Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Διαλόγος για "τα τέλη διέλευσης" στην ΕΥΔΑΠ...

Στην πρόταση του Γ. Τσιρίδη για τα "τέλη διέλευσης" αγωγών της ΕΥΔΑΠ από το Κερατσίνι (εδώ αναλυτικά)  υπήρξαν απαντήσεις-αντίθετες απόψεις από τον Μ. Γλαμπεδάκη και τον Α. Μουστάκη στο fb. Και οι δύο απόψεις που δημοσιεύονται παρακάτω έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον μιας και απαντούν στην ουσία της πρότασης επισημαίνοντας την υποχρέωση των εταιρειών που για χρόνια εκμεταλλεύονται δωρεάν αξίες, χώρους, κερδίζουν και ρυπαίνουν να πληρώνουν! 

Ο Γ.Τ. στο διαταύτα της ανάρτησης του έλεγε:  "Επειδή το θέμα των διαπραγματεύσεων έχει μπλοκάρει μια διέξοδος θα μπορούσε να είναι η εξής:
Να συμφωνηθεί μεταξύ ΕΥΔΑΠ-Δήμου (αύριο κιόλας) το εξής υπογεγραμμένο και από τις δυο πλευρές κείμενο:
 Α.- Ο δήμος επιβάλλει τέλος αντισταθμιστικό για τη λειτουργία του τερματικού σταθμού της ΕΥΔΑΠ στην πόλη μας και τις ακτές μας σε συμφωνημένο από κοινού ύψος
Β.- Ο δήμος απαλλάσσεται των ποσών που φέρεται να χρωστά στην εταιρεία αποδεχόμενος έτσι το εύλογο εφ' άπαξ ποσό για τον παραπάνω συμβιβασμό και την λύση των δικαστικών διενέξεων
Γ.- Ο δήμος αποσύρεται από τη διεκδίκηση του τέλους διέλευσης"

Μ. Γλαμπεδάκης: "Θα συμφωνήσω Γιώργο, ότι τώρα είναι η ώρα των προτάσεων. Οι κριτικές, και η απόδοση ευθυνών όπως τις αντιλαμβάνεται ο καθένας έγιναν, καταγράφηκαν, στο δια ταύτα άλλοι μπορεί να ηρωοποιούν τον δήμαρχο ως αγωνιστή, άλλοι να τον απαξιώνουν ως ανίκανο, όμως πρέπει να βρεθεί λύση. Η λύση που προτείνεις δεν με βρίσκει σύμφωνο, ούτε στο σκεπτικό της, ούτε στο συμπέρασμα της.
 Το τέλος που χρέωνε ο δήμος Δραπετσώνας τις βιομηχανίες της περιοχής ήταν τελείως διαφορετικό, διαφορετική ήταν και η σύνθεση των Εταιρειών (αμιγώς ιδιωτικές) αλλά και το στάτους της λειτουργίας τους.
 Έχεις δίκιο ότι το τέλος διέλευσης δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην ΕΥΔΑΠ και όχι μόνο σ’ αυτήν, και στα όρια άλλων δήμων.
Φυσικά η απόσυρση της διεκδίκησης από τον δήμο μας, δεν βάζει φρένο στις πιθανές διεκδικήσεις άλλων δήμων, κάποιοι μάλιστα ετοιμάζονται να ξεκινήσουν. Και γιατί όχι;
 Θεωρώ εξαιρετικά ευφυές το σχέδιο επιβολής τελών διέλευσης και η βεβαιότητα σου ότι θα χάσει ο δήμος την δικαστική μάχη στην πραγματικότητα είναι εικασία. Επειδή έτσι λέει κάποιο στέλεχος της ΕΥΔΑΠ; Επειδή έτσι θέλει η «τρόικα εσωτερικού για να μην επιστρέψουμε στη δραχμή»; Συνομοσιολογίες που ακόμη κι αν ευοδωθούν στο δικαστήριο, υπάρχουν και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια που δεν υποκύπτουν στην «τρόικα εσωτερικού» και που οι πιθανότητες νίκης του δήμου είναι ακόμη πιο μεγάλες. 
Η ΕΥΔΑΠ και η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ στη συνέχεια πράγματι διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο, σοβαρής μείωσης των κερδών τους από την επιβολή του τέλους και την διεύρυνση της διεκδίκησης από άλλους δήμους. Και λοιπόν; Ας μειωθούν τα κέρδη τους προς όφελος των οικονομιών της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία πιο απεγνωσμένα από αυτές τις εταιρείες ψάχνει για πόρους. 
Ας πέσει η χρηματιστηριακή αξία τους. Στην πραγματικότητα, ας ισορροπήσει. Γιατί χρόνια τώρα εκμεταλλεύονται δωρεάν αξίες και χώρους που δεν τους ανήκουν. Υπήρχε το πρόσχημα της κοινής ωφέλειας. Κράτος αυτοί κράτος εμείς. Θα το υποστήριζα, αν υπήρχε ορθολογική αναδιανομή των κεντρικών κρατικών πόρων. Αφού δεν υπάρχει, είτε ιδιωτικές είναι οι εταιρείες, είτε κρατικές, ας μειωθούν τα κέρδη τους. Τι να γίνει λοιπόν;
Πρώτα να κοιτάξει ο δήμος 
  •  Να βρει λεφτά να πληρώσει την ΕΥΔΑΠ ώστε να επανέλθει στην κατάσταση Δεκεμβρίου η σχέση του μαζί της
  • Να την οδηγήσει σε νέο δικαστικό αγώνα και ασφαλιστικά μέτρα, απαιτώντας άμεση επανασύνδεση των κομμένων παροχών κατ’ αρχήν και καταγγέλλοντας την για την μονοπωλιακή δυναμική που εκφράζει στην εκβιαστική συμπεριφορά της. 
  • Να ενεργοποιήσει τις γεωτρήσεις που υπάρχουν σε όλο τον καλλικρατικό δήμο, για να μειώσει την εξάρτηση του από την Εταιρεία. 
  • Να διευρύνει τις απαιτήσεις του, προσθέτοντας και όχι αντικαθιστώντας τα στοιχεία της έξοχης πρότασης σου για ανταποδοτικό τέλος στις εγκαταστάσεις του Ακροκέραμου.
Υποθέτω μετά το κάζο που πάθαμε, θωρακίστηκαν για το μέλλον τα χρήματα που αφορούν τις μισθοδοσίες. Και υποθέτω, ότι ανακαλύπτοντας αιφνιδιαστικά η διοίκηση πόσο ευάλωτη είναι στο μπλοκάρισμα των λογαριασμών της και τις συνέπειες της απενταρίας της, θα αποφασίσει να εισπράξει και τα τεράστια ποσά που έχουν καταλογιστεί με πρόστιμα σε διάφορες επιχειρήσεις για παρανομίες και θα αφήσει κατά μέρος την τακτική του γαλαντόμου που κάνει ατομικές εξυπηρετήσεις και διευκολύνσεις. Να βρει με λίγα λόγια τα λεφτά που της λείπουν."


