Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Η κλήρωση διαμερισμάτων στη Δραπετσώνα...και οι "συνήθεις υπερβολές"!


 «Ένα μεγάλο γεγονός για τη Δραπετσώνα μας γίνεται επιτέλους πραγματικότητα!» Με αυτόν τον πανηγυρικό τίτλο η Δημοτική αρχή της πόλης μας, προσκαλεί τους Δημότες στην κλήρωση των διαμερισμάτων για τους δικαιούχους σεισμοπαθείς του Αγ’ Διονυσίου.
Είναι κακό να πανηγυρίζει η Δημοτική αρχή που 150 οικογένειες έχουν επιτέλους κατοικία; Θα ρωτούσε με απορία ο αντικειμενικός κριτής.
 ΟΧΙ!!!  σίγουρα είναι πολύ καλό! Κάποιοι συνδημότες μας θα έχουν το δικό τους σπίτι! Είναι όμως κακό που αυτή την ιδιαίτερη στιγμή των συμπολιτών μας η Δημοτική Αρχή τη μετατρέπει σε θέαμα, προσδοκώντας πολιτικά οφέλη.
Στη γενικότερη απραξία του πρώτου τριμήνου και στην έλλειψη χειροπιαστών αποτελεσμάτων για την πόλη και τους δημότες, ήταν πραγματική ευκαιρία για τη δημοτική αρχή να παρουσιάσει ως κορυφαία επιτυχία (τέλος στο γολγοθά των σεισμοπαθών) την κλήρωση των διαμερισμάτων.
Όμως πέρα από την όποια μικροπαραταξιακή εκμετάλλευση του θέματος, είναι μικρόψυχη στάση προς όσους αγωνίστηκαν για να φτάσουμε στη διαδικασία της κλήρωσης. Επιπλέον νομίζουμε ότι η στάση αυτή εκθέτει τη δημοτική αρχή,  γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή Δραπετσώνας είχε κάνει αλλεπάλληλες συσκέψεις, είχε συναντήσεις με υπουργούς και φορείς για το θέμα και είχε διαθέσει ατελείωτες ώρες σε συνεδριάσεις με νομικούς για να ξεπεραστούν τα τεράστια νομικά προβλήματα που είχαν προκύψει και σίγουρα δεν αδιαφόρησε για το θέμα.
Επιπλέον όλοι στη Δραπετσώνα γνωρίζουν  ότι ο πρώην Δήμαρχος Δραπετσώνας στις 21-9-10, μετά τη γενική συνέλευση των δικαιούχων, επισκέφτηκε τον αρμόδιο υπουργό με την επιτροπή κατοίκων  και πρότεινε - απαίτησε την άμεση στέγαση των σεισμοπλήκτων, παραχωρώντας τις κατοικίες με προσωρινά παραχωρητήρια για άμεση στέγαση όλων των δικαιούχων, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία πλήρους παραχώρησης.
Για την ιστορία, από όσα  αλιεύσαμε σε σχετικό έγγραφο του Δήμου Δραπετσώνας,  στις 4-10-2002 ο Δήμος Δραπετσώνας υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με το ΥΠΕΧΩΔΕ για την κατασκευή 150 διαμερισμάτων για την εγκατάσταση των σεισμοπλήκτων κατοίκων  των προσφυγικών κατοικιών που είχαν οικοδομηθεί το 1932-34.
Το πρωτόκολλο αυτό επικυρώθηκε από το Δήμο Δραπετσώνας  στις 17-9-2003, ξεκίνησε η κατασκευή και στις 9-9-2008 ορίστηκε συμβολαιογράφος από το ΥΠΕΧΩΔΕ για τη δωρεάν παραχώρηση των διαμερισμάτων.
Αμέσως μετά, αφού ολοκληρώθηκαν οι συνδέσεις με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, προέκυψαν ατελείωτα προβλήματα κυριότητας ιδιοκτησιών για να δοθούν τα διαμερίσματα στους δικαιούχους!  
Ο Δήμος Δραπετσώνας με τη νομική υπηρεσία κατάφερε και διεκπεραίωσε όλες τις νομικές πράξεις και ήταν έτοιμος να τα παραχωρήσει σε συνεργασία με το υπουργείο πριν τις εκλογές, όταν προέκυψαν και νέα προβλήματα,  οπότε η δημοτική αρχή πρότεινε την προσωρινή παραχώρηση και άμεση στέγαση των δικαιούχων.
Η πρόταση μελετήθηκε και στηρίχτηκε νομικά από το αρμόδιο υπουργείο και φτάσαμε στην ευχαρίστηση είδηση της κλήρωσης, την οποία όπως είναι φυσικό θα την διεξάγει η παρούσα δημοτική αρχή!
Από ότι καταλάβαμε μελετώντας τα σχετικά έγγραφα που έτυχε να πέσουν στα χέρια μας, το έργο παραδίδεται τώρα και θα παραδιδόταν ούτως ή άλλως γιατί είχαν ολοκληρωθεί  όλες οι διαδικασίες και όχι γιατί όψιμα αγωνίστηκε κάποιος!
Επομένως όλα αυτά που ακούγονται και γράφονται σε δελτία τύπου, ανακοινώσεις και αφίσες είναι υπερβολές και εντάσσονται στο ίδιο κλίμα της υπερ-προβολής καθημερινών και προγραμματισμένων προ πολλού δράσεων, ώστε να αποκρύπτεται εντέχνως η απραξία και η αναποτελεσματικότητα μιας ομάδας που διατυμπάνιζε ότι ήταν έτοιμη για όλα, αλλά περιορίζει τη δράση της σε δελτία τύπου και «καλές δημόσιες σχέσεις»!