Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΗΔΗ ΣΕ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ


                                             Του Ζαχαρία Ζούπη, Πολιτικού Αναλυτή
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικές ως προς τις τάσεις που διαμορφώνονται στην ελληνική κοινωνία. Κατ' αρχάς διαπίστωναν όλες το αυτονόητο. Η Ν.Δ έχει περάσει πια μπροστά αξιοποιώντας βασικά την πτώση του ΠΑΣΟΚ και όχι κάποια συγκλονιστική άνοδό της. Ωστόσο, δεν φαίνεται να είναι σε θέση να σχηματίσει αυτοδύναμη Κυβέρνηση και μάλλον θα είναι δύσκολο να το πετύχει .

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα ενδιαφέροντα στοιχεία εμφανίζονται σ' αυτά που ονομάζουμε ποιοτικά στοιχεία.'Εχουμε και λέμε λοιπόν 
ΠΡΩΤΟΝ  Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν θέλει πρόωρες εκλογές. Το ποσοστό που ζητά πρόωρες εκλογές ( περίπου 35 % ) είναι χαμηλότερο ακόμα και από το άθροισμα των ποσοστών που συγκεντρώνουν η Ν.Δ, το Κ.Κ.Ε, το ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ, των κομμάτων δηλαδή που ζητούν εκλογές εδώ και μήνες.
ΔΕΥΤΕΡΟ  Ο Γιώργος Παπανδρέου συνεχίζει να θεωρείται καταλληλότερος Πρωθυπουργός. Πρόκειται για σημαντικό στοιχείο, αν σκεφτεί κανείς την κρίση, την αμφισβήτηση της πολιτικής και αποτελεσματικότητας της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ .
ΤΡΙΤΟ και βασικότερο Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τάσσονται υπέρ Μεταρρυθμίσεων που έχουν προωθηθεί η που συζητούνται να υλοποιηθούν.
Το 90 % τάσσεται υπέρ της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το 80 % υπέρ της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων, το 59.5 % υπέρ του νέου Νόμου για τα ΑΕΙ και το 76 % υπέρ νέου και ενιαίου Μισθολόγιου ( Έρευνα KAPA Research για το "ΒΗΜΑ της Κυριακής". Επίσης τάσσονται υπέρ αλλαγών στο πολιτικό σύστημα που έχει ακουστεί ότι προωθεί ο Γιώργος Παπανδρέου και μάλιστα με ποσοστά από 75 % έως και 95 % ( δύο θητείες για εκλογές, διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας ,αλλαγή εκλογικού νόμου κ.λ.π )

Εν ολίγοις οι πολίτες παρά την κατήφεια, την απογοήτευση και την αγανάκτησή τους ,δείχνουν να έχουν καθαρή άποψη η οποία συμπυκνώνεται στο εξής απλό "σύνθημα". Αφήστε τις κουβέντες για πρόωρες εκλογές και τις εσωκυβερνητικές ζυμώσεις και προωθείστε Μεταρρυθμίσεις δίχως άλλες καθυστερήσεις .Αφήστε την λογιστική αντιμετώπιση και κάντε μεγάλες αλλαγές, αλλάξτε τα όλα μήπως και σωθούμε.Με μειώσεις μισθών και νέες φορολογικές επιβαρύνσεις ανά τρίμηνο, δεν βγαίνει τίποτα .'Οσον δηλαδή και αν φαίνεται σχήμα οξύμωρο 
- Η Κυβέρνηση που σήμερα εμφανίζεται απομονωμένη, θα μπορούσε να μπει μπροστά σε ένα μεγάλο μεταρρυθμιστικό κίνημα, εκφράζοντας την βούληση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών , αναδιατάσσοντας το κοινωνικό - πολιτικό μπλοκ που τηνστηρίζει και αποκτώντας πολιτικό οξυγόνο για το μέλλον.
- Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών τάσσονται υπέρ μέτρων του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου, χωρίς να το συνειδητοποιεί. Και αυτό γιατί και τα δύο αυτά "κείμενα" δεν περιλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό τίποτα άλλο παρά ώριμες αλλαγές που θα έπρεπε να υλοποιηθούν πολύ πριν η χώρα βρεθεί στην σημερινή κατάσταση (αποκρατικοποιήσεις, συγχωνεύσεις οργανισμών , ενιαίο Μισθολόγιο , καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, μείωση του Δημόσιου Τομέα που σδήμερα συνολικά έχει γύρω στο ένα εκατομύριο υπαλλήλους κ.α)

