Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Νέα Δημοτική Κίνηση: "άλλος δρόμος"

Οι Δημοτικές Κινήσεις αυξάνονται και πληθύνονται στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας! 
Σήμερα η ιδρυτική συνέλευση της νέας Δημοτικής Κίνησης "Άλλος δρόμος" στον Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας.

Στο κάλεσμα η ομάδα πρωτοβουλίας αναφέρει:  "Αυτός ο δήμος του χρέους, της φτώχειας και της ανεργίας, του ρουσφετιού και της υποταγής ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ! Έλα μαζί μας να διαμορφώσουμε τον δικό μας ‘’ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ’" για να ξαναγίνουν οι γειτονιές μας γειτονιές της συμμετοχής, της αλληλεγγύης, της αντίστασης και της ανατροπής."
ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ ΣΤΙΣ 17.00
ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ
ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ 24 & ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, ΣΤΑ ΤΑΜΠΟΥΡΙΑ

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στον "άλλο δρόμο"!




  

ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΡΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ
ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

ΑΥΤΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΡΟΥΣΦΕΤΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ

Οι εργαζόμενες, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία, οι λαϊκές οικογένειες της πόλης βιώνουμε τις συνέπειες των αντεργατικών μνημονίων με τα οποία η τρικομματική κυβέρνηση{Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ} μαζί με την Ε.Ε και το Δ.Ν.Τ κήρυξαν τον πόλεμο ενάντια στην κοινωνία. Τα πρώτα θύματα αυτού του πολέμου οι πάνω από 1.500.000 άνεργοι, οι νέοι άνθρωποι που δεν μπορούν πια να ονειρεύονται και να προγραμματίζουν το μέλλον τους, οι οικογένειες του Δήμου μας που δεν μπορούν πια να καλύψουν βασικές στοιχειώδεις ανάγκες τους.
Παράλληλα ζούμε σε μια εργατούπολη κτισμένη ασφυχτικά, βρώμικη και χωρίς υποδομές με ελάχιστους δημόσιους ελεύθερους χώρους, χωρίς πράσινο, χωρίς δωρεάν δομές πολιτισμού, ψυχαγωγίας και ερασιτεχνικού αθλητισμού. Με αρκετά σχολεία σε ακατάλληλα κτίρια με σοβαρές ελλείψεις σε δασκάλους και καθηγητές. Οι μεγάλες εκτάσεις στην πρώην βιομηχανική ζώνη στο χώρο των Λιπασμάτων αντί να γίνουν χώροι πρασίνου και πολιτισμού παραμένουν στα χέρια ιδιωτών και αφήνονται να καταντήσουν χωματερές και ερείπια για να έρθουν μετά οι «σωτήρες»ιδιώτες επενδυτές να συνεχίσουν το έγκλημα.
Το εργοστάσιο της ΔΕΗ, που μένει φεύγοντας εδώ και χρόνια, συνεχίζει να ρυπαίνει το περιβάλλον, να αποτελεί εστία κινδύνου και να στερεί τους κατοίκους της πόλης από ένα σημαντικό χώρο.
Ζούμε σε ένα Δήμο που εδώ και πολλά χρόνια στα χέρια διοικήσεων που προέρχονται ανοιχτά από τους σημερινούς κυβερνητικούς εταίρους ξηλώνει μια- μια, όλες τις κοινωνικές του δομές, με δημότες που βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να τις στηρίξουν, με εργαζόμενους που αγωνίζονται να πληρωθούν τους μισθούς τους και με εκατοντάδες άλλους απλήρωτους.
Ζούμε σε ένα Δήμο που μια χούφτα «μεγαλοπαράγοντες» μετακινούνται από συνδυασμό σε συνδυασμό, εμφανίζονται ως ανεξάρτητοι, μοιράζουν υποσχέσεις και θέσεις εργασίας που δεν μπορούν να πληρώσουν και καταφέρνουν εδώ και χρόνια να επιβιώνουν πολιτικά να διοικούν το Δήμο, να τον οδηγούν σε αδιέξοδο και να φορτώνουν αυτό το αδιέξοδο στις πλάτες και τις τσέπες των δημοτών.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ
Στόχος μας να ξαναγίνει ο Δήμος, Δήμος του Αγώνα, της Αντίστασης και της Ανατροπής.
Όλοι εμείς που δημιουργήσαμε την Δημοτική κίνηση διαλέγουμε τον μοναδικό ελπιδοφόρο δρόμο, το δρόμο της Αντίστασης σε αυτές τις πολιτικές. Το δρόμο της Ανατροπής των μνημονίων και του εφιαλτικού μέλλοντος που μας ετοιμάζουν.
Στις μέρες του μνημονιακού Καλλικράτη που με ασφυκτικό τρόπο μετατρέπει τους δήμους σε μακρύ χέρι της κεντρικής διοίκησης που τους απογυμνώνει από οποιαδήποτε κοινωνική δομή που θέλει να τους βάλει και τους βάζει να ξεζουμίζουν φορολογικά τις λαϊκές οικογένειες διαλέγουμε όχι τον ρόλο των διαχειριστών αυτής της μιζέριας αλλά αυτών που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός κινήματος μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο που θα απαιτεί

