Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Aπάντηση Περιφέρειας Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων και το "Σχιστό"


Απάντηση στην ανακοίνωση του πρώην αντιπεριφερειάρχη Γ. Γαβρίλη (εδώ) για το εργοστάσιο στο Σχιστό έδωσε η περιφέρεια  Αττικής. 
Στην ανακοίνωση- απάντηση, πέρα από αυτά που λέγονται για τα καλά της ανακύκλωσης, για να περάσει η νέα πολιτική, αλλά και ο εξωραϊσμός   για το φιλικότερο,   «πράσινο» σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων δεν κρύβεται η αλήθεια για το Σχιστό! 
Η αλήθεια, η οποία είναι σκληρή για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά,  ιδιαίτερα της  περιοχής του Σχιστού- Κερατσινίου!
 Σε όλους είναι γνωστό ότι   το Κερατσίνι είναι μια ιδιαίτερα βεβαρημένη από πολλές οχλούσες δραστηριότητες περιοχή ! Και δυστυχώς η περιοχή αυτή επιλέχτηκε να  φιλοξενήσει το νέο εργοστάσιο, το οποίο θα επεξεργάζεται χιλιάδες τόνους απορριμμάτων από πολλούς δήμους, οι οποίοι τελικά θα στέλνουν "τα σκουπίδια" τους στην πόρτα του καλού γείτονα! 

Συγκεκριμένα  τρία σημεία της ανακοίνωσης έχουν σχέση με τον σχεδιασμό για την περιοχή:
α. "η νέα Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχει δεσμευθεί ότι δεν πρόκειται ποτέ να υιοθετήσει μοντέλο καύσης ανεπεξέργαστων απορριμμάτων..." άρα δεν απορρίπτει την καύση και προφανώς θα υιοθετήσει μοντέλο επεξεργασμένων απορριμμάτων.   Εννοεί RDF? RDF: Refuse Derived Fuel (από τα υλικά των απορριμμάτων που δεν ανακυκλώνονται) Διαβάστε για καύση RDF (εδώ)
. Σε κάθε περίπτωση η καύση, όσο καλή κι εάν παρουσιάζεται είναι καύση. Ιδιαίτερα για μια περιοχή με τόσο μεγάλη επιβάρυνση, κοντά στην οικιστικό ιστό! Όσο φιλικότερο για το περιβάλλον και να είναι το μοντέλο διαχείρισης που προωθεί η νέα Διοίκηση.

β.< "τώρα ξαφνικά θυμήθηκαν ότι οι 180.000 τόνοι που θα επεξεργάζεται η νέα μονάδα είναι πολλοί..." >     Ναι είναι πάρα πολλοί! Σχεδόν διπλάσιοι από τα σκουπίδια που παράγουν οι δήμοι του Πειραιά συν τα 70.000 βιοαπόβλητα. Και μιλάμε για περιοχή που είναι περικυκλωμένη : βιομηχανίες oilone, λαφαρτζ, ολπ, 2 νεκροταφεία, περιοχή απόθεσης φωσφογύψου, ιχθυόσκαλα, Ψυττάλεια, Βιπας...

γ. "Να αξιοποιήσουμε τα χρήματα που έχουμε, καθώς και ιδιωτικά κεφάλαια... Άλλωστε έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι τα έργα ΣΔΙΤ είναι τα μόνα που έγιναν ακριβώς στην ώρα τους και χωρίς καμία υπέρβαση κόστους." Επομένως το έργο θα γίνει με πρόγραμμα ΣΔΙΤ και η περιοχή την επόμενη μέρα θα συζητάει με τον ιδιώτη, ο οποίος, και λογικό είναι, θα θέλει αύξηση των κερδών από την επένδυση του! 