Κανείς, στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας, δεν μπορεί να καταλάβει για παράδειγμα , γιατί όλα αυτά συζητούνται και ξανασυζητούνται και στο τέλος βρισκόμαστε πάλι στην αφετηρία. 'Ισως να φταίει το αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας έχει μάθει να "κάνει πολιτική" δια αλόγιστων και συχνά άδικων παροχών.'Ισως γιατί το ίδιο το πολιτικό σύστημα είναι όμηρος ευνοημένων συντεχνιών που ακόμα και σήμερα αισθάνονται αρκετά ισχυρές ώστε να παγώνουν κάθε μέτρο. 'Ολα αυτά πάντως πια , δεν έχουν καμμία σημασία. 'Ετσι και αλλοιώς η συνέχεια του ίδιου έργου μας οδηγεί σε πτώχευση και πέταγμα από την ζώνη του ευρώ. 'Ετσι και αλλοιώς η τρόικα έδειξε ότι ' βαρέθηκε να παίζει" και οι εκπρόσωποί της να θεωρούνται "αμερικανάκια " από 'Ελληνες πολιτικούς .

Η Κυβέρνηση λοιπόν πρέπει να προχωρήσει τολμηρά. Δείχνοντας ότι πιστεύει πως η χώρα πρέπει να αλλάξει . Αν το κάνει θα κερδίσει, γιατί γι άυτό χάνει. Γιατί εμφανίζεται άβουλη, άπρακτη σε σοβαρούς τομείς και απέναντι σε υπερώριμες προκλήσεις της συγκυρίας .Δεν είναι τυχαίο, ότι το δημοσκοπικό γκρέμισμα του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιήθηκε με δύο "βουτιές", αμέσως μετά από διαπραγματευτικές επιτυχίες της Κυβέρνησης. Η πρώτη πτώση έγινε μετά από Απρίλη, αφού είχε πετύχει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ.ευρώ και την μείωση των επιτοκίων.Η δεύτερη φάση της πτώσης καταγράφηκε τώρα , αφού είχε μεσολαβήσει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου με την οποία "είχε μπει πάτος στο βαρέλι" και είχε απομακρυνθεί ο κίνδυνος χρεωκοπίας της χώρας. Απ ' οτι φαίνεται, η Κυβέρνηση μετά από κάθε τέτοια επιτυχία, έπεφτε σε φάση τρίμηνης περίπου περιόδου αφασίας, εφησυχασμού και απραξίας με όλες τις συνέπειες για την ίδια και για την χώρα.

Τα ψέμματα όμως φαίνεται να τέλειωσαν. 'Ολα δείχνουν άλλωστε, ότι το παρασκήνιο αυτή την φορά μας είπαν και πάλι "the game is over " .Aς το πάρουν απόφαση λοιπόν στην Κυβέρνηση. Με μια επιθετική πολιτική μεταρρυθμίσεων δεν θα καταφέρουν απλά να σώσουν την χώρα (αν σώζεται).Θα καταφέρουν πιθανότατα να "ρεφάρουν" και πολιτικά. Το ΠΑΣΟΚ ετσι κι αλλοιώς πρέπει να εκφράσει νέες δυνάμεις και ο Γιώργος Παπανδρέου δεν μπορεί να στηρίζεται στην συμμαχία των δυνάμεων που τον κράτησαν στην ηγεσία το 2007 .
Βρισκόμαστε ήδη σε νέα εποχή...