Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Μύρισε Άνοιξη! ... μύρισαν εκλογές(2);

Τις τελευταίες ημέρες, τόσο για το θέμα της υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, όσο και το θέμα της oil one και των λιπασμάτων καταγράφηκε μια σημαντική παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ανακοινώσεις και παρεμβάσεις, μελών της "Λαϊκής Συσπείρωσης"  που στόχο είχαν τη στάση και τις θέσεις του δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας. (εδώ)
Σε κάποιες περιπτώσεις η ανακοίνωση συνοδευόταν με χιουμοριστική φωτογραφία, η οποία ξεπερνούσε τα όρια της ευπρέπειας, όπως τα έχουμε γνωρίσει μέσα από τη δράση και την πολύχρονη ιστορία,  κουλτούρα των μελών του ΚΚΕ.
Με ανακοίνωση του ο δήμαρχος Χρήστος Βρεττάκος αναφέρεται στην κριτική που δέχεται από τη Λαϊκή Συσπείρωση, την οποία χαρακτηρίζει άδικη, αφού διαστρεβλώνονται συστηματικά οι θέσεις του. Ακόμα εκφράζει την πικρία και την απογοήτευσή του για την αναπαραγωγή από στέλεχος του ΚΚΕ δημοσιεύματος τοπικού blog με κολάζ φωτογραφίας του.
Η ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής: Όταν ο σεβασμός εκλαμβάνεται ως αδυναμία

Η θέση της Δημοτικής Αρχής κι εμένα προσωπικά είναι να αντιμετωπίζουμε με σεβασμό το ΚΚΕ και τις συλλογικότητες που εκείνο ελέγχει. Σεβασμό που δεν έχει να κάνει με την τωρινή συγκυρία, αλλά αντίθετα πηγάζει από την ιστορία, την προσφορά και τους αγώνες του, αλλά κυρίως από την ανιδιοτελή στάση και δράση των μελών του για ολόκληρες δεκαετίες.

Όσο κι αν αναζητήσει κάποιος προσωπική μου δήλωση που να στρέφεται ενάντια στο ΚΚΕ, παρότι αρκετές φορές μου δίνεται η αφορμή και οι ευκαιρίες για να το κάνω, δε θα βρει. Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές έχω δεχθεί άδικη κριτική και ενοχλούμαι γι’ αυτό, ωστόσο πιστεύω ότι ο καθένας κρίνεται από τα έργα και όχι από τα λόγια του. Συνεπώς δεν απαντώ ακόμη κι όταν η «Λαϊκή Συσπείρωση» μου επιτίθεται για την Εθνική Τράπεζα και την Oil One (δείτε σχετικές ανακοινώσεις στο: http://lasykeratsini.blogspot.gr/), διαστρεβλώνοντας επανειλημμένως τη θέση και τα λεγόμενά μου.

Δεν μπορώ όμως να μην εκφράσω την απογοήτευση και την πικρία μου όταν τοπικό στέλεχος του ΚΚΕ αναπαράγει στο διαδίκτυο δημοσίευμα τοπικού μπλογκ, με οποίο θέλω να πιστεύω ότι το ΚΚΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν είχαν και ούτε επιθυμούν να έχουν καμία σχέση με το ύφος, το λεξιλόγιο και κυρίως την πολιτική αφετηρία που αυτό ασκεί «κριτική».
Ίσως θα ήταν σκόπιμο, την ιστορία και την κουλτούρα του ΚΚΕ να τη σέβονται πρώτα και κύρια τα ίδια του τα μέλη και στελέχη.

Παράλληλα, παρακάτω σας παραθέτω την προσωπική μου απάντηση σε σχετικό ερώτημα που αφορούσε την Εθνική Τράπεζα σε πρόσφατη συνέντευξή μου (στο stagona4u.gr και το drapetsini), ώστε σε αντιπαραβολή με τις ανακοινώσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης να μπορεί ο καθένας και η καθεμιά να βγάλει τα συμπεράσματά του.

