Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

Ανακοινώσεων (προεκλογικών;) συνέχεια!

Τέλος Ιανουαρίου, "υπό ΚΣ", θα προκηρυχτεί διαγωνισμός για ασφαλτόστρωση  δρόμων του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας! Αυτό τονίζει σε ανακοίνωση του ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας, χωρίς να αναφέρει τους δρόμους στους οποίους θα γίνει η ασφαλτόστρωση! 
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται και η καθυστέρηση της περιφέρειας  (και παραίνεση), να προχωρήσει τις διαδικασίες  για τις μελέτες που έχει καταθέσεις ο δήμος για νέες ασφαλτοστρώσεις!
Πάντως τα χρήματα είναι πολλά (4.000.000 ευρώ) και η παρέμβαση θα είναι σημαντική! Σε κάθε περίπτωση, εάν όλα κυλήσουν ομαλά, το καλοκαίρι περίπου θα βγουν οι μπουλντόζες στους δρόμους!


Ανακοίνωση του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας:
ΝΕΕΣ ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
Η Δημοτική Αρχή κατάφερε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση 2.800.000€ από το Ταμείο Ανάκαμψης για το οδικό δίκτυο της πόλης. Μαζί με 1.200.000€ από δικούς μας πόρους, στο τέλος Ιανουαρίου θα προκηρύξουμε διαγωνισμό ύψους 4.000.000€ για την ασφαλτόστρωση ενός σημαντικού αριθμού δρόμων σε διάφορα τμήματα της πόλης.

Μαζί με τα 800.000€ με χρήματα του Δήμου σε ασφαλτοστρώσεις που υλοποιούνται αυτές τις μέρες, τα 5.000.000€ που έπεσαν σε δρόμους της πόλης από το 2016 έως το 2019 κυρίως με χρηματοδοτήσεις από την Περιφέρεια Αττικής αλλά και δικά μας χρήματα, έχουν γίνει βήματα για ασφαλές οδικό δίκτυο σε αρκετά σημεία της πόλης.
Όμως, παρά τις προσπάθειες μας το πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί στο βαθμό που θα θέλαμε. Η πόλη έχει οδικό δίκτυο 150χλμ. Ένα οδικό δίκτυο που ασφαλτοστρώθηκε πριν 30, 40 ή και 50 χρόνια. Η κατάσταση δεν είναι καλή ούτε για τους πεζούς ούτε για τα τροχοφόρα και γίνεται ακόμη χειρότερη με τις συνεχείς παρεμβάσεις της ΔΕΗ, του φυσικού αερίου και των εταιριών κινητής τηλεφωνίας.
Είναι επιτακτική ανάγκη αυτό το μεγάλο πρόβλημα για όλους τους Δήμους της Αττικής να αντιμετωπιστεί με σοβαρό τρόπο. Οι δρόμοι επειδή τα κόστη είναι μεγάλα, μπορούν να φτιαχτούν κυρίως με χρηματοδοτήσεις από την Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Εσωτερικών. Οι Δήμοι με δικά τους χρήματα σε αυτές τις εποχές που υποχρηματοδοτούνται είναι δύσκολο να το αντιμετωπίσουν.
Γι’ αυτό το λόγο η χρηματοδότηση από το αρμόδιο Υπουργείο είναι μια πολύ θετική εξέλιξη. 
Το επόμενο διάστημα πρέπει και η Περιφέρεια Αττικής να κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση. Ο Δήμος έχει υποβάλλει από τις 30/10/2020 μελέτη ύψους 1.548.000€ για ασφαλτοστρώσεις. Αυτή η μελέτη έχει ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα της περιφέρειας και στον προϋπολογισμό της όμως μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση και δεν έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός. Από τις 17/02 του 2020 έχει υποβληθεί μελέτη ύψους 5.695.000€ που δεν έχει ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας.
Κατανοώντας τις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν, θεωρούμε ότι η ασφάλεια των πολιτών πρέπει να ναι προτεραιότητα που θα οδηγήσει στο ξεκλείδωμα των χρηματοδοτήσεων για δρόμους που δεν θα είναι παγίδες για πεζούς και οδηγούς.