Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Δήλωση Δημ.Συμβούλου Κερατσινίου-Δραπετσώνας Ζαχαρία Ζούπη


Ο ΛΟΥΚΑΣ ΤΖΑΝΗΣ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Πρωτοφανείς πρακτικές και καταγγελίες συνθέτουν την αποπνικτική ατμόσφαιρα

Οι κυριολεκτικά δραματικές συνεδριάσεις της 30/9 και 3/10 του Διοικητικού Συμβουλίου της ενιαίας Δημοτικής Επιχείρησης αποτέλεσαν ουσιαστικά το άνοιγμα του δρόμου για να εισέλθει η Επιχείρηση σε μια μακρόχρονη φάση κρίσης με αποκλειστική ευθύνη του Δημάρχου Λουκά Τζανή και της πλειοψηφίας του Δήμου και της Επιχείρησης. Στις συνεδριάσεις αυτές:

ΠΡΩΤΟΝ: Τέθηκε από μένα και άλλα μέλη του Δ.Σ. από την Αντιπολίτευση το θέμα της μη πληρωμής των εργαζομένων (τους χρωστάνε 360.000 ευρώ περίπου καθαρή μισθοδοσία!). Έθεσα και θέσαμε επί τάπητος την ανάγκη να υπάρξει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής, με ευθύνη του Δημάρχου, που είναι ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί τη χρηματοδότηση  της Επιχείρησης προς το Δήμο. Δεν υπήρχε καμιά σαφής απάντηση, αν και το πρόβλημα υφίσταται πάνω από τρεις μήνες.

ΔΕΥΤΕΡΟ: Τέθηκε το θέμα ότι ενώ μπήκαν χρήματα στην Επιχείρηση, με διάφορες «περίεργες», τουλάχιστον παράτυπες διαδικασίες μεταφέρθηκαν 50.000 ευρώ από την πρώην Επιχείρηση Πρόνοιας, στην πρώην Επιχείρηση Αθλητισμού και από εκεί μοιράστηκαν σε δήθεν εθελοντές που υποτίθεται ότι δεν πληρώνονταν σύμφωνα με επίσημες διαβεβαιώσεις μου μετά από παρεμβάσεις μου τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο ,όσο και στο Δ.Σ. της Επιχείρησης. Η φοβερή αυτή διαδικασία τηρήθηκε μετά από εντολή του Δημάρχου, όπως παραδέχτηκε εγγράφως ο Πρόεδρος της Επιχείρησης, Γιάννης Τσούτσας, στη 2η Συνεδρίαση (Στη 1η Συνεδρίαση της 30/9 κανένας δεν απαντούσε ποιος έδωσε την εντολή).

ΤΡΙΤΟ: Τέθηκε το αίτημα να δοθεί η λίστα των δήθεν εθελοντών που εισέπραξαν χρήματα και βέβαια το ύψος του ποσού που εισέπραξε ο καθένας. Πήρα και πήραμε την τρομερή απάντηση, ότι ο Δήμαρχος θα δώσει πλήρη κατάσταση όσων πληρώθηκαν με αποδείξεις δαπάνης από το 2005 έως σήμερα! Είναι φανερό ότι ο Δήμαρχος προετοιμάζει έντρομος από τις παραπάνω αποκαλύψεις, ετοιμάζει μια φτηνή προβοκάτσια ,με δήθεν στοιχεία που συνέλεξε από τον παραμηχανισμό που έστησε για να ελέγξει τα τιμολόγια προηγούμενων ετών και σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποδείξει ,ότι «πάντα γίνονταν τέτοια», ότι «όλοι ίδιοι είμαστε». Δηλώνω λοιπόν υπεύθυνα, ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι και ότι αυτή την πρωτοφανή αντίληψη της σημερινής Δημοτικής Αρχής, ότι περίπου ο Δήμος είναι «μαγαζάκι» μας, δεν υπήρχε σε καμιά Δημοτική Αρχή με όλα τα συν και τα πλην που είχε. Αυτή την παντελή έλλειψη στοιχειωδών κανόνων και αρχών δεν την έχω ξαναδεί, περίπου 20 χρόνια Δημοτικός Σύμβουλος, και αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί με προβοκάτσιες, ισοπεδώσεις και συμψηφισμούς.

