Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

Αττικό Μετρό: Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την επέκταση της Γραμμής 2!

Προκηρύχθηκε η πρώτη φάση για τον διαγωνισμό επέκτασης της Γραμμής 2 του Μετρό από την Αττικό Μετρό, έργο που αφορά στη δημιουργία δικτύου 4 χλμ. και επιπλέον τριών σταθμών. Οι υποψήφιοι αναμένεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον στις 28 Φεβρουαρίου.
Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 682 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, ενώ δρομολογείται η χρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ 2021-2027 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταφορές».

Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός πενταετίας από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης. Αυτό σημαίνει πως, εάν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις εκ μέρους της αναθέτουσας αρχής του έργου (ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.) και οι ενδιαφερόμενοι δεν κάνουν προσφυγές, τότε η νέα επέκταση του Μετρό Αθήνας θα παραδοθεί στο κοινό στα τέλη του 2028 ή στις αρχές του 2029.

Το προς δημοπράτηση έργο αφορά την κατασκευή υπόγειας διπλής γραμμής μήκους 4 χιλιομέτρων, καθώς και η δημιουργία τριών νέων σταθμών
Αυτοί θα είναι οι εξής:
  • Παλατιανή: Συμβολή οδών Θηβών και Καππαδοκίας
  • Ίλιον: Στη συμβολή οδών Θηβών και Ελαιών
  • Άγιος Νικόλαος (Τερματικός Σταθμός): Συμβολή οδών Αγίου Νικολάου και Παραμυθιάς
  • Σημειώνεται πως η Γραμμή 2 θα περιλαμβάνει 23 σταθμούς με σημείο εκκίνησης το Ελληνικό και τερματισμό στο Καματερό, ενώ εκτιμάται πως εξυπηρετεί περίπου 50.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση στη Διαύγεια, στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνεται η μελέτη και η κατασκευή τριών επιμέρους αντικειμένων: α) η Επέκταση της Γραμμής 2 προς Ίλιον συμπεριλαμβανομένου ενός Σταθμού Μετεπιβίβασης, β) η επέκταση του Αμαξοστασίου του Ελαιώνα και γ) η αναβάθμιση – αντικατάσταση Υφισταμένων Η/Μ Συστημάτων των Γραμμών 2 και 3 του Μετρό της Αθήνας.πηγή