Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Το ρολόι της Σιταποθήκης (Σιλό)

Ακούγεται σε όλη την περιοχή του λιμένα και στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης. Συντροφεύει τους Πειραιώτες συνεχώς με τον ήχο του και αποτελεί εστία φωτογράφισης για τους τουρίστες των κρουαζιεροπλοίων, ενώ προκαλεί έκπληξη και ενθουσιασμό στους ξένους τουρίστες που αναγνωρίζουν την μελωδία του.

Κατασκευάστηκε και τοποθετήθηκε στην κορυφή της αποθήκης δημητριακών και ξηρών καρπών που επικράτησε να ονομάζεται Σιλό (Silos) ή σιταποθήκη, δίπλα στις μόνιμες δεξαμενές της Ηετιώνειας Ακτής το Νοέμβριο του 1965 και σε ύψος 50 μέτρων. Μαζί με το ύψος του ρολογιού το σιλό φθάνει τα 56,20 μέτρα. Στην κορυφή του ρολογιού έχουν τοποθετηθεί φωτεινή σημαντήρες για την ασφάλεια των πτήσεων.
 
Το ρολόι με την βάση του ζυγίζει 5 τόννους. Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του ήταν γνωστό με το όνομα "ρολόϊ γίγας". Μετά την κατεδάφιση του Παλαιού Δημαρχείου (ρολόϊ), οι Πειραιώτες άρχισαν να το αποκαλούν το ρολόι στο λιμάνι ή ρολόι του ΟΛΠ.

Για την κατασκευή του, χρειάσθηκαν 15 εξειδικευμένοι τεχνίτες ενώ απαιτήθηκαν 5 μήνες.
Οι ωροδείκτες είναι 30 κιλά βάρος και έχουν μήκος 2,60 μέτρα.
Οι λεπτοδείκτες στο ρολόι είναι τετράπλευροι, έχουν βάρος 40 κιλά ο καθένας και μήκος 3 μέτρα.
Κατασκευαστής του ρολογιού φέρεται να είναι ο βιοτέχνης Γεώργιος Καραμάνος, όπως ανέφεραν τα σχετικά δημοσιεύματα της εποχής.

Είναι γεγονός ότι το ρολόϊ του λιμανιού αν και επιβάλλει την παρουσία του οπτικά και ακουστικά καθότι είναι ρυθμισμένο να παίζει ανά ώρα "τα παιδιά του Πειραιά", παραβλέπεται από οποιαδήποτε αναφορά.
Πηγη: http://pireorama.blogspot.com