Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Αυτογκόλ …από το πουθενά !


Αυτογκόλ από το πουθενά σημείωσε η κίνηση πολιτών «Καλή Μέρα» που είναι δημοτική αρχή στο Δήμο Κερατσινίου –Δραπετσώνας!
 Μια νέα παράταξη, δημοτική κίνηση, ξεπέρασε πολύ σύντομα σε κακές συνήθειες όλες τις άλλες. Έχοντας μεγάλη και άνετη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, συμπεριφέρθηκε σχεδόν αυτοκατραστροφικά, μόλις 2 μήνες μετά τις εκλογές, στις διαδικασίες εκλογής συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης. Κυριολεκτικά κινήθηκε με κλειστά αυτιά στο δημοτικό συμβούλιο, ευνουχίζοντας το διάλογο, δείχνοντας ανεξήγητα την πυγμή της εξουσίας σε παρατάξεις και ομιλητές.
Είναι πραγματικά ανεξήγητο πως κατάφεραν οι επιτελείς της κίνησης, μια εύκολη εκλογή να την μετατρέψουν σε θέμα κορυφαίας αντιπαράθεσης. Σημειώνουμε ότι χρειαζόταν μόνο 2 ψήφους για την εκλογή συμπαραστάτη, που όπως φάνηκε βρέθηκαν πολύ εύκολα.
 Είναι αξιοσημείωτο ότι σε όλη τη διαδικασία η δημοτική αρχή ενήργησε εξαιρετικά ερασιτεχνικά, χωρίς στρατηγική, "αδυνατίζοντας" ένα θεσμό πριν σταθεί στα πόδια του.
Αρχικά υποβάθμισε τη διαδικασία, μη δίνοντας την ανάλογη δημοσιότητα και διαφάνεια που της αναλογούσε (η ανάρτηση μιας απλής προκήρυξης στην ιστοσελίδα του Δήμου, δεν μπορεί να θεωρηθεί ενημέρωση για την πλειονότητα των δημοτών).
Αρνήθηκε πεισματικά κάθε διάλογο για πρόσωπο ευρείας αποδοχής. Ακόμη και τη δική της προτίμηση δεν την πρότεινε και δεν τη κουβέντιασε ποτέ ανοικτά.
Ερμήνευσε τις όποιες προσπάθειες διαβούλευσης για στήριξη του θεσμού με απίστευτη καχυποψία και περιορίστηκε σε κορώνες ότι δεν μπαίνει στη λογική να «σου δώσω και να μου δώσεις», ενώ  κανείς δεν το ζήτησε ποτέ!
Παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση έχοντας προαποφασίσει για το πρόσωπο, όπως αποκαλύφτηκε στη συνεδρίαση, ενώ θεωρητικά θα μπορούσε να εξετάσει και μια εξαιρετική υποψηφιότητα που τυχόν θα κατατίθετο μιας και δεχόταν αιτήσεις έως και την έναρξη του Δ.Σ.
Όρισε ως ημέρα επιλογής την τελευταία ημέρα της προθεσμίας του νόμου και δεν έδωσε το δικαίωμα να εξεταστούν οι περιπτώσεις των υποψηφίων και να διαμορφώσουν άποψη οι δημοτικοί σύμβουλοι για τις υποψηφιότητες.
Διέκοψε ανεξήγητα(;) την συνεδρίαση για την επομένη, ενώ υπήρχε χρόνος (ήταν 11 και 45). Σημειώνουμε ότι συνήθως τα δημοτικά συμβούλια λήγουν στις 4 το πρωί!
Υποβάθμισε το θεσμό. Στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου δεν υπήρχε ούτε κάλπη. Οι παρευρισκόμενοι έζησαν το απίστευτο να μαζεύονται φάκελοι με ψηφοδέλτια και να μεταφέρεται η ψήφος δημοτικού συμβούλου από δημοτική σύμβουλο.
Δέχτηκε τεράστιο πλήγμα συνοχής. Ουσιαστικά είναι η πρώτη καταγραφή εσωτερικής αντιπολίτευσης, με τα 5 άκυρα στην πρώτη ψηφοφορία και το 1 άκυρο στη δεύτερη. Τώρα πια μπορούμε ακόμα και να υποθέσουμε, ότι οι 4 του κ. Μελά  είχαν πάρει τις αποφάσεις τους έγκαιρα, γιατί δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι ήταν αυτό τους έκανε να αλλάξουν στάση, μιας και ήταν απόλυτη η θέση της δημοτικής αρχής δε διαβουλευόμαστε.
Κατάφερε να βγάλει την αντιπολίτευση από τη δύσκολη θέση και το πιθανόν πρόβλημα συνοχής που θα της δημιουργούσε μια ψηφοφορία. Ουσιαστικά ψήφισε συμπαραστάτη με την παράταξη του κ. Μελά, αφήνοντας σε όλους τα περιθώρια να κάνουν δεύτερες σκέψεις.
Έχασε την «έξωθεν καλή μαρτυρία» ότι είναι μια διαφορετική και ανανεωτική κίνηση, αφού ουσιαστικά ανάμεσα σε δύο νέες γυναίκες με προσόντα και επιστημονικές γνώσεις που δεν είχαν εμπλακεί ενεργά στις δημοτικές εκλογές και μπορούσαν να συγκεντρώσουν ευρύτερη συναίνεση επέλεξε ως συμπαραστάτη έμπειρο μεν αλλά από τα πιο παλαια στελέχη της κυβερνητικής παράταξης, δημιουργώντας επιπλέον εσωτερικούς τριγμούς στο εσωτερικό της.
Στέρησε από όλους αυτούς που υποστηρίζουν άκριτα όλες τις αποφάσεις της, κάθε επιχείρημα και  για να εξηγήσουν τα ανεξήγητα κατέφυγαν σε υπερβολές του τύπου «ότι η αντιπολίτευση καταψήφισε την κυβερνητική πολιτική για το συμπαραστάτη».
Και τελικά πέτυχε να εκλέξει συμπαραστάτη με τις ψήφους της ανεξάρτητης παράταξης του κ. Μελά, στη δεύτερη ψηφοφορία μετά από 24 ώρες και μετά από επεισοδιακή διακοπή της συνεδρίασης.
Αν όλα τα παραπάνω δεν είναι αυτογκόλ και μάλιστα από …το πουθενά όπως έχει επικρατήσει να λέγεται στην ποδοσφαιρική γλώσσα, τότε τι είναι;