Και ενώ τα χρονικά περιθώρια που έχει βάλει η τρόικα για τις αλλαγές στις διαρθρωτικές αλλαγές στενεύουν, η κυβέρνηση προωθεί νομοθετική ρύθμιση στις αρχές Οκτωβρίου με την οποία θα καταγραφεί το πλεονάζον προσωπικό των 30.000 υπαλλήλων από τον ευρύτερο και «στενό» δημόσιο τομέα, το οποίο θα τεθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας έως το τέλος του 2011, και η οποία -μεταξύ άλλων- θα περιλαμβάνει 5 βασικά κριτήρια και μοριοδότηση για τους δημόσιους υπαλλήλους.
Τα 5 κριτήρια:
1.Οι υπάλληλοι που ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία των 60 ετών και πάνω, οι οποίοι σύμφωνα με την περσινή απογραφή είναι 43.743. Οι περισσότεροι από τους συγκεκριμένους υπαλλήλους είναι σε προσυνταξιοδοτικό στάδιο.
2.Οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας (μεταξύ 50-60 ετών) που έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, προκειμένου να βρεθούν έναν χρόνο στην εφεδρεία και κατόπιν να συνταξιοδοτηθούν.
3.Όσοι δεν κατέχουν πανεπιστημιακό τίτλο, δηλαδή ανήκουν στις κατηγορίες ΥΕ και ΔΕ.
4.Όσοι απασχολούνται σε θέσεις διοικητικών καθηκόντων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένα μεγάλο μέρος του πλεονάζοντος προσωπικού καταγράφεται στους διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι αριθμούν περίπου το 45% του συνόλου των εργαζομένων στο Δημόσιο.
5.Οι υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ. Υπολογίζεται ότι περίπου 67.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν διοριστεί την τελευταία 8ετία με διαδικασίες χωρίς τον έλεγχο του ΑΣΕΠ και ανήκουν κυρίως στον διοικητικό κλάδο.
Η μοριοδότηση
Το σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση περιλαμβάνει τη μοριοδότηση της ηλικίας,της οικογενειακής κατάστασης, της προϋπηρεσίας, της ειδικότητας και της εκπαιδευτικής κατηγορίας που ανήκουν οι υποψήφιοι (τίτλοι σπουδών) και του τρόπου πρόσληψης. aftodioikisi.gr