  • κατάργηση της καλλικρατικής αντίληψης και δομής για την τοπική αυτοδιοίκηση.
  • αλλαγή του “δημαρχοκεντρικού” μοντέλου, διαφάνεια και έλεγχο στις αποφάσεις.
  • αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στους δήμους μέσα από την φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου.
  • δραστική μείωση των δημοτικών τελών για τους χαμηλόμισθους, άνεργους, χαμηλοσυνταξιούχους.
  • το σταμάτημα τους ξεπουλήματος της δημοτικής περιουσίας .
  • ποιοτικές δωρεάν δημοτικές υπηρεσίες για όλους τους πολίτες.
  • δωρεάν παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά των εργαζομένων.
  • δημόσια σχολεία που θα καλύπτουν τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των παιδιών της πόλης.
  • μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους.
  • να σταματήσει να είναι ο δήμος μοντέλο για την εφαρμογή ελαστικών εργασιακών σχέσεων.
  • τη μη παραχώρηση δημοτικών υπηρεσιών όπως η καθαριότητα σε ιδιώτες και εργολάβους.
  • μέτρα για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων αυτής της πόλης, απέναντι στην “ανάπτυξη” του κέρδους.

Η δημοτική μας κίνηση σε συνεργασία με φορείς, κινήματα, και συλλογικότητες της πόλης:

  • Θα βοηθήσει στη δημιουργία μετώπου ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία.
  • Θα συμβάλλει στην προσπάθεια για το σταμάτημα της δράσης των ρατσιστικών, φασιστικών συμμοριών.
  • Θα ενισχύσει την προσπάθεια για λειτουργία δομών αλληλεγγύης και στήριξης των εργαζομένων και ανέργων της πόλης και των οικογενειών τους.

