Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Το πείραμα της Λάρισας | Λαχανόκηπος για άνεργους και συνταξιούχους


Ενα τολμηρό κοινωνικό πείραμα από τον δήμο Λάρισας προκαλεί το ενδιαφέρον και άλλων δήμων της χώρας που προσανατολίζονται ήδη προς ανάλογες ενέργειες.
 Ο λόγος για τον Δημοτικό Λαχανόκηπο της πόλης. Πρόκειται για μία έκταση 22 στρεμμάτων, που βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό και διαθέτει περίφραξη, εγκαταστάσεις υγιεινής, διαδρόμους προσέγγισης και κεντρική άρδευση.

Η έκταση αυτή έχει χωριστεί σε μικρά κηπάρια 50 τ.μ. το καθένα, τα οποία έχουν διατεθεί από τον δήμο δωρεάν για δύο χρόνια σε 156 ανέργους και 60 συνταξιούχους κατοίκους της περιοχής προκειμένου να τα καλλιεργήσουν.

Η ιδέα, όπως εξηγεί ο κ. Αρης Γαλάτος, αντιδήμαρχος πρασίνου της πόλης, ξεκίνησε από ανάλογες προσπάθειες που έχουν γίνει με επιτυχία σε χώρες του εξωτερικού. Βασικός σκοπός του «πειράματος», όπως το αποκαλεί, ήταν η στήριξη κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από την κρίση.
Ο κ. Γαλάτος λέει ότι με αυτή την πρωτοβουλία δίνεται η δυνατότητα σε ανέργους να καλλιεργούν και να προμηθεύουν τις οικογένειές τους με φρέσκα λαχανικά και στους συνταξιούχους την ευκαιρία να ασχοληθούν ξανά με κάτι δημιουργικό.

Οπως σημειώνει υποχρέωση όσων διαχειρίζονται τους κήπους είναι η βιολογική καλλιέργεια. Αυτό σημαίνει ότι στον Δημοτικό Λαχανόκηπο της Λάρισας δεν χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα και ανόργανα λιπάσματα.

Ο δήμος της πόλης διαθέτει έναν ειδικό γεωπόνο, ο οποίος βοηθάει τους καλλιεργητές να αντιμετωπίσουν τα τυχόν προβλήματα.

Οπως τονίζει ο κ Γαλάτος οι καλλιεργητές έχουν συμφωνήσει, χωρίς να είναι και υποχρεωμένοι, ότι το 10% της παραγωγής θα το αποδίδουν στον δήμο για να διατεθεί στο κοινωνικό παντοπωλείο της πόλης και το υπόλοιπο θα μπορούν να το κρατούν για ιδία κατανάλωση ή για να ανταλλάσσουν μέρος του με άλλα κηπευτικά προϊόντα.

Υπάρχει επίσης η σκέψη στο μάλλον να οργανωθούν οι καλλιεργητές σε έναν αγροτικό συνεταιρισμό, ώστε να μπορούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους στους καταναλωτές. Η όλη προσπάθεια στοίχισε στον δήμο 90.000 ευρώ, αλλά, όπως λέει ο κ. Γαλάτος, τα κοινωνικά του οφέλη ξεπερνούν κατά πολύ το κόστος. περισσότερα