 «-Είχατε πει παλιότερα ότι ως δημ.αρχή θα περιμένουμε τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών για να επιλέξουμε ποια από τα 220 στρέμματα που ανήκουν στην Εθνική θα απαλλοτριώσει/εξαγοράσει ο δήμος, βάσει του κριτηρίου του τι θέλουμε να κάνουμε στην περιοχή της ανάπλασης. Γνωρίζουμε ότι εδώ και καιρό έχουν εγκριθεί από την περιφέρεια 17 εκ. για αυτήν την κίνηση και ότι ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ολοκληρώθηκε πριν οχτώ περίπου μήνες. Έχετε καταλήξει στην επιλογή της συγκεκριμένης έκτασης και το χρόνο που θα ξεκινήσετε τη διαδικασία;
Χρ. Βρεττάκος : Με το καλημέρα κάναμε το 2014 στον χώρο των λιπασμάτων την ορκωμοσία μας. Δεν ήταν τυχαίο. Ως δεύτερο βήμα κλειδώσαμε στη φιλική για το σκοπό αυτό περιφέρεια με πρωτοβουλία του Γιώργου Γαβρίλη και της κ. Δούρου 17 εκατομμύρια. Αυτό έκανε όλους να βλέπουν πιο σοβαρά τη διάθεση που έχει η τοπική αυτοδιοίκηση για τον συγκεκριμένο χώρο. Ένα αίτημα απαλλοτρίωσης έχει μια συγκεκριμένη διαδικασία. Δε φτάνει να δηλώσω ότι χρειαζόμαστε τον συγκεκριμένο χώρο, αλλά να αποδείξω στο κεντρικό συμβούλιο πολεοδομικών θεμάτων τους λόγους που θέλω να τον απαλλοτριώσω. Μας έλειπε το σχέδιο, τώρα με τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό έχουμε αυτό το εργαλείο. Θα πάμε στο κεντρικό συμβούλιο και θα δηλώσουμε ότι θέλουμε τα στρέμματα που ανήκουν π.χ στην Εθνική Τράπεζα, ώστε για το συμφέρον των κατοίκων της περιοχής θέλουμε να κάνουμε αυτό κι αυτό. Υπάρχει καθυστέρηση; Όχι. Στον χώρο πλέον υπάρχει ένας μεγάλος ιδιοκτήτης και με προοπτική, και είναι ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Η Εθνική κατά τη δική μας λογική έχει πλέον τρεις επιλογές

α. με αυτές τις χρήσεις γης (πολιτισμός, αθλητισμός, υγεία, παιδεία, πράσινο, αναψυχή) και με τον συντελεστή δόμησης στο 0,15 να βρει κεφάλαια και να επενδύσει στην κατεύθυνση που ο δήμος προτείνει.

β. Να αξιοποιήσει την έκταση της αν αλλάξουν τα δεδομένα. Να έρθει δηλαδή μια άλλη κυβέρνηση που θα θέλει αλλάξει τον νόμο για τον Σ.Δ και τις χρήσεις γης και μια άλλη δημοτική αρχή που θα συμφωνεί. Αλλά ό,τι και να γίνει, σε κάθε περίπτωση θα έχει μια δημοτική έκταση μπροστά της και θα είναι πίσω από τη θάλασσα.

γ. Τρίτη επιλογή είναι να πουλήσει, να απευθυνθεί σε αγοραστές. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση προνομιακός αγοραστής είναι ο δήμος. Η Εθνική ψάχνει αγοραστή γιατί με συντελεστή δόμησης 0,15 και με αυτές τις χρήσεις γης και με την Oil One δίπλα της δεν έχει άλλη επιλογή από το ξεφορτωθεί μία έκταση της οποίας έχει απομειωθεί η αξία της, με δική της ευθύνη, μετά την αγορά της Oil One, η οποία αγόρασε τα 33 στρέμματα εντός σχεδίου με 5 εκατομμύρια.

Με αυτή την τιμή εκκίνησης μπορεί να γίνει πώληση και με αυτή την τιμή θα γίνει απαλλοτρίωση. Οποιοσδήποτε άλλος και να θελήσει να αγοράσει θα έχει απέναντι του μια Δημοτική Αρχή που θα επιθυμεί να απαλλοτριώσει.

Βέβαια εμείς συνυπολογίζουμε όλα τα δεδομένα. Η απαλλοτρίωση ως διαδικασία μπορεί να κρατήσει και 10 χρόνια ή ακόμα και να διακοπεί. Η καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας απαλλοτρίωσης, δεν είναι καθυστέρηση, είναι συνειδητή επιλογή, ώστε από καλύτερες θέσεις, πριν πάμε στις επόμενες εκλογές, η πόλη να έχει μεγαλώσει.

Έχουμε και κάτι ακόμα σημαντικότατο. Ο νέος νόμος που πέρασε δίνει την αρμοδιότητα για την πολεοδομική μελέτη των 640 στρεμμάτων στον Δήμο. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η Δημοτική Αρχή οριοθετεί δρόμους, πλατείες, κοινόχρηστους χώρους και πρασίνου, σέβεται τα διατηρητέα. Για όλα αυτά την αρμοδιότητα την έχει ο Δήμος. Κλείνοντας, και δεν είναι εκβιασμός αυτό, είναι μια πραγματικότητα, ο Δήμος έχει πολλαπλά εργαλεία στα χέρια του, ώστε να αξιοποιηθεί ο χώρος των 640 στρεμμάτων προς όφελος των πολιτών. Να είναι σίγουροι όλοι, πως θα αξιοποιηθεί».