Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

ΣΥΣΤΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΔΗΜΩΝ

 ΣΕ ΣΥΣΤΑΣΗ του ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΑΜΕΣΑ το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Το Παρατηρητήριο, με βάση την πράξη νομοθετικού περιεχομένου «Δημοσιονομικοί κανόνες και άλλες διατάξεις- ΦΕΚ Α' 228, θα ελέγχει αυστηρά τα οικονομικά στοιχεία των ΟΤΑ, οι οποίοι θα πρέπει στο εφεξής να έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Στην αντίθετη περίπτωση, όπου διαπιστώνονται σημαντικές αποκλίσεις θα λαμβάνονται δραστικά μέτρα.

Επίσης, θα παρακολουθεί σε μηνιαία βάση την εκτέλεση του προϋπολογισμού των δήμων και των νομικών τους προσώπων, που εντάσσονται στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, ενώ όταν διαπιστώνεται απόκλιση από τους τριμηνιαίους δημοσιονομικούς στόχους άνω του 10%, τότε θα παρεμβαίνει και θα υποδεικνύει στον Οργανισμό πώς θα διορθώσει την απόκλιση.

Εφόσον ο προϋπολογισμός παραμένει εκτροχιασμένος για δύο τρίμηνα, τότε ο ΟΤΑ θα μπαίνει σε καθεστώς επιτροπείας και, με απόφαση που εκδίδει ο υπουργός Εσωτερικών, θα υποχρεώνεται σε αναστολή προσλήψεων- υποχρεωτικές μετατάξεις εργαζομένων, αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη κλπ, αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας και πάγωμα όλων των δαπανών, εκτός από τη μισθοδοσία και τις απολύτως ανελαστικές δαπάνες.