Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Θα εκπέσει από τη θέση του ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου;

Στην επιστολή του δημάρχου (εδώ) προς τον Μπ. Μανουσιάδη, εκτός από τις ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες της ανεξαρτητοποίησης του δημοτικού συμβούλου, οι δημότες διάβασαν ότι "ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου θα εκπέσει από τη θέση του και θα αντιμετωπίσει και κυρώσεις γιατί πιστεύει βαθιά ότι τα πολιτικά ζητήματα (όπως είναι η συνειδητή απουσία των Δημοτικών Συμβούλων από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου) λύνονται με πολιτικό τρόπο και όχι με καταγγελίες στην αποκεντρωμένη όπως έκανε ο Ζούπης."

Για το θέμα αυτό, επί προσωπικού όπως λέγεται, ο  Ζ.Ζούπης με δήλωση του διευκρινίζει ότι δεν έκανε ο ίδιος την καταγγελία, αλλά ο δημοτικός σύμβουλος της "Αναγέννησης τώρα" Νικ. Βρεττάκος και τονίζει, επιμένοντας στην πάγια θέση του, ότι η λήψη μέτρων κατά όσων λείπουν επανειλημμένως προστατεύει την λειτουργία ενός Δημοτικού Συμβουλίου. Ιδιαίτερα όταν στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας υπάρχουν σύμβουλοι που δεν έχουν παραστεί για 3 χρόνια και οριακά σχηματίζεται απαρτία.(η δήλωση του Ζ.Ζούπη εδώ)


 Βεβαίως είναι τιμή να είναι κάποιος δημοτικός σύμβουλος και να εκπροσωπεί τους συνδημότες του. Άλλωστε γι΄αυτό τον επέλεξαν. Γι΄αυτό και μόνο, ο ρόλος των δημοτικών συμβούλων είναι σημαντικός και θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι στις συνεδρίασεις του δημοτικού συμβουλίου. Και βέβαια να συμμετέχουν ουσιαστικά. Όχι απλώς να σηκώνουν το χέρι τους και για να ψηφίζουν τις επιλογές της παράταξης τους, αλλά με τις τοποθετήσεις τους να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της καλύτερης απόφασης για τα θέματα της πόλης.
Και επιπλέον, να βρίσκονται ανάμεσα στους πολίτες, στην κοινωνία, στις γειτονιές, στα σχολεία, στους συλλόγους, να έχουν άποψη για τις δυσκολίες, να ενημερώνουν για πολιτικές της δημοτικής αρχής και αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, να καταγράφουν προβλήματα, να αναδεικνύουν προβλήματα, να παλεύουν για λύσεις. 


Όμως,  δεν βιώνουν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι με αυτό τον τρόπο τη θέση του δημοτικού συμβούλου. Δυστυχώς, πολλές φορές, περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα και συχνά απέχουν από πολλές ευθύνες του ρόλου τους.

Όπως και να έχει, θα είναι απώλεια και άδικο για το δημοτικό συμβούλιο να εκπέσει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου από τη θέση του, ο συγκεκριμένος πρόεδρος. Στη θητεία του υπηρέτησε υποδειγματικά τις διαδικασίες λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου και δεν έχει υπάρξει διαμαρτυρία από καμία πλευρά.
Στο θέμα των απουσιών χάθηκε η μπάλα. Θα πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος, ώστε να έχουν κάποιες "συνέπειες" αυτοί που ζήτησαν την ψήφο των πολιτών για να τους εκπροσωπήσουν, έγιναν δημοτικοί σύμβουλοι και μετά εξαφανίστηκαν!

Ναι, σε πρώτη φάση τα προβλήματα λύνονται πολιτικά και δίνονται και τα ανάλογα περιθώρια. 

Όταν όμως άνθρωποι έχουν να εμφανιστούν μήνες ή και χρόνια δεν έχει νόημα να είναι δημοτικοί σύμβουλοι, δεν προσφέρουν στην πόλη, ας απαλλαγούν από αυτό το βάρος.
  Σε αυτές τις περιπτώσεις, κάποιοι πρέπει να πάρουν την ευθύνη της απόφασης. Άλλωστε, γι΄αυτό οι θέσεις που αναλαμβάνουν (αντιδήμαρχοι, πρόεδροι, κλπ) στη διοίκηση οι δημοτικοί σύμβουλοι λέγονται θέσεις ευθύνης.