Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

«Μια κόκκινη γραμμή τον δρόμο μάς δείχνει»

Έκθεση 100 χρόνια ΚΚΕ: «Μια κόκκινη γραμμή τον δρόμο μάς δείχνει»
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Εγκαινιάστηκε  στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων "Μελίνα" στο Θησείο, και θα διαρκέσει ώς τις 30 Νοεμβρίου, η Έκθεση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, υπό τον τίτλο «Μια κόκκινη γραμμή τον δρόμο μάς δείχνει».
 
Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν μέσα από χιλιάδες φωτογραφικά και αρχειακά ντοκουμέντα και μαρτυρίες τη διαδρομή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μέσα από τις κορυφαίες στιγμές της δράσης του, μια «κόκκινη γραμμή» που περιπλέκεται με τις μεγάλες εθνικές και διεθνείς εξελίξεις, αλλά και με γεγονότα που το ίδιο το ΚΚΕ πρωτοστάτησε και δημιούργησε.
Τα ντοκουμέντα καλύπτουν την περίοδο από την γέννηση των πρώτων σοσιαλιστικών ιδεών και των πρώτων βημάτων του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα και την ίδρυση του ΚΚΕ στον Πειραιά, το 1918, και ακολουθούν οι ιστορικές φάσεις του Μεσοπολέμου και της Κατοχής, του αγώνα του ΔΣΕ, της πάλης σε συνθήκες εκτελέσεων, εξορίας και φυλακών και του αγώνα ενάντια στην χούντα.Η Έκθεση περιλαμβάνει ντοκουμέντα και από τους μεγάλους σύγχρονους αγώνες στην Ελλάδα και διεθνώς, ενώ ολόκληρο το εκθεσιακό υλικό διαπερνά ο ρόλος της ταξικής πάλης ως αντικειμενικής και κινητήριας δύναμης της κοινωνίας.
Πολλά από τα ντοκουμέντα έρχονται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας.
Η πλειοψηφία τους προέρχεται από το Αρχείο του ΚΚΕ, ενώ υπάρχουν και καινούργια αρχεία, προσφορές συγγενών κομμουνιστών που τα φύλαξαν ως προσωπικά και οικογενειακά κειμήλια.
Το υλικό επιλέχτηκε ύστερα από έρευνα, μελέτη και αξιολόγηση από ειδικά συγκροτημένη επιτροπή, η οποία είχε επιμεληθεί και το Λεύκωμα των 100 χρόνων του Κόμματος, που κυκλοφόρησε νωρίτερα τον Σεπτέμβριο.
Τα εκθέματα εμπλουτίζουν ειδικές προθήκες με πρωτότυπα αρχειακά υλικά από το συντηρημένο Αρχείο του ΚΚΕ. Επίσης, στο χώρο προβάλλονται βίντεο με ιστορικά αρχειακά πλάνα που συγκεντρώθηκαν για το νέο Ντοκιμαντέρ της ΚΕ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ.
 
Οι ώρες των επισκέψεων είναι: Τρίτη - Σάββατο 10.00 π.μ. - 8.00 μ.μ. και Κυριακή 10.00 π.μ. - 2.00 μ.μ. (Δευτέρα κλειστά).
Σημειώνεται ότι για ομαδικές επισκέψεις και οργανωμένες ξεναγήσεις πρέπει να προηγείται επικοινωνία με την Κομματική Οργάνωση Αττικής στο τηλέφωνο 210.5282.607, Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 π.μ. - 12.00 μ. και 6.00 μ.μ. - 8.00 μ.μ. και το Σάββατο 11.00 π.μ. - 1.00 μ.μ.