Τρίτη 10 Απριλίου 2018

“Οι 3 ΑΞΟΝΕΣ διακυβέρνησης της ΠΕΔΑ”

ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΔΑ
Σε μία κρίσιμη περίοδο για τους Δήμους, με την επικείμενη κατάθεση του νομοσχεδίου του Υπ. Εσωτερικών για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα ΠΟΛΗ + ΠΟΛΙΤΙΚΗ και epoli.gr φιλοξενούν τον Πρόεδρο της μεγαλύτερης Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της χώρας αυτήν της Αττικής, Δήμαρχο Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργο Ιωακειμίδη.

Ο κ. Ιωακειμίδης απαντά στα ερωτήματά μας για τις προτάσεις του ΥΠΕΣ για τον “Νέο Καλλικράτη” (εκλογικό σύστημα, δημαρχιακή θητεία κ.τ.λ.), αλλά αναφέρεται και στις σκέψεις και κυρίως τις πρωτοβουλίες του - πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει με την ανάληψη των καθηκόντων του - ως νέος Πρόεδρος της Π.Ε.Δ.Α.

Από τη μεγάλη συνέντευξή του δεν θα μπορούσε να λείπει και ο Δήμος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη όχι μόνο για το έργο που επιτελεί σ’ αυτόν, αλλά κυριότερα για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτού, που τον καθιστούν ένα Δήμο με ιδιαίτερες δυσκολίες, λόγω κυρίως της οικονομικής διαστρωμάτωσης των κατοίκων του, διαστρωμάτωση, που τους καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτους στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΠΕΔΑ

“Η ΠΕΔΑ οφείλει εμπράκτως να είναι ανοιχτή και κοντά σε όλα τα μέλη της”

ΕΡ.: Κύριε Ιωακειμίδη, με την Αυτοδιοίκηση να αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι έχει “σχέδιο διακυβέρνησης” (συναντήσεις με Δημάρχους, επισκέψεις ενημέρωσης Υπουργών με την ανάληψη των καθηκόντων σας) ποιες ήταν οι πρώτες σκέψεις διοίκησης – προετοιμασία πριν την ανάληψη των καθηκόντων αυτών, ως Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής;

«Η θέση μου στην Προεδρία της ΠΕΔΑ είναι για εμένα μια μεγάλη πρόκληση αλλά και μια μεγάλη τιμή.
Για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια στην Αυτοδιοίκηση, έχω την ευκαιρία από μία διαφορετική θέση να προσπαθήσω να κάνω πλειοψηφία όλα όσα πιστεύω και όλα αυτά που οραματίζομαι για το χώρο αυτό – χώρο που υπηρετώ με αγάπη και συνέπεια.
Από τη θέση αυτή και από τη δυνατότητα που μου δίνει, θα προσπαθήσω μαζί με τους συναδέλφους μου να συν-διαμορφώσουμε ένα νέο αυτοδιοικητικό τοπίο στην Αττική και να προχωρήσουμε από καλύτερες θέσεις.

Θέλησα να κινηθώ σε τρεις άξονες: πρώτον να αναπτύξουμε στενότερες σχέσεις ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και τους δημάρχους, γιατί οι υπουργοί οφείλουν να ενημερώνονται από πρώτο χέρι για τα προβλήματά μας και να απαντούν στις ερωτήσεις και όπου χρειάζεται να κάνουν διορθωτικές κινήσεις, δεύτερον, να αναπτύξουμε μία γόνιμη συζήτηση ανάμεσα στους δημάρχους, ώστε μέσα από την ενότητά μας να διαμορφώνουμε θέσεις και να παλεύουμε γι’ αυτές και τρίτον, να ενημερώνουμε έγκαιρα και έγκυρα τους εκπρόσωπους της Αυτοδιοίκησης από τα συλλογικά τους όργανα για θέματα που τους αφορούν και τους επηρεάζουν».

