό μετατρέπεται σε εμπόρευμα. Όποιος δεν μπορεί να το ακριβοπληρώσει απλά δε θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτό. Αυτό το ζούμε έντονα τα τελευταία χρόνια με την μισοϊδιωτική ΕΥΔΑΠ, φανταστείτε τι θα συμβεί όταν ολοκληρωτικά περάσει στους ιδιώτες.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται άμεσα να οργανώσει την αντίσταση των Δημοτών απέναντι σε αυτά τα σχέδια.
Η ΕΥΔΑΠ και οι άλλες κοινωφελείς εταιρείες, όχι μόνο δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν, αλλά να επανέλθουν στον έλεγχο του κράτους.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να απαιτήσει τιμολόγια στις ΔΕΚΟ που να είναι προσιτά στις δυνατότητες των λαϊκών οικογενειών, τιμολόγια που να καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα των εταιριών και όχι να γεννούν κέρδη που μπαίνουν στις τσέπες των ιδιωτών.
Ακούγεται έντονα τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την δικαστική απόφαση για τα τέλη διέλευσης του αγωγού της ΕΥΔΑΠ η αντίληψη «ο ρυπαίνων πληρώνει». Η δική μας αντίληψη είναι «Ο ΡΥΠΑΙΝΩΝ ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΡΥΠΑΙΝΕΙ»

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να βάλει σε πρώτη προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια των Δημοτών της. Όποιος ρυπαίνει αναγκάζεται με την πάλη του λαού ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΡΥΠΑΙΝΕΙ. Η ποιότητα ζωής των πολιτών και η υγεία των ανθρώπων δεν εξαγοράζεται ούτε με ευρώ , ούτε με αμφιβόλου χρησιμότητας αντισταθμιστικά οφέλη.

Προφανώς ο Δήμος έχει απέναντί του μια ιδιωτική εταιρεία που το μόνο της πρόβλημα είναι να κερδίζει πουλώντας ένα αγαθό που δεν της ανήκει και σαν τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίσει. Να απαιτήσει και να κερδίσει οφέλη για τους Δημότες του , χωρίς φυσικά να υποστέλλει τη σημαία του αγώνα για μια ΕΥΔΑΠ στα χέρια του Δημοσίου και για φθηνό νερό για τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