ΤΕΤΑΡΤΟ: Τέθηκε το πρόβλημα της γενικότερης υπόστασης και βιωσιμότητας της Επιχείρησης, αφού η πρόσφατη έκθεση των λογιστών της αναδείκνυε εκρηκτικά ερωτήματα για τις προοπτικές της ,χωρίς όλο αυτό το διάστημα να έχει συγκινήσει και να απασχολήσει την Διοίκηση του Δήμου. Ενδεικτικά αναφέρω, ότι οι λογιστές θεωρούσαν ότι για να «ζήσει» η Επιχείρηση χρειάζεται 2.400.000 ευρώ μέχρι 31/12 ,από τα οποία 1.700.000 ευρώ για μισθοδοσία, χωρίς ποτέ να δοθεί απάντηση από το Δήμαρχο. Γι αυτό κατέθεσα την πρόταση να γίνει γενικευμένη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τις προοπτικές πρόταση που φαίνεται να έγινε δεκτή.

ΠΕΜΠΤΟ: Στις συνεδριάσεις αυτές παραιτήθηκαν … και οι δύο εμπειρότατοι λογιστές της Επιχείρησης, προφανώς υπό το βάρος των καταστάσεων! Μάλιστα ο ένας εξ’αυτών στην επιστολή παραίτησης σημειώνει αποκαλυπτικά:
«… κατά την άσκηση των καθηκόντων μου δέχθηκα παρεμβάσεις, πιέσεις και εντολές, οι οποίες αντέβαιναν στις αρχές μου και κατέστησαν τη συνέχιση του έργου μου ΑΔΥΝΑΤΗ.»!
Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

ΕΚΤΟ:  Κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνεδρίασης παραιτήθηκαν … πέντε (!) από τα επτά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης που προέρχονται από την Διοίκηση του Δήμου, στην απέλπιδα προσπάθεια να αποστασιοποιηθούν από όλη αυτή την φθοροποιά κατάσταση. Είναι φανερό βέβαια ότι αριθμός αυτών των παραιτήσεων είναι ενταγμένος στον πόλεμο Δημάρχου-Προέδρου, αφού ποτέ ο κος Λουκάς Τζανής δεν συγχώρεσε την περίφημη επιστολή Τσούτσα όταν για λίγες ώρες τελούσε σε παραίτηση ,στην οποία μιλούσε για «παράνομες προσλήψεις» και «έργα στο σκοτάδι».
Και αυτόν τον πόλεμο τον πληρώνει η Δημοτική Επιχείρηση.

Αυτά τα στοιχεία συνθέτουν την κατάσταση της Δημοτικής Επιχείρησης, που οδηγείται σε διάλυση. Αυτά τα στοιχεία ουσιαστικά συνθέτουν την αντίληψη και τις πρακτικές της Δημοτικής Αρχής και πριν απ’όλα του Δημάρχου Λουκά Τζανή. Σήμερα κινδυνεύει η ύπαρξη της Δημοτικής Επιχείρησης με ότι αυτό σημαίνει για τις πολιτιστικές –αθλητικές –κοινωνικές δραστηριότητες και παρεμβάσεις του Δήμου.
Αύριο θα κινδυνεύει και η υπόσταση του Δήμου…
Μέσα σε εννιά μήνες θητείας Λουκά Τζανή, όλα φαίνονται να διαλύονται.
Δυστυχώς …
Με χαμόγελα, επικοινωνιακά τρυκ, προχειρότητα δε διοικείται ο 16ος Δήμος της χώρας.

Επισυναπτόμενο στην καταγγελία μου, παραδίδω στην δημοσιότητα και το κείμενο που οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής βάζουν τους «εθελοντές» να υπογράψουν. Μου δόθηκε από «εθελοντή», … απολυμένο εθελοντή! εδώ

Πρόκειται για δήθεν σύμβαση ντροπής εμπνευσμένη από ένα Δήμαρχο που λανσάρεται ως προοδευτικός, «αριστερός», αντιμνημονιακός, φιλεργατικός και τους συνεργάτες του. Αξίζει να το διαβάσετε για να γίνει αντιληπτό πως εκμεταλλεύονται την αγωνία των ανέργων και πως αντιλαμβάνονται κάποιοι τα δικαιώματα των εργαζομένων.