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΗΣΗ

Όχι η κίνηση μας δεν είναι ανεξάρτητη. Όσοι την πλαισιώνουμε είμαστε εξαρτημένοι από την απόφασή μας να παλέψουμε να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας και στο δήμο σε όφελος των εργαζομένων.
Έρχεται να καλύψει ένα κενό που υπάρχει στα δημοτικά δρώμενα της πόλης. Να καλύψει την ανάγκη πολιτών να εκφράσουν μέσα από τη λειτουργία της την αγωνία και τη διάθεσή τους να αγωνιστούν για να αλλάξει η καθημερινότητα των ανθρώπων σε αυτή την πόλη.
Στόχος της κίνησης σε πολιτικό επίπεδο είναι να αποκτήσει επαφή, να συνεργαστεί και γιατί όχι να στηριχτεί από τις δυνάμεις της αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ. ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ), τις υπόλοιπες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς που δραστηριοποιούνται στην πόλη, ανένταχτους αριστερούς.
Σε κοινωνικό επίπεδο να έρθει σε επαφή και αλληλεπίδραση με όσες συλλογικότητες, δράσεις, κινήσεις, κινήματα μάχονται ενάντια στην εξαθλίωση της κοινωνίας και την φτωχοποίηση των ανθρώπων.
Η κίνησή μας είναι ανοιχτή σε όσους πολίτες ανεξάρτητα από τις πολιτικοϊδεολογικές τους απόψεις αποδέχονται την ανάγκη να παλέψουν σε τοπικό επίπεδο με ανιδιοτέλεια για την αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων που κάνουν μίζερη τη ζωή των ανθρώπων σε αυτή την πόλη.
Η κίνησή μας επιδιώκει να αφουγκραστεί τις ανησυχίες της νεολαίας, όλων εκείνων των νέων που αισθάνονται αγανακτισμένοι από ένα κράτος που τους έχει εγκαταλείψει, που τα όνειρα τους διαψεύδονται καθημερινά. Ζούμε άλλωστε σε ένα δήμο που η ανεργία των νέων καλπάζει. Θέλουμε μια νεολαία που πολιτικοποιεί την οργή της, στην πρώτη γραμμή του αγώνα για μια άλλη τοπική αυτοδιοίκηση.
Η κίνησή μας κλείνει από τώρα τις πόρτες της σε όλους όσους τα προηγούμενα χρόνια με τη δράση τους στήριξαν τις πολιτικές επιλογές σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και στην τοπική αυτοδιοίκηση που οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση τους εργαζομένους. Στις γραμμές μας θέση δεν έχει κανείς από τους «επώνυμους» πολιτικάντηδες καριέρας που θέλουν ακόμα και σήμερα αν και στρατηγοί χωρίς στρατό να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που τόσο καλά ξέρουν «για το καλό μας» να εξυπηρετούν τα δικά τους ιδιοτελή, προσωπικά συμφέροντα. Σε αυτούς που πράγματι με ειλικρίνεια αναγνωρίζουν τις δικές τους ευθύνες για αυτή την κατάσταση λέμε:
«Ναι μπορείτε να βοηθήσετε να αλλάξει η κατάσταση στο Δήμος και μάλιστα με ουσιαστικό τρόπο, καθίστε στην άκρη, επιλέξτε το ρόλο του στρατιώτη και με τη δράση, τη γνώση, τη συμβουλή και την ψήφο σας ενισχύστε την προσπάθειά μας».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

Παραπάνω περιγράψαμε με συνοπτικό τρόπο τις γενικές μας κατευθύνσεις. Χρειάζεται το επόμενο διάστημα μια σοβαρή προσπάθεια από τη μεριά μας να αποκτήσουμε θέσεις για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα της πόλης.
Η κίνησή μας δεν έρχεται να υποκαταστήσει τα ζωντανά κύτταρα της κοινωνίας της πόλης μας που χρόνια επεξεργάζονται προτείνουν και παλεύουν λύσεις για τα προβλήματα που αφορούν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων αυτής της πόλης.
Οι πολίτες που ζουν στις γειτονιές του δήμου γνωρίζουν καλύτερα από εμάς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις λύσεις που απαιτούνται. Οι μαθητές, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί των σχολείων της πόλης μας γνωρίζουν καλύτερα από εμάς τη σκληρή καθημερινότητα που βιώνουν και έχουν επεξεργαστεί τις δικές του λύσεις.
Οι επαγγελματοβιοτέχνες της πόλης που βλέπουν τα μαγαζιά τους να κλείνουν το ένα μετά το άλλο έχουνε επεξεργασμένες θέσεις, θέσεις που απαντούν στα δικά τους αδιέξοδα.
Οι άνεργοι της πόλης που προέρχονται από τα εργοστάσια, τις βιοτεχνίες, την οικοδομή και την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος γνωρίζουν καλύτερα από εμάς την τραγική κατάσταση που βιώνουν και είναι έτοιμοι να μας δώσουν τις ιδέες και προτάσεις που απαιτούν στο πρόβλημά τους. Ε ναι λοιπόν δεν κατέχουμε εμείς την απόλυτη αλήθεια και δεν θα καταλήξουμε σε ένα πρόγραμμα που θα προσπαθήσουμε να επιβάλλουμε στην τοπική κοινωνία.
Το δικό μας πρόγραμμα είναι πρόγραμμα της κοινωνίας, της τοπικής κοινωνίας που δοκιμάζεται, προτείνει και αγωνίζεται.
Σε συνεργασία με τους φορείς και τις συλλογικότητες της πόλης, μέσα από συνελεύσεις σε κάθε γειτονιά, θα καταλήξουμε σε ένα πρόγραμμα για την πόλη μας που θα βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και θα έχει στόχο να δώσει στους κατοίκους της πόλης αυτής, μια πόλη ανθρώπινη για αυτούς και τις γενιές που έρχονται.


