Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Δημοτικό Συμβούλιο για το νέο εργοστάσιο επεξεργασίας σκουπιδιών στο ΣχιΣτό!

Την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 20:00, στο Δημαρχείο Κερατσινίου συνεδριάζει το δημοτικό σε κανονική συνεδρίαση με πλήθος θεμάτων!

Μεταξύ των θεμάτων, το πρώτο για συζήτηση, είναι «Το σχέδιο της διαχείρισης των απορριμμάτων που προωθεί η περιφέρεια Αττικής» με άλλα λόγια η εξαγγελία για λειτουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο ΣχιΣτό ή κατ' άλλους η λειτουργία "σκουπιδο-εργοστασίου" με δυνατότητα θερμικής επεξεργασίας(!), διατύπωση η οποία μεταφράζεται από ειδικούς και μη ως καύση επεξεργασμένων απορριμμάτων!

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της περιφέρειας αναφέρει ότι "μέσα στην άνοιξη θα προκηρυχτεί η κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ η κατασκευή των δυο μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στον Πειραιά (Σχιστό) και στον κεντρικό τομέα της Αθήνας (Φυλή) ενώ το έργο του Γραμματικού θα συνεχιστεί ως δημόσιο έργο". 

Οι νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων θα διαθέτουν τεχνολογία ανακύκλωσης και κομποστοποίησης με ποσοστά που μπορούν να φτάσουν και το 60%. Στο Σχιστό θα κατασκευαστεί μία τεράστια μονάδα η οποία θα επεξεργάζεται 180.000 τόνους απορριμμάτων και 70.000 βιοαποβλήτων. Μια από τις τεχνολογίες που θα εφαρμόζεται – ειδικά στις μεγάλες υποδομές – θα είναι και της ενεργειακής αξιοποίησης των επεξεργασμένων απορριμμάτων ελαχιστοποιώντας έτσι την ταφή.

 Για το θέμα με ανακοίνωση του ο πρώην αντι περιφερειάρχης Γ. Γαβρίλης παίρνει θέση επισημαίνοντας «Αυτό το σχέδιο συνιστά μια επιλογή ταξικής μεροληψίας σε βάρος της Φυλής και του Πειραιά, μεταφέρει το κόστος στους πολίτες και δεν το καθιστά περιβαλλοντικά διαχειρίσιμο. Αντίθετα λόγω των σωρευτικών επιβαρύνσεων από τις οχληρές δραστηριότητες, παλαιών και νέων, στην ευρύτερη περιοχή δημιουργεί συνθήκες περιβαλλοντικού «Απαρτχάιντ» (εδώ).

Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και θα του άξιζε μία έκτακτη, καλά προετοιμασμένη, ειδική συνεδρίαση με τη συμμετοχή της περιφέρειας Αττικής και ειδικών επιστημόνων με ειδίκευση τη διαχείριση απορριμμάτων.

 Σε κάθε περίπτωση η συνεδρίαση δεν πρέπει να καταλήξει μόνο σε ένα ψήφισμα, το οποίο για μία δύο μέρες θα βρίσκεται στην επικαιρότητα και μετά θα πεταχτεί στον κάδο απορριμμάτων των αποδεκτών. Η συνεδρίαση θα πρέπει να είναι η αρχή μιας σειράς συναντήσεων και κινητοποιήσεων, ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, ώστε να αναδειχτεί το θέμα και να καταλάβουν όσοι παίρνουν τις αποφάσεις ότι δεν χωράει ακόμα μια μονάδα που θα επιβαρύνει την ήδη επιβαρυμένη περιοχή του Κερατσινίου! Ήδη στη δυτική Αττική φορείς και δήμοι κινητοποιούνται για το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων και την πρόταση για εργοστάσιο στη Φυλή. Το δημοτικό Συμβούλιο Πετρούπολης (εδώ) έχει πάρει ομόφωνη απόφαση και για διαμαρτυρία στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής.

Επομένως η συνεδρίαση είναι μια πρώτη ευκαιρία. Όχι για να βγει ένα ακόμα «επαναστατικό» δελτίο τύπου, αλλά για να ξεκινήσει η ενημέρωση των δημοτών και των φορέων και να παρουσιαστεί ένα σχέδιο κοινών δράσεων φορέων, δημοτικών κινήσεων, ενεργών πολιτών, με επικεφαλής τη δημοτική αρχή, ώστε να γίνει γνωστό στην περιφερειακή διοίκηση και στον κ. Πατούλη ότι το Κερατσίνι δεν αντέχει άλλο!

Ως πρώτο βήμα, εκτός από ψήφισμα καταγγελίας, θα πρέπει να αποφασιστεί ένα πλαίσιο δράσεων το οποίο θα μπορεί να περιλαμβάνει