Aπάντηση Περιφέρειας Αττικής σε Γαβρίλη για την διαχείριση των απορριμμάτων 
Η Αττική και ο Πειραιάς, θα αποκτήσουν ένα σύγχρονο, «πράσινο» σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων ως το 2025
Με αφορμή μια σειρά από ψεύδη που αναφέρονται σε ανακοίνωση- δήλωση του πρώην αντι-περιφερειάρχη Πειραιά Γ. Γαβρίλη, για το νέο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων που προωθεί η νέα Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, θα θέλαμε για την αποκατάσταση της αλήθειας να επισημάνουμε τα παρακάτω: 
Πρώτον, λέει ψέματα ο πρώην αντι-περιφερειάρχης , όταν ισχυρίζεται ότι ακυρώνεται το ήδη ψηφισμένο σχέδιο ΠΕΣΔΑ. Το ψηφισμένο σχέδιο ΠΕΣΔΑ δεν ακυρώνεται, αλλά επικαιροποιείται, όπως προβλέπει άλλωστε η νομοθεσία , να επικαιροποιείται ανά 5ετία. Με δεδομένο ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία επικαιροποίησης του εθνικού σχεδίου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί ως το καλοκαίρι του 2020, αντίστοιχα θα πρέπει να επικαιροποιηθούν και τα 13 Περιφερειακά Σχέδια, ανάμεσα σε αυτά και της Αττικής. 
Δεύτερον, είναι αναγκαία η επικαιροποίηση του ΠΕΣΔΑ που ψηφίσθηκε το 2016, αφού στο νέο σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής  πρέπει να περιληφθούν και οι νέες οδηγίες της Ε.Ε. του 2018, οι οποίες θα ενσωματωθούν στο Εθνικό Δίκαιο έως τον Ιούνιο του 2020.
Τρίτον, η ουσιαστική ανάγκη επικαιροποίησης του ΠΕΣΔΑ προκύπτει κι από το γεγονός ότι ο σημερινός είναι αόριστος, μη κοστολογημένος και πρακτικά αποτελεί περισσότερο  ευχολόγιο , παρά ένα ρεαλιστικό κι εφαρμόσιμο σχέδιο.

Τέταρτον, αντί ο προηγούμενος αντι-περιφερειάρχης να κατηγορεί μια νέα Διοίκηση με θητεία μόλις πέντε μηνών, για το σχέδιο που παρουσίασε, να μας πει τι έκανε η προηγούμενη Διοίκηση της Περιφέρειας στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Είχε σχέδιο για το κλείσιμο της Φυλής; Πού θα κατασκεύαζε τις απαραίτητες νέες μονάδες επεξεργασίας; Γιατί άφησε αναξιοποίητα τα χρήματα του ΕΣΠΑ, με κίνδυνο να χαθούν κονδύλια που ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ; Πόσα προγράμματα προώθησης της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή προώθησε στα πέντε χρόνια της θητείας της; 

Πέμπτον, λέει ανακρίβειες ο π. αντι-περιφερειάρχης Πειραιά όταν ισχυρίζεται ότι η Διοίκηση Πατούλη δεν πιστεύει στην αποκεντρωμένη διαχείριση απορριμμάτων. Αντίθετα, το σχέδιο της Διοίκησης Πατούλη είναι αυτό που υποστηρίζει την αποκεντρωμένη διαχείριση, αφού προβλέπει: έμφαση στην ενίσχυση της διαλογής στην πηγή, την εφαρμογή στην πράξη των χωριστών ρευμάτων (1000 γωνιές ανακύκλωσης, καφέ κάδος, κινητά πράσινα σημεία, σκάφες, κλπ), περιφερειακές Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαπόβλητων ( ΜΕΒΑ) , Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών σε διάφορες περιοχές της Αττικής, κλπ. 
Στις νέες μεγάλες μονάδες επεξεργασίας θα συγκεντρώνονται μόνο τα υπολειμματικά σύμμεικτα απορρίμματα, κι όχι απορρίμματα χωρίς επεξεργασία, όπως γίνεται σήμερα στη Φυλή όπου θάβονται,  προκειμένου να παραχθεί δευτερογενές καύσιμο για διάθεση σε ενεργοβόρες βιομηχανίες. Το καύσιμο αυτό είναι Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας  και υποκαθιστά τη χρήση των ορυκτών καυσίμων. Αυτό το μοντέλο διαχείρισης που προωθεί η νέα Διοίκηση είναι «πράσινο» και φιλικότερο προς το περιβάλλον. Είναι ένα σύστημα που εγγυάται ότι στην πλήρη εφαρμογή του θα περιοριστεί το ποσοστό των απορριμμάτων που οδηγούνται σε ταφή από το 90% που είναι σήμερα, στο 10%. Για το λόγο αυτό η ΕΕ θεωρεί ότι είναι η πλέον περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση και την προκρίνει με τις νέες οδηγίες. 

Έκτον, παρά τα όσα ανακριβή ισχυρίζεται ο π. αντι-περιφερειάρχης Πειραιά, η νέα Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχει δεσμευθεί ότι δεν πρόκειται ποτέ να υιοθετήσει μοντέλο καύσης ανεπεξέργαστων απορριμμάτων. Είναι κάτι που απαγορεύεται άλλωστε κι από την εθνική νομοθεσία. 