Η ΔΟΜΗ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΑΣ

Η κίνησή μας αποτελείται από πολίτες που συμμετέχουν σε αυτήν και λειτουργούν βάση της εθελοντικής προσφοράς και με ανιδιοτέλεια δουλεύουν για τους σκοπούς της κίνησης. Όλα τα μέλη της κίνησης συμμετέχουν χωρίς αποκλεισμούς στη λήψη αποφάσεων που παίρνονται μέσα από τις γενικές συνελεύσεις της κίνησης που συγκαλούνται μια φορά το μήνα. Τα μέλη της κίνησης αναδεικνύουν της 15μελή γραμματεία της που ως αποκλειστική και μόνη αρμοδιότητα έχει την υλοποίηση των αποφάσεων της γενικής συνέλευσης. Οι συνεδριάσεις της γραμματείας είναι ανοικτές. Στα πλαίσια της κίνησης δημιουργούνται ομάδες δουλειάς που σαν στόχο έχουν την επεξεργασία θέσεων για επιμέρους θέματα που θα τις προτείνουν στη συνέλευση των μελών της Δημοτικής κίνησης. Η γραμματεία και η Γενική συνέλευση των μελών της κίνησης έχει την ευθύνη της κατάρτισης του ψηφοδελτίου για τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Τα μέλη τη κίνησης που θα εκλεγούν στο δημοτικό συμβούλιο ή θα συμμετέχουν από τη μεριά της κίνησης σε διάφορα όργανα θα δεσμεύονται από τις αποφάσεις της κίνησης.
Η ανάκληση των εκλεγμένων της κίνησης όταν παραβιάζουν συστηματικά τις αποφάσεις και δημιουργούν προβλήματα στη φυσιογνωμία της κίνησης αποτελούν υπόθεση της γενικής συνέλευσης.
Στην προσπάθεια μας να μην δημιουργούμε «επαγγελματίες» πολιτικούς αλλά να δίνουμε την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να αναδεικνύουν τις δυνατότητές τους ορίζουμε το όριο των 2 θητειών για τους εκλεγμένους της κίνησης.

Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ

Θα βασίζεται στην παραδοχή της οργανωτικής και πολιτικής αυτοτέλειας της κίνησης. Η ισοτιμία, ο σεβασμός της διαφορετικής άποψης στα πλαίσια της ιδρυτικής μας διακήρυξης αποτελούν τη βάση αυτής της σχέσης. Τα προβλήματα που τυχόν θα δημιουργούνται στην πορεία θα λύνονται με κριτήριο την ιδρυτική διακήρυξη και το ότι όλοι, πρόσωπα και κομματικοί σχηματισμοί που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια έχουν ως αφετηρία την ειλικρινή διάθεση για ενότητα και συνεργασία και την αποδοχή της διαφορετικότητας όσων συμμετέχουν στην κίνηση.

