Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Η ιστοσελίδα του Δήμου!


Ουραγός στην ηλεκτρονική ενημέρωση ήταν ο Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας τα τελευταία χρόνια.
Στην προηγούμενη δημοτική περίοδο η ιστοσελίδα του Δήμου σχεδόν υπολειτουργούσε. Δεν υπήρχε άμεση ενημέρωση για δράσεις, αποφάσεις, προκηρύξεις, ανακοινώσεις προσλήψεων, αποφάσεις για θέματα καθημερινότητας του Δήμου, καμία συνεχής ροή γεγονότων και γενικότερα δημοσιεύονταν επιλεκτικά κάποια θέματα. Πολλές φορές, ακόμα και τα δελτία τύπου δημοσιεύονταν ετεροχρονισμένα, πολλές φορές μετά την ανάρτηση τους από διάφορα ιδιωτικά sites και blogs.
 Είναι αξιοσημείωτο ότι και η ημερήσια διάταξη των δημοτικών συμβουλίων, υποχρέωση από τον καλλικράτη, δημοσιευόταν κατά το δοκούν, ενώ σπάνια ανέβαιναν στην ιστοσελίδα σχετικά έγγραφα (εισηγητικά), όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια! Δυστυχώς ο Δήμος καθυστέρησε να αξιοποιήσει τις δυνατότητες των Νέων Τεχνολογιών για πληρέστερη ενημέρωση-πληροφόρηση των πολιτών και να κάνει πράξη την περιβόητη διαφάνεια.

Σήμερα στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της άμεσης ηλεκτρονικής ενημέρωσης η ιστοσελίδα θα πρέπει να γίνει το παράθυρο του Δήμου προς τον κόσμο ο οποίος ζει μακριά από τα γραφεία της εξουσίας. Οι νέοι διοικούντες καλό είναι να δουν άμεσα την αναμόρφωση και αξιοποίηση της ιστοσελίδας. 
Βέβαια, για να είναι λειτουργική μια ιστοσελίδα δεν είναι ανάγκη να έχει ατελείωτους συνδέσμους χωρίς περιεχόμενο και παράθυρα να ανοιγοκλείνουν.  Ούτε οι πολλές φωτογραφίες του δημάρχου που αναβοσβήνουν και  πηγαινοέρχονται την κάνουν πιο ελκυστική.
Δεν χρειάζονται να προβάλλονται ασήμαντα θέματα που δεν δίνουν λύσεις στην καθημερινότητα του πολίτη. 
Πόσοι πολίτες ενδιαφέρονται αν επικυρώνονται έγγραφα (μάλλον έχει καταργηθεί η επικύρωση) από κάποιον αντιδήμαρχο; Υπάρχουν όμως πολίτες που θα ήθελαν να μάθουν πότε και ποιοι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν, ποια παιδιά επιλέχτηκαν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, σε ποια σχολεία έγινε ή γίνονται εργασίες συντήρησης, πότε θα λειτουργήσουν πολιτιστικά προγράμματα… 
Μια ματιά στις ιστοσελίδες άλλων δήμων πριν πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις, θα βοηθήσει τους διοικούντες .
Μια λιτή και απλή ιστοσελίδα σε πρώτη φάση, η οποία θα εστιάζει στην ουσιαστική, έγκαιρη και πλήρη ενημέρωση, στη διευκόλυνση των δημοτών, στις πρωτοβουλίες του δήμου, στις θέσεις για μεγάλα θέματα, στην αμφίδρομη επικοινωνία και συμμετοχή του δημότη, θα βοηθήσει οι πολίτες να εισπράξουν το άλλο πρόσωπο του δήμου και στους διοικούντες με λίγα χρήματα να κάνουν μια μεγάλη αλλαγή…


Η ιστοσελίδα του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας βρίσκεται στη διεύθυνση: http://www.keratsini-drapetsona.gr/