α. επιστολή προς δημότες και φορείς σε έντυπη μορφή η οποία θα ενημερώνει για τα νέα δεδομένα. 
β. επιστολή κάλεσμα προς τους φορείς της πόλης για να συντονισμό δράσεων.
γ. συνέντευξη τύπου για να ενημερωθεί για τις θέσεις του Δήμου το ευρύτερο κοινό.
δ. διαμαρτυρία στο περιφερειακό συμβούλιο.
ε. συνάντηση βουλευτών της περιοχής και δημοτικής αρχής με τον υπουργό περιβάλλοντος..
στ.διοργάνωση μεγάλης συναυλίας για την περιβαλλοντική υποβάθμισης της περιοχής! 
Εν ολίγοις, δεν πρέπει να χαθεί χρόνος και να προχωρήσουν οι διαδικασίες! Μετά την ανάθεση του έργου σε ιδιώτη, μέσω ΣΔΙΤ, το θέμα δεν θα μαζεύεται! Απαιτείται εγρήγορση!
Διαφορετικά σε λίγα χρόνια  η δημοτική αρχή και οι φορείς θα αναζητούν ξανά  τη βοήθεια των ερευνητικών κέντρων του «Δημόκριτου» και του «Αστεροσκοπείου» για να τεκμηριώσουν τι είναι αυτό που μας ενοχλεί, τι είναι αυτό που θα αναπνέουμε.
Επομένως, ώρες ευθύνης για όσους βρέθηκαν σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή σε θέσεις διοίκησης  (διοίκηση ή αντιπολίτευση)  και με τις αποφάσεις τους θα παραδώσουν μία πόλη σε καλύτερη ή πολύ χειρότερη κατάσταση!  Το σίγουρο είναι,  ότι το θέμα δεν είναι απλό και το πιο σίγουρο ότι μετά την απομάκρυνση από το κέντρο των αποφάσεων η  όποια αυτοκριτική  δεν θα έχει καμία πολιτική αξία!
 

Η θέση της δημοτικής αρχής για το εργοστάσιο (εδώ)


Η θέση της Δημοτικής Κίνησης "αλλάζουμε" με επικεφαλής τον ΠΑντ. Καμά  (εδώ)




ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

ΘΕΜΑ 1ο: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΙΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΘΕΜΑ 2ο: 1η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ του δημου ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ετουσ 2020

ΘΕΜΑ 3ο: 1η ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ πρOΫΠολογισμου του δημου ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ετουσ 2020

ΘΕΜΑ 4ο: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ (Ο.Π.Δ.) ΕΤΟΥΣ 2020 ΠΟΥ ΣΥΝΟΨΙΖΕΙ ΤΟΝ ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 1Η ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΤΟΥΣ 2020 ΚΑΙ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΘΕΜΑ 5ο: ΑΠΟΔΟΧΗ ΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΤΟΚΟΧΡΕΩΛΥΤΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΑΝΑΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΗΔΗ ΣΥΝΑΦΘΕΝΤΩΝ ΔΝΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟ Τ.Π. ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ τις ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΡ. 1 ΚΑΙ 2 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 81 ΤΟΥ Ν. 4316/2014, όπως ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡ. 2 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 73 ΤΟΥ Ν. 4445/2016 ΚΑΙ ΙΣΧΥΕΙ

ΘΕΜΑ 6ο: ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΙΝΑΚΑ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΕΤΟΥΣ 2019 ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ

ΘΕΜΑ 7ο: ΕΓΚΡΙΣΗ ‘Η ΜΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: «ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΜΕΑ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ -ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΕΤΟΥΣ 2016»

ΘΕΜΑ 8ο: ΕΓΚΡΙΣΗ Ή ΜΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: «ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΗΠΕΔΟΥ ΣΙΤΑΠΟΘΗΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ – ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ»

ΘΕΜΑ 9ο: ΕΓΚΡΙΣΗ Ή ΜΗ ΤΟΥ 2ου ΑΠΕ (ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ) ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ:«ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΡΟΜΩΝ ΑΠΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ – ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΕΤΟΥΣ 2017»

ΘΕΜΑ 10ο: ΕΓΚΡΙΣΗ Ή ΜΗ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΑΠΟΞΗΛΩΜΕΝΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

ΘΕΜΑ 11ο: ΕΚ ΝΕΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ Ι.Χ. ΑΝΑΠΗΡΙΚΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΑΡΓΟΥΣ ΑΡ. 37, ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ (ΑΠΟΦΑΣΗ 2/2020 Ε.Π.Ζ.)

ΘΕΜΑ 12ο: ΕΓΚΡΙΣΗ Ή ΜΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΕΤΟΥΣ 2019(ΑΠΟΦΑΣΗ 8/2020 Ε.Π.Ζ.)

ΘΕΜΑ 13ο: ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΕΝΟΣ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΗΝ ΟΔΟ Μ. ΑΣΙΑΣ 143 ΣΤΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ. (ΑΠΟΦΑΣΗ 10/2020 Ε.Π.Ζ.)

ΘΕΜΑ 14ο: ΧΩΡΟΣ ΔΥΟ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ 15 – 17 ΣΤΗ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ (ΑΠΟΦΑΣΗ 11/2020 Ε.Π.Ζ.)

ΘΕΜΑ 15ο: ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΞΟΔΩΝ ΚΗΔΕΙΑΣ ΑΠΟΡΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΗ ΠΙΣΤΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ (Μ.Μ.)

ΘΕΜΑ 16ο: ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΞΟΔΩΝ ΚΗΔΕΙΑΣ ΑΠΟΡΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΗ ΠΙΣΤΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ (Ε.Κ.)

ΘΕΜΑ 17ο: ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΞΟΔΩΝ ΚΗΔΕΙΑΣ ΑΠΟΡΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΗ ΠΙΣΤΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ (Σ.Κ.)

ΘΕΜΑ 18ο: ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΞΟΔΩΝ ΚΗΔΕΙΑΣ ΑΠΟΡΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΗ ΠΙΣΤΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ (Ρ.ΣΠ.)