Έβδομον, το σχέδιο της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής είναι κοστολογημένο. Για την υλοποίηση του απαιτούνται περίπου 950 εκατομμύρια ευρώ. Για να υλοποιήσουμε έχουμε δύο επιλογές. Να αξιοποιήσουμε τα χρήματα που έχουμε, καθώς και ιδιωτικά κεφάλαια, προκειμένου σε σύντομο χρόνο, ως το 2025, να έχουμε αποκτήσει ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων μας. Η να περιμένουμε πότε θα βρει το Κράτος χρήματα.
 Επιλέγουμε την πρώτη λύση. Επισπεύδουμε τις διαδικασίες, αξιοποιούμε ως το τέλος του 2021 τους πόρους του ΕΣΠΑ που έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά δεν επαρκούν για να χρηματοδοτήσουν το σύνολο του σχεδίου μας και παράλληλα μοχλεύουμε και ιδιωτικά κεφάλαια, ύψους 500 εκ. ευρώ περίπου. Άλλωστε έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι τα έργα ΣΔΙΤ είναι τα μόνα που έγιναν ακριβώς στην ώρα τους και χωρίς καμία υπέρβαση κόστους. Ο π. αντι-περιφερειάρχης μπορεί να μας πει γιατί δεν προχώρησε ούτε ένα έργο στον τομέα αυτό  την πενταετία 2014-2019 με δημόσια χρηματοδότηση; Δεν είχαν σχέδιο; Δεν είχαν χρήματα; Γιατί χρόνο είχαν. 

Όγδοο, ισχυρίζεται ψευδώς ο κ. αντι-περιφερειάρχης ότι το νέο σχέδιο προβλέπει για τον Πειραιά μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, σχεδόν διπλάσια των αναγκών της περιοχής. Αυτό είναι ψέμα. Ο νέος σχεδιασμός της Περιφέρειας Αττικής προβλέπει τις ίδιες ποσότητες που προέβλεπε και ο ΠΕΣΔΑ που ψήφισε η προηγούμενη Διοίκηση και ο κ. Γαβρίλης. Πότε λοιπόν έλεγαν την αλήθεια στους πολίτες του Πειραιά; Το 2016 που ψήφισαν τον παλιό  ΠΕΣΔΑ; Η τώρα ξαφνικά θυμήθηκαν ότι οι 180.000 τόνοι που θα επεξεργάζεται η νέα μονάδα είναι πολλοί; Ποιον τελικά κοροϊδεύουν;
Τέλος, οφείλουμε να πούμε καθαρά πως είναι ψεύτες και υποκριτές όσοι σήμερα κατηγορούν τη νέα Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, ότι το σχέδιο της αποτελεί επιλογή ταξικής μεροληψίας σε βάρος της Φυλής και του Πειραιά. Να κοιτάξουν καλύτερα τον καθρέφτη τους, όταν δημόσια μας καταγγέλλουν. Γιατί είναι αυτοί που επέτρεψαν τη συντήρηση μιας απαράδεκτης κατάστασης, χωρίς να κάνουν τίποτε επί πέντε χρόνια. Ούτε ένα νέο έργο. Γιατί ανέχθηκαν να θάβεται χωρίς επεξεργασία στη Φυλή το 90% των σκουπιδιών.

Η νέα Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχει αναλάβει τρείς δεσμεύσεις
Από το 2020 ξεκινάμε επιθετικά να ανακυκλώνουμε και να βάζουμε στη ζωή μας τον καφέ κάδο , εφαρμόζοντας σύστημα διαλογής στην πηγή, ώστε να μειώσουμε σε σύντομο χρόνο την ποσότητα των απορριμμάτων που θα πηγαίνουν στη Φυλή.
Ως το 2025 η Φυλή θα έχει κλείσει, ενώ δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να λειτουργήσουν ΧΥΤΥ σε λατομεία, όπως προέβλεπε ο προηγούμενος ΠΕΣΔΑ
Ως το 2025 θα λειτουργούν σε όλη την Αττική νέες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Βιοαποβλήτων .
Με πράξεις κι όχι με λόγια, κάνουμε βήματα μπροστά στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής. Με ρεαλισμό και υπευθυνότητα. Με δίκαιο τρόπο.
Κι αποδεικνύουμε έτσι το ενδιαφέρον μας για τις τοπικές κοινωνίες της Δυτικής Αττικής και του Πειραιά,  που σήκωσαν μέχρι σήμερα άδικα, το βάρος αυτό.