Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΠΛΗΓΩΜΕΝΟΣ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ



 Με αφορμή τη διαδικασία και τις δύο ψηφοφορίες για την εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη, έχουμε χρέος και ευθύνη απέναντι στους πολίτες να επισημάνουμε τα εξής:

1.Ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης συνιστά μια σοβαρή θεσμική καινοτομία του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» ,ένα «όπλο» στα χέρια των πολιτών για την αντιμετώπιση τυχόν ολιγωριών ,αυθαιρεσιών και άλλων προβληματικών καταστάσεων. Με αυτή την ευαισθησία αντιμετωπίσαμε τις διαδικασίες στον Δήμο μας.  Με αυτό το πνεύμα απαίτησης κρίνουμε και τις διαδικασίες και μεθοδεύσεις της Δημοτικής Αρχής.

2.Γνωρίζοντας ότι το πρόσωπο που θα επιλεγεί καλείται να διαδραματίσει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και ότι η πρόβλεψη του Νόμου περί απαίτησης των 2/3 των ψήφων των Δημοτικών Συμβούλων παραπέμπει στην διερεύνηση ευρύτερων συναινέσεων ,καλέσαμε τη Δημοτική Αρχή να αναλάβει πρωτοβουλίες διαβούλευσης για την εξεύρεση προσώπου κοινής αποδοχής. Ο Δήμαρχος Λουκάς Τζανής αρνήθηκε κάθε τέτοια πρωτοβουλία. Ταυτόχρονα δε φρόντισε ούτε καν η προκήρυξη της θέσης να δημοσιοποιηθεί έγκαιρα ,ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες. Ήταν σαφές ότι υπήρχαν προειλημμένες αποφάσεις και προεκλογικές δεσμεύσεις ,αφού δύο μήνες τώρα συζητιόταν το όνομα του Κανέλου Λάλου.

3.Οδηγηθήκαμε έτσι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με φανερά τα στοιχεία της αδιαφορίας για τον θεσμό ,της προχειρότητας και της αγωνίας της Δημοτικής Αρχής να ψηφιστεί ο εκλεκτός της και γνωστός υποστηρικτής της στις πρόσφατες Δημοτικές Εκλογές. Επισημάναμε ότι ο Συμπαραστάτης του δημότη πρέπει να είναι πρόσωπο που να μπορεί να διεκδικεί από την Δημοτική Αρχή ,να έρχεται εν ανάγκη σε αντίθεση μαζί της και επομένως δεν μπορεί να είναι ένα στενό παραταξιακό στέλεχος. Δεν εισακουστήκαμε, αφού είναι φανερό ότι όλα είχαν συμφωνηθεί μήνες πριν, ερήμην των δημοτών στο πλαίσιο της νομής της τοπικής εξουσίας. Γι αυτό προτείναμε τη νεαρή δικηγόρο Κατερίνα Καμπίτση, γνώστη των προβλημάτων ,της Αυτοδιοίκησης και των Νόμων. Ήταν μια εναλλακτική πρόταση με εμφανή και τα στοιχεία της ανανέωσης που τόσο πολύ επικαλείται ο κύριος Τζανής για να οδηγηθεί «να έχει εκ δεξιών τον Κώστα Χρονόπουλο και εξ αριστερών τον Κανέλο Λάλο». Είναι πράγματι εντυπωσιακή η συνέπεια λόγων και εργων που επιδεικνύει από τα πρώτα βήματά του και τώρα καταλαβαίνουμε καλά τι εννοεί όταν λέει ότι συγκρούστηκε με το τοπικό πολιτικό κατεστημένο!

