Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Ελεύθερο λογισμικό για άτομα με ειδικές ανάγκες


Ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών προσφέρει ελεύθερο λογισμικό που κάνει ευκολότερη τη ζωή σε άτομα με ειδικές ανάγκες και ηλικιωμένους.
Το Εργαστήριο Φωνής και Προσβασιμότητας του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συγκέντρωσε στην ιστοσελίδα http://access.uoa.gr/fs/gre/pages/home ελεύθερα λογισμικά που μπορούν να λειτουργήσουν ως βοηθήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως τύφλωση ή χαμηλή όραση, κινητική αναπηρία, απώλεια ακοής, αναπηρία λόγου και άλλα. Ανάμεσα σε αυτά τα λογισμικά για άτομα με αναπηρία, κάποια μπορούν επιπλέον να χρησιμοποιηθούν επίσης από ηλικιωμένα άτομα, σε ειδικά σχολεία, σε εργαστήρια λογοθεραπείας, φυσιοθεραπείας και εργοθεραπείας.

Τα συγκεκριμένα προγράμματα, επιλέχθηκαν ύστερα από έρευνα στο Διαδίκτυο και έχουν ελεγχθεί και εγκριθεί με βάση μια σειρά από κριτήρια ευχρηστίας και αξιοπιστίας. Βασίζονται στις λεγόμενες "υποστηρικτικές τεχνολογίες πληροφορικής" και βοηθούν τους χρήστες να αλληλεπιδρούν με τον υπολογιστή τους και να αποκτούν πρόσβαση σε περιεχόμενο, το οποίο, εξαιτίας των προβλημάτων τους, δεν είναι φιλικό ή συχνά δεν είναι καν προσβάσιμο.

Επιπλέον στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα για κάθε λογισμικό, δίνεται μια σύντομη περιγραφή με χρήσιμες πληροφορίες όπως: όνομα προϊόντος, έκδοση, κατασκευαστής, κατηγορία προϊόντος, σχετιζόμενες αναπηρίες, περιγραφή εφαρμογής, λειτουργικό σύστημα, διαδικασία εγκατάστασης, ρυθμίσεις και τρόπος λήψης του λογισμικού. Οι ανάγκες που κάθε πρόγραμμα καλύπτει, κατηγοριοποιούνται σε: βοηθήματα μετατροπής κειμένου σε ήχο, βοηθήματα ελέγχου συσκευών εισόδου (πληκτρολόγιο, ποντίκι), βοηθήματα μεγέθυνσης/χρωματικής προσαρμογής της οθόνης κ.α.