Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Αύξηση κατά 18% του τιμολογίου φωτισμού οδών και πλατειών.

Κρυφές αυξήσεις από τη ΔΕΗ και στα ανταποδοτικά τέλη φωτισμού

«Σκοτεινές πόλεις»
προοιωνίζουν οι νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, καθώς προβλέπεται κατακόρυφη αύξηση κατά 18% του τιμολογίου φωτισμού οδών και πλατειών
 
Τα νέα αυτά δεδομένα οδηγούν τους δήμους σε δύο αναγκαστικές επιλογές: ή να μειώσουν τον φωτισμό στις δημοτικές οδούς και τις πλατείες ή να μετακυλίσουν το κόστος στους ίδιους τους δημότες, αυξάνοντας τα τέλη φωτισμού.

Οι κρυφές αυξήσεις όμως στα τιμολόγια, που υπολογίζονται να ξεπεράσουν το 23%, θα επιβαρύνουν και το λειτουργικό κόστος υπηρεσιών και δομών των δήμων, τη στιγμή που, οι περικοπές των εσόδων για λειτουργικές δαπάνες έχουν ξεπεράσει μέχρι σήμερα το 50%.
Δηλαδή οι αυξήσεις αναμένεται να επιβαρύνουν επιπλέον τις – ήδη μειωμένες - λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, των παιδικών σταθμών, των αθλητικών εγκαταστάσεων και άλλων κοινωνικών δομών.
Τα νέα αυτά δεδομένα αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις στη Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς θα αναγκαστεί να μετατοπίσει την οικονομική επιβάρυνση που προκύπτει στους ίδιους τους δημότες. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να έχει επιπτώσεις όχι μόνο στις τσέπες των πολιτών, αλλά και στους ίδιους τους δήμους.

Το πρόβλημα για τους αιρετούς έχει δύο πλευρές. Μια πολιτική και μία οικονομική. Η επιπλέον αύξηση που θα επιβληθεί στους δοκιμαζόμενους πολίτες συμβάλει δραματικά και στην αύξηση του ποσοστού πολιτών και επιχειρηματιών που δηλώνουν αδυναμία να αντεπεξέλθουν στην καταβολή των χρημάτων που τους αναλογούν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσο λιγότεροι πληρώνουν, τόσο λιγότερα χρήματα μπαίνουν στα ταμεία των δήμων από το κωδικό των ανταποδοτικών τελών.
Το πολιτικό κόστος που θα υποστούν οι δήμαρχοι σχετίζεται με την αύξηση που παρουσιάζεται στα τιμολόγια της ΔΕΗ σχετικά με τα δημοτικά τέλη. Οι πολίτες ξαφνικά θα διαπιστώσουν αυξημένες χρεώσεις για το δημοτικό φωτισμό, κάτι το οποίο θα δημιουργήσει την εντύπωση ότι η αύξηση αυτή προέρχεται από το δήμο και όχι από την ίδια τη ΔΕΗ. Με τον τρόπο αυτό διαψεύδονται στη πράξη οι όποιες δεσμεύσεις είχαν λάβει σχετικά με μηδενικές αυξήσεις για το 2013.   localit.gr