Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Παιδικοί σταθμοί: οι πρώτες αρρυθμίες...

 Η απάντηση της Δημοτικής αρχής στην ιστοσελίδα newsbomb και ένα σχόλιο!

Όποιος ασχολείται με τα δημοτικά θέματα γνώριζε ότι το θέμα των παιδικών σταθμών θα ήταν το πρώτο πεδίο σύγκρουσης και αντιπαράθεσης για τη νέα δημοτική αρχή. Κάποιοι περίμεναν να ξεσπάσει διαμάχη για τα "τροφεία" ανακυκλώνοντας την παλιά θέση του "άλλου δρόμου" για κατάργηση τους, αλλά από αλλού προέκυψε πρόβλημα!
Η αλήθεια είναι ότι πιο έμπειροι που βρισκόταν στον "άλλο δρόμο" συμβούλευαν τη νέα δημοτική αρχή να ενεργοποιηθεί από το καλοκαίρι και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την λειτουργία των παιδικών σταθμών. 
Όμως, όπως αποδείχτηκε εκ των πραγμάτων, αν και γνώριζαν τις θέσεις ευθύνης από τον Ιούλιο τα μέλη της νέας διοίκησης, και θεωρητικά είχαν μπροστά τους ολόκληρο το καλοκαίρι για ενημέρωση και πρωτοβουλίες, προφανώς από απειρία σε θέματα διοίκησης, άφησαν το χρόνο να κυλήσει και ξεκίνησαν τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, τρέχοντας να διαχειριστούν την "καυτή πατάτα" που παρέλαβαν στο τέλος του καλοκαιριού! 
Συνεχίζοντας την "υπεράνω" πολιτική, έκαναν κακή διαχείριση της κρίσιμης κατάστασης και δεν "έβγαλαν" στη δημοσιότητα όλα αυτά που εμμέσως αναφέρονται στην ανακοίνωση - απάντηση στο δημοσίευμα της newsbomb! Από εκεί και πέρα δεν υπήρχε άλλος δρόμος(;) και ξεκίνησαν τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, υιοθετώντας πλήρως τις επιλογές της προηγούμενης διοίκησης, χωρίς υποσημειώσεις, και τώρα, τρέχουν να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες!

Βέβαια, στους διαδρόμους του δημαρχείου τους τελευταίους 3 μήνες κυκλοφορούσαν οι άνθρωποι του "άλλου δρόμου". Το ερώτημα είναι εάν υπήρξαν έγκαιρα ενημερώσεις για τις επιλογές, τα προβλήματα, το ΕΣΠΑ ή τα προβλήματα κρύφτηκαν; Η διοίκηση έχει συνέχεια, τα πρόσωπα αλλάζουν, αλλά υπάρχουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες που τρέχουν τα θέματα και έχουν την ευθύνη να ενημερώσουν και λειτουργήσουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.
Άραγε γιατί δεν ενημερώθηκε έγκαιρα η κοινή γνώμη για τα όσα καταμαρτυρούνται στην ανακοίνωση-απάντηση της newsbomb; Το γραφείο τύπου γιατί δεν έγραψε δυο λόγια για ενημέρωση των γονέων, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου;
Όπως και να έχει, ακόμα και τώρα μπορούν να βρεθούν λύσεις! Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι της νέας διοίκησης θα παλέψουν για την πόλη! Ας γίνει μάθημα το περιστατικό και ας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται, ότι είναι διαφορετικό να συμμετέχεις σε ένα κίνημα διαμαρτυρίας από το να διοικείς και από τις αποφάσεις σου να επηρεάζονται ζωές ανθρώπων!