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

Η δημοτική μας κίνηση για να μπορέσει να ανταποκριθεί στον ρόλο της θα πρέπει να αποκτήσει οικονομική αυτοδυναμία
Μακριά από εμάς η λογική της στήριξης από μεγαλοπαράγοντες της περιοχής γιατί αυτό ανεξάρτητα από προθέσεις οδηγεί σε εξάρτηση της κίνησης από συμφέροντα.
Η κίνηση στηρίζεται οικονομικά αποκλειστικά από τη μικρή οικονομική συνδρομή των μελών και των φίλων της και από διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες που θα οργανώνει.


Ο «ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ» ΜΑΣ

Δυστυχώς το σύστημα που στηρίζεται η τοπική αυτοδιοίκηση είναι δημαρχοκεντρικό. Από τα πράγματα λοιπόν πρέπει η κίνηση το επόμενο διάστημα να αποκτήσει υποψήφιο δήμαρχο.
Παίρνοντας υπόψη μας τα αρνητικά παραδείγματα των προηγούμενων χρόνων (μην ξεχνάτε όλους εκείνους από το χώρο της αριστεράς που εκμεταλλευόμενοι τις συλλογικότητες, πάτησαν πάνω σε αυτές, αναρριχήθηκαν και τελικά τις κατέστησαν ανενεργές, ακολουθώντας προσωπικές πολιτικές που τις πλήρωσε συνολικά η αριστερά) πρέπει από τώρα να πάρουμε τα μέτρα μας ώστε κάτι τέτοιο να μην ξανασυμβεί.
Επιλέξαμε να ξεκινήσουμε διαφορετικά από ό,τι συνηθίζεται. Πρώτα χτίζουμε της κίνησή μας, την ανοίγουμε μέσα στην πόλη, ερχόμαστε σε επαφή με τα ζωντανά κομμάτια της και έπειτα όλοι μαζί διαλέγουμε ανάμεσα σε πολλούς ικανούς να παίξουν αυτό τον ρόλο, τον δικό μας υποψήφιο.
Αν ανοίξουμε σήμερα κουβέντα για τον υποψήφιό μας θα είναι σαν να βάζουμε το κάρο πριν από το άλογο. Σήμερα όμως πρέπει όλοι μαζί να ανοίξουμε το δρόμο που θα βαδίσει το κάρο μαζί με το άλογο καταλήγοντας στα κριτήρια της δικής μας επιλογής.
Ο δικός μας υποψήφιος ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να είναι:

  • Παιδί κάποιου κομματικού σωλήνα που θα επιβληθεί από τα πάνω.
  • Κάποιος από τους γνωστούς άγνωστους γυρολόγους που τα προηγούμενα χρόνια έκαναν το παιχνίδι τους και σήμερα ανοιχτά φλερτάρουν το χώρο της αριστεράς που αγωνίζεται.
  • Κάποιος «αναγνωρίσιμος» άοσμος και άγευστος πολιτικά που θα είναι έρμαιο των συσχετισμών και των δικών του προσωπικών φιλοδοξιών.
  • Κάποιος «γνώστης» των θεμάτων που θα είναι πέρα και πάνω από τη συλλογικότητα.

Ο δικός μας υποψήφιος ΠΡΕΠΕΙ να είναι:
  • Βγαλμένος από τη συλλογικότητα, κάποιος από εμάς, σαν εμάς, αναγνωρίσιμος στους δρόμους και τα κινήματα της πόλης.
  • Ικανός να παίρνει δύναμη από τη συλλογικότητα να στηρίζεται σε αυτήν και να τη στηρίζει.
  • Ικανός να λειτουργεί σαν ίσος απέναντι σε ίσους.
  • Να συνθέτει τις διαφορετικές απόψεις και αντιλήψεις.
  • Να ενσαρκώνει αυτό που η κοινωνία της πόλης έχει ανάγκη, την ενότητα διαφορετικών απόψεων της Αριστεράς στην πράξη χωρίς ηγεμονισμούς και σκοπιμότητες.

ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013