Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Ποιους υποψήφιους δημάρχους θα υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ

Έξι μήνες πριν στηθούν οι κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών, εντείνονται οι διεργασίες στα κόμματα για την επιλογή υποψηφίων δημάρχων, που η προσωπική τους επιτυχία και οι επιδόσεις των συνδυασμών τους θα μπορούν να μεταφρασθούν σε πολιτικό όφελος για τα κόμματα που τους στήριξαν. Η ΝΔ ρίχνει το βάρος στην προώθηση υποψηφίων με σαφή κομματική ταυτότητα, επιδιώκοντας να δώσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές χαρακτήρα αναμέτρηση με την κυβέρνηση – εν είδει «πρόβας τζενεράλε» για τις εθνικές εκλογές, αν αυτές δεν διεξαχθούν νωρίτερα ή ταυτόχρονα. 

Στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να παραγνωρίζουν την πολιτική σημασία της αυτοδιοικητικής κάλπης, επιλέγουν τη στρατηγική των συμμαχιών σε τοπικό επίπεδο, με συγκρότηση συνδυασμών συνεργασίας προοδευτικών δυνάμεων και υποστήριξη υποψηφίων ευρείας αποδοχής.
Πρώτη επιλογή οι επιτυχημένοι δήμαρχοι που προέρχονται από τον αριστερό-προοδευτικό χώρο και πρόσωπα που έχουν θητεύσει με επιτυχία στην τοπική αυτοδιοίκηση και μπορούν να συσπειρώσουν ευρύτερες δυνάμεις σε τοπικό επίπεδο.

Αποφασίζουν οι δημότες
Σε πολλούς δήμους οι υποψήφιοι θα επιλεγούν από τις τοπικές οργανώσεις μελών του κόμματος, με εσωκομματικές διαδικασίες και με ψηφοφορίες. Κατά τον ίδιο τρόπο οι τοπικές αυτοδιοικητικές παρατάξεις – όπου υπάρχουν και λειτουργούν - θα αποφασίσουν για τις συνεργασίες και ποιόν υποψήφιο δήμαρχο θα υποστηρίξουν, εάν δεν έχει δοθεί σε κανέναν το κομματικό χρίσμα.
Οι τελικές αποφάσεις για τους μεγάλους δήμους θα ληφθούν στην Κουμουνδούρου, όπου έχουν συγκροτηθεί ήδη ομάδες και επιτροπές που εξετάζουν πιθανές υποψηφιότητες, δυνατότητες συνεργασιών κλπ.

Στον Πειραιά
Οσον αφορά τις υποψηφιότητες στην Αττική, το μεγάλο ερωτηματικό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο δήμος Πειραιά, όπου το «σύστημα Μαρινάκη» έχει «καπαρωμένη» τη δημαρχία και η επικράτηση του μπορεί να αποτραπεί μόνο με διακομματικές συνεργασίες και συστράτευση δυνάμεων. Η προσπάθεια καθίσταται δυσχερέστερη, μετά την απόσυρση από την κούρσα – πριν καν ξεκινήσει – του Βασίλη Κορκίδη, για τον οποίο είχε γίνει γνωστό ότι θα διεκδικούσε το δήμο με την υποστήριξη της ΝΔ.
Σήμερα αναμενόταν ότι ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ θα ανακοίνωνε επίσημα την υποψηφιότηταά του. Αντ’ αυτού, μετά τη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη γνωστοποίησε ότι δεν θα είναι υποψήφιος.

Οι δοκιμασμένοι και επιτυχημένοι
Στους άλλους δήμους της Αττικής, ο ΣΥΡΙΖΑ προτιμά να ξαναδοκιμάσει τις επιτυχημένες «συνταγές», στηρίζοντας τις υποψηφιότητες επιτυχημένων δημάρχων προερχόμενων από τον αριστερό και κεντροαριστερό χώρο.
Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών», έχουν ήδη «κλειδώσει» εννέα υποψηφιότητες. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξει έξι εν ενεργεία δημάρχους που διεκδικούν μία ακόμη θητεία. Μεταξύ αυτών είναι τρεις που είχαν εκλεγεί με δική του υποστήριξη.
Πρόκειται για τους δημάρχους Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστο Βρεττάκο, Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη και Αιγάλεω Δημήτρη Μπίρμπα. Ο πρώτος προέρχεται από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, κατεβαίνει με ανεξάρτητη παράταξη και είναι υπερ της συνεργασίας των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων σε τοπικό επίπεδο.
Οι άλλοι δύο είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα ο δήμαρχος Αιγάλεω Δ. Μπίρμπας εκπροσωπεί στην ΚΕΔΕ την αυτοδιοικητική παράταξη του κυβερνώντος κόμματος.

Σε Νίκαια - Αγ. Ι. Ρέντη θα υποστηριχθεί ο δημοφιλής Γιώργος Ιωακειμίδης που διεκδικεί έβδομη(!) εκλογή στο αξίωμα του δημάρχου. Σε Κορυδαλλό και Αγ. Βαρβάρα θα υποστηριχθούν οι προερχόμενοι από την κεντροαριστερά δήμαρχοι Σταύρος Κασιμάτης και Γιώργος Καπλάνης αντίστοιχα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει τις επιλογές του σε άλλους τρεις δήμους των βορειοδυτικών και δυτικών προαστίων. Στους Αγ. Αναργύρους - Καματερό θα υποστηριχθεί ο Γιώργος Κομματάς, στο Ιλιον ο Κώστας Κάβουρας και στο Χαϊδάρι ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος.

Στον δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης η νεοσύστατη δημοτική παράταξη που συγκροτήθηκε από φίλους του ΣΥΡΙΖΑ και τοπικά στελέχη του κεντροαριστερού χώρου, επέλεξε ως υποψήφιο δήμαρχο τον εν αποστρατεία υποπτέραρχο Θοδωρή Μπούφη.
Ο κ. Μπούφης ήταν γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας επίκυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου. Είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ήταν υποψήφιος βουλευτής στη Β΄ Αθηνών.

Κόντρα στην... ΑΕΚ

Στη Νέα Φιλαδέλφεια οι τοπικές οργανώσεις θα προτιμήσουν πιθανότατα να στηρίξει το κόμμα τον νυν δήμαρχο Αρη Βασιλόπουλο, που προέρχεται από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά. Ο κ. Βασιλόπουλος κρίνεται επιτυχημένος και χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην τοπική κοινωνία- αν και βρέθηκε στο στόχαστρο οργανωμένων επιθέσεων, λόγω της αντίθεσης του στην κατασκευή γηπέδου της ΑΕΚ.
Στο Περιστέρι, τον πρώτο λόγο έχουν οι τοπικές οργανώσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ και οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, την προσεχή Κυριακή πρόκειται να γίνουν ανοιχτές συνελεύσεις, όπου θα αποφασισθεί ποιος θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου που θα υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ. πηγή