Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Το «κούρεμα»!



Στη Χαραυγή, την εγκαταλειμμένη Χαραυγή, υπάρχει μία μικρή παιδική χαρά. Ρημαγμένη και αυτή όπως πολλές άλλες. Από εκεί αποφάσισαν οι αρμόδιοι να αρχίσουν τις παρεμβάσεις τους. Έστειλαν μια ομάδα για να την περιποιηθεί και …την περιποιήθηκε καλά. 

Αντί να την βάψουν, να την καθαρίσουν, να αντικαταστήσουν ό,τι σπασμένο και σκουριασμένο, πήραν το πριόνι και την «κούρεψαν» ή καλύτερα «κούρεψαν» το ένα από τα 3 μεγάλα δέντρα που υπάρχουν εκεί.
Συγκεκριμένα στην παιδική χαρά, ανάμεσα στα 5-6 δέντρα υπήρχε και μια τεράστια  συκιά, σήμα κατατεθέν για τον χώρο. 
Η "παρεξηγημένη" συκιά είχε το ελάττωμα να έχει πολλά σύκα κάθε καλοκαίρι και επειδή ήταν πολύ ψηλή, κανένας δεν τα μάζευε. Ωρίμαζαν και έπεφταν κάτω και δημιουργούσαν πρόβλημα γιατί ποτέ δεν καθάριζε το χώρο η αρμόδια υπηρεσία. Επιπλέον επειδή είναι και φυλλοβόλο δέντρο κάθε φθινόπωρο γέμιζε φύλλα ο χώρος. Φυσικά κανένας δεν καθάριζε τον χώρο, υπήρχε πρόβλημα και οι «ενοχλητικοί» γείτονες τηλεφωνούσαν μπας και βρεθεί κάποιος με φιλότιμο να τα μαζέψει.
Όμως η ομάδα, φέτος βρήκε τη λύση. Εφάρμοσε το απλό και εύκολο «πονάει πόδι, κόβεις πόδι», έτσι απλά και κυρίως επιστημονικά.  
Είναι κρίμα να κόβονται, να πληγώνονται, τόσο βαθιά μεγάλα δέντρα σε μια περιοχή που δεν υπάρχουν δέντρα. Είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται συχνά στην περιοχή μας και μάλλον θα υπάρχει κάποια εξήγηση! Όμως, όπως και να 'ναι, τα δέντρα στην περιοχή μας είναι λίγα και χρειάζονται περισσότερη "στοργή", ακόμα κι εάν είναι  ασήμαντες συκιές! Πάντως στο διαδίκτυο τα σχετικά εγχειρίδια συμβουλεύουν «Κλαδέψτε τη συκιά, αραιώνοντας από κλαδιά...,  την άνοιξη, επειδή διαφορετικά μπορεί να παγώσει εύκολα…», προφανώς οι γεωπόνοι γνωρίζουν καλύτερα ...