Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Μια ακόμα «απόπειρα συνεδρίασης…»

Χθες (26-02-2013) δεν συνεδρίασε και πάλι το Δημοτικό Συμβούλιο. Αιτία για μια ακόμα φορά ήταν η έλλειψη απαρτίας.
Η επιλεκτική αποχή των δημοτικών συμβούλων συνεχίστηκε για μια ακόμα συνεδρίαση που βασικό θέμα στην ημερήσια διάταξη ήταν ο προϋπολογισμός της ΔΗΚΕΠΑ. Στην προηγούμενη συνεδρίαση το θέμα της ΔΗΚΕΠΑ ήταν 25ο και δεν συζητήθηκε, στην χτεσινή συνεδρίαση (26-02-2013) ήταν 2ο και δεν παρουσιάστηκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι! Τι να πει κανείς πια. Πίκρα. Θλίψη…
 
Οι ευθύνες είναι πολλές και είναι για όλους που συστηματικά απουσιάζουν! Οι δημοτικοί σύμβουλοι, αυτοί που απουσιάζουν αδικαιολόγητα και συστηματικά, με την απουσία τους δείχνουν ότι δεν πιστεύουν στη λειτουργία του οργάνου ή τουλάχιστον δεν πιστεύουν όσο θα έπρεπε. Κάποτε πρέπει να δημοσιευτούν στατιστικά των απόντων για να γνωρίζουμε, διότι κάποιοι ζήτησαν την ψήφο των δημοτών για να τους εκπροσωπήσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια την κύρια ευθύνη γι΄ αυτή την κατάσταση φέρει η διοίκηση, η οποία οφείλει να διασφαλίσει την ομαλή ροή των δημοκρατικών διαδικασιών και κυρίως τη λειτουργία του κορυφαίου οργάνου ενός δήμου. Όσο περνά ο καιρός, όλο και περισσότεροι πιστεύουν ότι το Δημοτικό Συμβούλιο με αυτό το προεδρείο, μ’ αυτή τη σύνθεση και μ΄ αυτή την πλειοψηφία δύσκολα μπορεί να λειτουργήσει! Ο Δήμος όμως πρέπει να λειτουργήσει!

Πρέπει να αναζητηθούν λύσεις, δεν είναι και η καλύτερη η εικόνα αυτή, άλλωστε υπολείπονται σχεδόν 15 μήνες έως τις επόμενες εκλογές. Έτσι θα προχωρήσει η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου; Μήπως πρέπει κάποιοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες;
Παλαιότερα γράψαμε: Μια εύκολη λύση, τουλάχιστον για να μαζεύονται οι σύμβουλοι θα ήταν η καθιέρωση μιας πάγιας ημερομηνίας σύγκλισης του οργάνου. Η πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα, ή κάθε 15 μέρες, έτσι ώστε όλοι να προγραμματίζουν τις δουλειές τους, ακόμα και οι δημοτικές υπηρεσίες σε σχέση με τα θέματα που πρέπει να υποβάλουν στο ΔΣ, θα ήταν κάποια λύση. Με θεσμοποιημένες πάγιες διαδικασίες είναι δύσκολο να απουσιάσει κάποιος, πιο δύσκολο να μην υπάρχει απαρτία και γίνεται ακόμη πιο δύσκολη η σκόπιμη απουσία για την υποτίμηση του οργάνου και τη μη λήψη απόφασης. 

Για να μην υπάρχουν στο μέλλον "απόπειρες συνεδρίασης", αλλά ουσιαστικές συνεδριάσεις!