4.Το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας αποτέλεσε μια μεγάλη ήττα της στάσης του Λουκά Τζανή ,των μεθοδεύσεων του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου ,αλλά και του Κανέλου Λάλου. Ενώ η παράταξη της πλειοψηφίας διαθέτει 25 Δημοτικούς Συμβούλους ,η υποψηφιότητα του Κανέλου Λάλου συγκέντρωσε 22 ψήφους ,ενώ για την εκλογή του χρειάζονταν 27! Γινόταν επομένως φανερό ,ότι η συγκεκριμένη υποψηφιότητα όχι μόνο δεν ήταν ευρύτερης αποδοχής ,αλλά δε γινόταν δεκτή ούτε από τους Συμβούλους της παράταξης που διοικεί τον Δήμο. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα, όσο και αν το υπερδιογκωμένο Γραφείο Τύπου που έστησε ο Λουκάς Τζανής και οι στημένοι μηχανισμοί επικοινωνιακής στήριξης προσπαθούν επί μέρες να βαφτίσουν το κρέας ψάρι.

5.Αμέσως μετά την πρώτη ψηφοφορία και ενώ έπρεπε να προχωρήσουμε στη δεύτερη προβλεπόμενη ψηφοφορία ,γίναμε μάρτυρες ενός οργίου αυταρχισμού ,ετσιθελισμού και αντιδημοκρατικού πνεύματος από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστα Χρονόπουλο. Διέκοψε αιφνιδιαστικά τη συνεδρίαση για την επομένη, ενώ βάσει του σχετικού Νόμου ,η εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη πρέπει να ολοκληρωθεί στους δύο πρώτους μήνες της θητείας της Δημοτικής Αρχής και ήδη βρισκόμασταν στον τρίτο. Ο κος Χρονόπουλος αδιαφόρησε απέναντι στις αιτιάσεις και δίχως καμιά εξήγηση σταμάτησε τη συνεδρίαση, κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών! Ειρωνεύτηκε δε στελέχη μας που αντέδρασαν ,αναφέροντας «αφού ζητάτε διαβούλευση ,θα κάνουμε διαβουλεύσεις».

6.Ασφαλώς καμιά διαβούλευση δεν έγινε στη διάρκεια των ωρών που μεσολάβησαν. Άλλα πράγματα και άλλες πρωτοφανείς μεθοδεύσεις έγιναν και όλα έγιναν φανερά όταν πραγματοποιήθηκε η δεύτερη ψηφοφορία. Σε αυτήν πήραμε ως Κίνηση την απόφαση να απέχουμε. Πρώτον γιατί θεωρούμε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε βρίσκεται έξω από το γράμμα του Νόμου. Δεύτερον ,γιατί θέλαμε να φανεί καθαρά το παρασκήνιο που μεσολάβησε (Η Λαϊκή Συσπείρωση απείχε από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία ,με δικό της σκεπτικό). Έτσι ,ψήφισαν οι 25 Σύμβουλοι της διοίκησης και οι 4 από τους  Συμβούλους της Παράταξης του κ. Φώτη Μελά που ήταν παρόντες. Επί συνόλου 29 ψηφισάντων ο κος Λάλος από τις 22 ψήφους της πρώτης ψηφοφορίας ,συγκέντρωσε 28 ψήφους!
Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του, να κρίνει ανθρώπους και πολιτικές συμπεριφορές. Θεωρούμε δε ότι τις επόμενες μέρες όλα θα αποκαλυφτούν.


            Μέσα απ’αυτές τις απαράδεκτες διαδικασίες και περίεργες συμπλεύσεις οδηγηθήκαμε στην εκλογή του κ. Κανέλου Λάλου στη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη. Πρόκειται για διαδικασίες και μεθοδεύσεις που αποτελούν δείγμα γραφής για το πώς ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αντιλαμβάνονται τη διαφάνεια ,την διαβούλευση ,το ρόλο των Δημοτικών Συμβούλων και των Δημοτικών Κινήσεων ,το ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου και του Συμπαραστάτη. Απευθύνουμε «συγχαρητήρια» και στους δύο που κατόρθωσαν να υπονομεύσουν εξ αρχής ένα νέο ,δυναμικό στην πορεία του θεσμό. Που έχουν θέσει εν αμφιβόλω την παραμονή του Συμπαραστάτη ,αφού οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν δεν καλύπτονται από τον Νόμο.
Κρίμα για το Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας!
Κρίμα για τον νέο θεσμό!