Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Παραίτηση από τη θέση του Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου

Κυρία Πρόεδρε,
Είμαι στη δυσάρεστη θέση να υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, την οποία παρακαλώ να αποδεχτείτε. Με αφορμή τα γεγονότα που πληροφορήθηκα ότι διαδραματίστηκαν κατά το φερόμενο ως «Δημοτικό Συμβούλιο» της 24ης.8.2012, το οποίο τελικά δεν υπήρξε, αλλά επρόκειτο για παρωδία που έβλαψε κατάφωρα τον θεσμό και απαξίωσε πλήρως τις διαδικασίες .
Έχω ξαναπεί κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, ότι οι θεσμοί δεν είναι γραφειοκρατική διαδικασία αλλά υπάρχουν για να διασφαλίζουν τη νομιμότητα, τη διαφάνεια, την ευνομία και εν τέλει τη δημοκρατία. 
Άκουσα συναδέλφους να ισχυρίζονται ότι ξεκίνησε μια διαδικασία «για να διευκολυνθεί πολιτικά» η λήψη απόφασης για κάποια θέματα. Δεν αμφιβάλλω ίσως για την αρχική καλή πρόθεση. Όμως όλα τα προγενέστερα κακά έχουν τη ρίζα τους σε αποφάσεις και πράξεις που κατά τη στιγμή της λήψης τους φαντάζουν ορθά.
Κυρία Πρόεδρε, αν θέλησα να σας μιλήσω για το γεγονός, ειδικά μετά τα όσα ακούστηκαν επ’αυτού στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο που επικύρωσε την παραίτηση του κ.Νικ.Μαρτάκη από τη θέση του Προέδρου του ΔΣ, είναι γιατί κάποιος τελικά πρέπει να θυμίσει στο Σώμα αυτό, με τι ακριβώς είμαστε αντιμέτωποι. Το όλο θέμα αφορά σε μια απόπειρα να παραχαραχτεί η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή του οργάνου που αποφασίζει με γνώμονα τον νόμο και το συμφέρον των δημοτών για τα πράγματα στην πόλη. Και είναι πολύ δύσκολη εποχή για να παρακολουθεί κανείς σιωπηλός και αδρανής να πλήττονται οι θεσμοί. 
Αυτό είναι ολίσθημα. Και είναι ανάγκη όλοι μας να το σκεφθούμε και να μας προβληματίσει. Φαίνεται ότι για αρκετούς είναι αδιάφορο. Για τους άλλους όμως από εσάς, που εξακολουθείτε να σκέπτεστε πριν δώσετε απάντηση στον προβληματισμό αυτόν, αντιδράστε, όσο είναι ακόμα καιρός και υψώστε μια φωνή υπεράσπισης των δικαιωμάτων της πόλης. Δεν μπορεί να διαπιστώνεται παραχάραξη της λειτουργίας του κορυφαίου συλλογικού θεσμού και η πλειοψηφία να εξακολουθεί να αρνείται το μέγεθος του προβλήματος και να μην μπορεί να αποφασίσει πώς πρέπει να συμπεριφερθεί..
Δεν υπερασπίζομαι τη θέση αυτή, παρά στο όνομα της ενότητας, της ευνομίας και της αυτοσυντήρησης μας. Με λίγα λόγια για το καλό όνομα όλων μας που σε μια τέτοια εποχή εξακολουθούμε να μετέχουμε στα δημόσια πράγματα. 
Μην φαντάζεστε ότι οι προκάτοχοι μας μεταμόρφωσαν την πόλη από καταπιεσμένη κ δεύτερης επιλογής κοινότητα, σε μια σύγχρονη πόλη με τα όποια προβλήματά της, με τη δύναμη της πλεκτάνης και της ραδιουργίας. Τα κατάφεραν γιατί εργάζονταν σκληρά και φιλότιμα, και προσπαθούσαν να διοικούν δίκαια και να ξεπερνούν τα προσωπικά πάθη και τις μικρόνοες παραταξιακές λογικές. Μπροστά στο αντικειμενικό συμφέρον της πόλης, έβρισκαν έδαφος για συνεργασία και ομόνοια. Αυτό είναι που έχουμε χάσει εμείς. Πολλοί αναζητούν προσωπικά κέρδη μέσα από άγονες και ανούσιες προσωπικές μάχες, την ίδια ώρα που η πόλη έχει χρεοκοπήσει. Ζούμε σε ραθυμία και τόση αυτοικανοποίηση που επιτιθέμεθα ο ένας στον άλλο την ώρα που η Δημοκρατία πλήττεται και δεν υπάρχει κανείς να την υπερασπιστεί. 
Καλή επιτυχία στα απαιτητικά καθήκοντά σας.
Με τιμή, Χρύσα Εμμ. Μυργιαλή