Παρακάτω η απάντηση του δήμου και το δημοσίευμα της 
newsbomb
 
Απάντηση σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας newsbomb.gr «Δήμος Δραπετσώνας: Καταγγελίες γονέων για αποκλεισμό από παιδικούς σταθμούς».
Σε απάντηση του δημοσιεύματος σας σχετικά με καταγγελίες γονέων για αποκλεισμό από τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, σας ενημερώνουμε για τ’ ακόλουθα:
Η επιλογή των κριτηρίων, η καταγραφή των αιτήσεων και των μορίων, καθώς και η πιστοποίηση των πινάκων επιτυχόντων, πραγματοποιήθηκε εξ’ ολοκλήρου από την προηγούμενη Διοίκηση του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας. Τ’ αποτελέσματα φέρουν την υπογραφή του Προέδρου που είχε ορίσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή. 
Ουδεμία παρέμβαση μπορούσε να πραγματοποιηθεί από τη νέα Δημοτική Αρχή στους ήδη αναρτημένους πίνακες. Η μόνη παρέμβαση ήταν η αφαίρεση «προσωπικών σημειωμάτων» από κάποιους φακέλους. Για τη νέα δημοτική αρχή η γνωριμία δημότη με οποιονδήποτε τοπικό παράγοντα δεν είναι σε καμία περίπτωση κριτήριο ούτε για την έγκριση ούτε για την απόρριψη αιτήσεων.
Οι επανεγγραφές δεν ορίζονται από το νόμο (Πρότυπος Κανονισμός Λειτουργίας Δημοτικών και Κοινοτικών ΝΠΔΔ Παιδικών και Βρεφονηπιακών σταθμών, άρθρο 7)
Όπως επισημαίνεται και στο δημοσίευμα, με ευθύνη της προηγούμενης Διοίκησης, ο Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας δεν κατέθεσε εγκαίρως αίτημα για να μπει στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τους Παιδικούς Σταθμούς. Επιπλέον, δεν κατέθεσε έγκαιρα αίτημα για να εγκριθούν οι προσλήψεις συμβασιούχων παιδαγωγών. Το αίτημα αυτό έφτασε στο Υπουργείο Εσωτερικών από τη νέα Αντιδήμαρχο την 1η Σεπτεμβρίου. Τα έγγραφα τα κατέθεσε η Αντιδήμαρχος χέρι με χέρι, ώστε ν’ αποφευχθεί η γραφειοκρατία. Από την 1η Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα ο Δήμαρχος και η Αντιδήμαρχος έχουν επισκεφθεί το Υπουργείο Εσωτερικών πάνω από 5 φορές και έχουν συνομιλήσει με τον κ. Υπουργό, τον κ. Υφυπουργό και τον Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου. Το Υπουργείο, όπως είναι ευνόητο, έχει διαθέσει τους περισσότερους συμβασιούχους στους Δήμους που είχαν καταθέσει εγκαίρως το αίτημα τους.
Η μειωμένη παρουσία των παιδιών οφείλεται σε μειωμένη παρουσία παιδαγωγών. Εξαιτίας των αντιλαϊκών περικοπών και απολύσεων, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στερούνται από μόνιμο προσωπικό και η λειτουργία τους εξαρτάται από την ετήσια πρόσληψη ολιγόμηνων συμβασιούχων. Βάσει του Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας Δημοτικών και Κοινοτικών ΝΠΔΔ Παιδικών και Βρεφονηπιακών σταθμών (άρθρο 12) για κάθε 25 παιδιά αντιστοιχούν 2 παιδαγωγοί και για κάθε 12 βρέφη 3 παιδαγωγοί. 
Τα προβλήματα των βρεφονηπιακών σταθμών όλης της χώρας και ειδικά του Δήμου μας διογκώνονται χρόνο με το χρόνο. Εκατοντάδες παιδιά αποκλείονται από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και «ρίχνονται στον Καιάδα», ως αποτέλεσμα μίας γενικότερης ανάλγητης πολιτικής περικοπών και εξαθλίωσης του λαού. Η νέα Δημοτική Αρχή μαζί με τους Κερατσινιώτες και τους Δραπετσωνίτες θα αγωνιστούν για την ανατροπή αυτής της κατάστασης, ενώ παράλληλα, θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση ανακούφιση των γονιών και των παιδιών.
Ήδη έχουμε προχωρήσει σε μία σειρά ενεργειών, ώστε να μπορέσουμε ακόμα και για την φετινή χρονιά να φιλοξενήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά, ενώ από την επόμενη χρονιά έχουμε σχεδιάσει ένα νέο σύστημα για την μεγαλύτερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του Δήμου.
Ο Δήμαρχος, η Αντιδήμαρχος και οι υπηρεσίες του Δήμου παραμένουν στη διάθεση όλων των γονέων και όλων των δημοσιογράφων που επιθυμούν μία έγκυρη και διασταυρωμένη ενημέρωση. ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


newsbomb: Δήμος Δραπετσώνας: Καταγγελίες γονέων για αποκλεισμό από παιδικούς σταθμούς

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στον Δήμο Δραπετσώνας.
.. Όπως καταγγέλλουν 15 γονείς τα παιδιά τους έμειναν εκτός παιδικού σταθμού ενώ οι ίδιοι πληρούν όλα τα κριτήρια.
«Συναντηθήκαμε με τον νυν δήμαρχο για το συγκεκριμένο θέμα. Ρωτώντας τον γιατί δεν δέχεται τα παιδιά μας στον παιδικό σταθμό, τόσο ο ίδιος όσο και μέλη του δημοτικού συμβουλίου, απάντησαν πως μας θεωρούν τσιράκια της προηγούμενης διοίκησης» ανέφερε χαρακτηριστικά η καταγγέλλουσα.
Όπως μας είπε η ίδια η προηγούμενη διοίκηση έχασε το ΕΣΠΑ με αποτέλεσμα να απολυθούν 3 δάσκαλοι. Μάλιστα αν και βάσει νόμου προηγούνται οι επανεγγραφές, τα παιδιά όχι μόνο δεν προηγήθηκαν αλλά έμειναν και εκτός παιδικού σταθμού.
Ιδιαίτερη βαρύτητα αξίζει να δώσουμε στο γεγονός πως, όπως η ίδια καταγγέλλει, η λίστα με τα παιδιά που έγιναν δεκτά στον παιδικό σταθμό δεν υπογράφεται από τον πρόεδρο του σταθμού.
«Έχουμε δάνειο για το σπίτι μας ενώ το εισόδημά μας δεν ξεπερνά τις 25.000 ευρώ. Στον παιδικό σταθμό υπάρχουν παιδιά που το εισόδημα των γονιών τους ξεπερνά τα 30.000 ευρώ. Πληρούμε όλα τα μόρια σε αντίθεση με αυτά που λέει η αντιδήμαρχος.» ισχυρίζεται η μητέρα.
Όπως η ίδια τονίζει επόμενο βήμα και των 15 γονιών είναι η παραπομπή στον εισαγγελέα. «Θα ακολουθήσουμε τη νομική οδό» λέει χαρακτηριστικά.
Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι ενώ ο παιδικός σταθμός έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 50 παιδάκια αυτή τη στιγμή εγγεγραμμένα είναι μόλις 15. πηγή