 Α. Μουστάκης: "Επειδή πολλά λέγονται-γράφονται και συζητιούνται το τελευταίο διάστημα απλά 2 παρατηρήσεις.
 Πρώτη παρατήρηση: Ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας υφίσταται ως καλλικρατικός Δήμος από το 2011. Ηδη έχουν εγκριθεί 3 προϋπολογισμοί από τότε,στους οποίους εγγράφονται τα έσοδα και τα έξοδα του Δήμου για κάθε έτος. Αν σε αυτούς τους προϋπολογισμούς δεν είχαν εγγραφεί τα "ανταποδοτικά" που λες Γιώργο, οι δημοτικοί σύμβουλοι -συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης-είναι εκεί για να προτείνουν την εγγραφή τους στους κωδικούς του προϋπολογισμού, ειδικά μάλιστα όταν έχουν αντίστοιχη εμπειρία από πριν τον Καλλικράτη Δήμους. 
Ο προϋπολογισμός μαζί με το τεχνικό πρόγραμμα και το επιχειρησιακό πρόγραμμα ενός Δήμου αποτελούν τα βασικά εργαλεία και η ψηφοφορία σε αυτά τα θέματα δεν γίνεται με απλή ανάταση των χεριών, αλλά με ενδελεχή συζήτηση. 
Εκεί και η συμπολίτευση, αλλά περισσότερο η αντιπολίτευση θα πρέπει να προτείνει τις διορθώσεις που πιστεύει για την λειτουργία του Δήμου.
 Δεύτερη παρατήρηση: Από πού προκύπτει Γιώργο ότι θα χάσει το δικαστήριο ο Δήμος; Είναι σαν να λέμε ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη, πράγμα που εγώ δεν μπορώ να δεχθώ. Εξάλλου ισχύει ο Ν.1650/86 και ο 3010 αλλά και ο Ν.4042/12 (ΦΕΚ24Α) για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος και οι οδηγίες 96/65 που αποτελούν βασικό θεμέλιο για το περιβάλλον και όλοι περιστρέφονται γύρω από την αρχή Ο ΡΥΠΑΙΝΩΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ.
 Τα ανταποδοτικά λοιπόν είναι ένα παραμύθι που δεν έχει νόημα γιατί εναπόκειται στον κάθε έναν να τα εφεσιβάλλει. Επίσης προχθές ο Δήμος Θάσου με ομόφωνη απόφαση του επιβάλλει τέλος για τους στύλους της ΔΕΗ, για τα Κ-Φαου του ΟΤΕ κλπ. Αρα τι κουβέντα να κάνουμε όταν ήδη έχει ξεκινήσει αυτό που δικαιούνται οι Δήμοι μέσω του νόμου Καλλικράτη. Δεν καταλαβαίνω την άποψη να μην επιβάλλουμε τέλη σε κερδοφόρες επιχειρήσεις, αλλά να επιβάλλουμε ΤΑΠ και δημοτικά τέλη στους πολίτες."