Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Ο επαναστάτης του Διαδικτύου

Ο επαναστάτης του Διαδικτύου
Του Θανάση Τρομπούκη                

Πολέμησε με τα θηρία για ένα όραμα. Την ελευθερία της διακίνησης των πληροφοριών. Δεν τον έφαγαν ζωντανό. Ο ίδιος κατασπάραξε τον εαυτό του, με ένα σχοινί, σε κάποια γειτονιά του Brooklyn στη Νέα Υόρκη.

Ο Άαρον Σουόρτζ ήταν μόλις 26 ετών κι’ όμως είχε προλάβει να γίνει παγκόσμιο σύμβολο στο Διαδίκτυο. 
Ήταν αυτός που συν-δημιούργησε το RSS στα 14 του. Δικό του «έργο» είναι το  Reddit, η πλατφόρμα κοινοποίησης ειδήσεων που αργότερα αγόρασε η Conde Nast. Ήταν εκείνος που έφτιαξε τη Μη Κερδοσκοπική οργάνωση «DemandProgress» η οποία πρωτοστάτησε για την απόσυρση του νομοσχεδίου SOPA, που θα επέβαλε φραγμούς στην ελευθερία στο Διαδίκτυο. Ανέπτυξε το OpenLibrary.org και πρωτοπόρησε με τα creative commons.


Πίστευε τόσο βαθιά στην ελεύθερη διακίνηση των πληροφοριών στο Διαδίκτυο, που δεν δίστασε να κατεβάσει παράνομα στον υπολογιστή του 4.000.000 ακαδημαϊκά κείμενα και βιβλία από το ψηφιακό αρχείο «JSTOR». Δύο χρόνια νωρίτερα είχε δημοσιεύσει στο «συννεφάκι» εκατομμύρια έγγραφα του ομοσπονδιακού δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Οι αρχές τον συνέλαβαν το 2011 για την υπόθεση «JSTOR» και χρησιμοποίησαν την περίπτωσή του ως σύμβολο εκφοβισμού για τους απανταχού ακτιβιστές του Διαδικτύου. Στη δίκη που θα γινόταν εντός του χρόνου, κινδύνευε να καταδικαστεί σε φυλάκιση 35 ετών και πρόστιμο ύψους 1.000.000 δολαρίων.

Ο Άαρον Σουόρτζ είναι ένα ακόμα παιδί του Millennium, που απογοητευμένο από τον πέτρινο κόσμο «έπαιζε» στο μυαλό του με την αυτοκτονία. Ήταν ένας σοφός γέροντας, όπως τον χαρακτήρισε και ο Τιμ Μπέρνερς Λη, ο «πατέρας» του World Wide Web, που έχασε τη μάχη με τον πιο σκληρό αντίπαλο. Τον ίδιο του τον εαυτό.