ΕΡ.: Θα “επιμείνουμε” στο “σχέδιο διακυβέρνησης”. Ποια τα πρώτα συμπεράσματα και οι “ειδήσεις” από τις πρώτες πρωτοβουλίες ενημέρωσης εκ μέρους Υπουργών;
«Πήραμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε Υπουργούς που επηρεάζουν με τις αποφάσεις τους τη δουλειά μας στους Δήμους, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα. Στις συναντήσεις αυτές νομίζω ότι υπήρξε αποτέλεσμα. Κάποια πράγματα έγιναν άμεσα, υπάρχουν άλλα θέματα που πιστεύω ότι θα προχωρήσουν στο προσεχές μέλλον.
 Το σημαντικότερο όμως είναι ότι, οι Δήμαρχοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν σε πρώτο πρόσωπο για τα προβλήματα των Δήμων τους, έλαβαν απαντήσεις και πλέον και οι δύο πλευρές γνωρίζουμε τα ζητούμενά μας. Επίσης, θέσαμε πολύ μεγάλα θέματα για εμάς, όπως είναι η κατηγοριοποίηση των Δήμων, και έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος υψηλού επιπέδου. Το τρίτο συμπέρασμα είναι η ανάγκη και των διοικητικών παραγόντων να ενημερώνονται για μεγάλα ζητήματα που επηρεάζουν τη δουλειά τους, όπως αποτυπώθηκε από τη συμμετοχή τους στις συναντήσεις που είχαμε με τους Υπουργούς».

ΕΡ.: Αντίστοιχα, ποια τα πρώτα συμπεράσματα από τις συναντήσεις με τους Δημάρχους της Αττικής; Ποια η “αντίδραση” των αιρετών; Τι αναμένετε απ’ αυτές τις συναντήσεις;
«Ξεκίνησα από την επόμενη ημέρα της εκλογής μου συναντήσεις με Δημάρχους σε κάθε Δήμο, γιατί για μένα είναι πολύ σημαντικό να γνωρίσω από κοντά τα προβλήματα και των 66 Δήμων της Αττικής.
Στις συναντήσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, με τους συναδέλφους μου είχαμε να πούμε πολλά, είχα να ακούσω πολλά, γιατί το ζητούμενο είναι να αποκτήσω για κάθε Δήμο, τη γενική εικόνα.
Όλοι οι αιρετοί στους οποίους απευθύνθηκα ήταν πολύ θετικοί στο αίτημά μου να συναντηθούμε.
Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας, να ενεργοποιήσουμε τα συλλογικά μας όργανα ακόμα και αυτοί που είναι απογοητευμένοι και απέχουν από αυτά. Έτσι θα συνεχίσω στο υπόλοιπο της θητείας μου, γιατί είναι σημαντικό και για την ΠΕΔΑ και για τους Δημάρχους αυτή η επικοινωνία. Η ΠΕΔΑ οφείλει εμπράκτως να είναι ανοιχτή και κοντά σε όλα τα μέλη της.

Πριν λίγες ημέρες είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση με τους δεκατρείς Δημάρχους της Ανατολικής Αττικής, όπου είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε – εν όψει του Αναπτυξιακού συνεδρίου – τα δικά τους ζητούμενα και πώς αυτά θα παρουσιαστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
“Ξεκίνησε μία μεγάλη κουβέντα με τη μελέτη μας για την κατηγοριοποίηση των Δήμων”


ΕΡ.: Μελέτη για την «Κατηγοριοποίηση των Δήμων». Μιλήστε μας για αυτήν την πρωτοβουλία σας.
«Είναι θέση μου εδώ και πολλά χρόνια ότι οι ανάγκες και οι ιδιαιτερότητες των Δήμων δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται οριζόντια. Η Αθήνα και το Αγκίστρι, ο Πειραιάς και η Γαύδος, η Θεσσαλονίκη και η Αμοργός δεν μπορούν να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες. Δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι στον πολίτη δεν πρέπει να παρασχεθούν οι ίδιες υπηρεσίες. Αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι αν αυτές θα πρέπει να τις κάνει ένας μικρός Δήμος, ή ένας μεγαλύτερος της περιφέρειάς του ή η ίδια η Περιφέρεια. Αυτή είναι μια κουβέντα που οφείλαμε να έχουμε ανοίξει εδώ και πολλά χρόνια, όμως δεν υπήρξε η διάθεση από καμία πλευρά.

Η ΠΕΔΑ προχώρησε στη σύνταξη και την παρουσίαση της μελέτης για την κατηγοριοποίηση των Δήμων. Από τη μελέτη αυτή προτείνονται πέντε διαφορετικές κατηγορίες Δήμων.
Η ανταπόκριση των αιρετών στο κάλεσμά μας ήταν πολύ μεγάλη. Στην παρουσίαση ήταν παρόντες ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και έξι Πρόεδροι Π.Ε.Δ. από όλη την Ελλάδα. Νομίζω ότι ξεκίνησε μια μεγάλη κουβέντα ανάμεσα στην Αυτοδιοίκηση και το κεντρικό κράτος, που μπορεί να δώσει αποτελέσματα».


ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
“Υπάρχουν συστήματα απλής αναλογικής και διακυβέρνηση να γίνει και να έχει μία σοβαρή δημοκρατική νομιμοποίηση”

ΕΡ.: Πρόεδρε, «Νέος Καλλικράτης» και… απλή αναλογική, δημαρχιακή θητεία, χρηματοδότηση – κατηγοριοποίηση δήμων, αρμοδιότητες, σύστημα διοίκησης. Ποια η θέση σας για τα ζητήματα αυτά;

«Νέος Καλλικράτης»: Μετά από επτά χρόνια εφαρμογής του νόμου, έφτασε η στιγμή να δούμε σοβαρά κάποιες αλλαγές του, ακριβώς γιατί η κατάσταση στη χώρα το 2011 που ψηφίστηκε και σήμερα, είναι εντελώς διαφορετική.

Απλή αναλογική: Θεωρώ ότι δυστυχώς δεν έγινε διάλογος γιατί υπήρξε εμμονή της κυβέρνησης με την απλή αναλογική, παρά τις αντιδράσεις πολύ μεγάλης μερίδας των Δημάρχων. Και η ΚΕΔΕ δεν μπήκε σε αυτήν τη διαδικασία. Έμεινε να προτείνει το σημερινό σύστημα διακυβέρνησης που πιστεύω ότι είναι πολλαπλά λάθος. Αντιλαμβάνομαι ότι ήταν προεκλογική της εξαγγελία, υπάρχουν όμως συστήματα απλής αναλογικής που θα μπορούσαμε να δούμε, ώστε και διακυβέρνηση να γίνει αλλά ταυτόχρονα να έχει μια σοβαρή δημοκρατική νομιμοποίηση που δεν έχει σήμερα το ισχύον σύστημα σε κάποιες περιπτώσεις. Δεν ξέρουμε την τελική πρόταση του Υπουργείου, περιμένουμε να τη δούμε.

Δημαρχιακή θητεία: Όταν θέσπισε την πενταετία ο κύριος Ραγκούσης και τη συσχέτισε με τις ευρωεκλογές είχε ένα νόημα. Εκτίμησή μου είναι ότι οι Δήμαρχοι θέλουν να μείνει η πενταετία για να έχουν το χρόνο – παρά τις αγκυλώσεις της δημόσιας διοίκησης – να ολοκληρώσουν το έργο που έχουν προγραμματίσει. Σε αυτή τη θέση συντάσσομαι και 'γω. Δεν νομίζω ότι είναι ένα θέμα που θα πρέπει να εστιάσουμε τις αντιδράσεις μας.

Σύστημα διοίκησης: Αν αλλάξει το σύστημα σε απλή αναλογική, τότε θα αλλάξει στο σύνολό του. Έχει σημασία να περιμένουμε την πρόταση που θα μας καταθέσει το Υπουργείο για να τοποθετηθούμε.


ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗ
“Απόφασή μου, να είμαι υποψήφιος στον Καλλικρατικό Δήμο Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη – Τα δύο κυριότερα θέματα της νέας θητείας”

ΕΡ.: Δήμαρχε, γνωρίζοντας την Β’ Πειραιά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Πώς κατάφερε ο Δήμαρχος της μικρότερης πόλης (Ρέντης) να γίνει Δήμαρχος του Καλλικρατικού Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη;

«Όπως καλά γνωρίζετε, οι γειτονικοί Δήμοι επικοινωνούν μεταξύ τους, οι πολίτες γνωρίζουν καλά τι γίνεται σε όλους τους όμορους Δήμους. Η πληθυσμιακή σχέση Νίκαιας και Ρέντη είναι έξι προς ένα. Επομένως, εκτίμησή μου είναι ότι το καλό όνομα που υπήρχε για το Δήμο Ρέντη, στον οποίο είχα δουλέψει ήδη δεκαέξι χρόνια, σε συνδυασμό με την κακή εικόνα που είχαν για τη διαχείριση του Δήμου τους οι δημότες της Νίκαιας, τους έπεισε να δοκιμάσουν ένα Δήμαρχο από άλλο γεωγραφικό χώρο.
Στην αρχή έμοιαζε πολύ δύσκολο εγχείρημα. Όμως μας εμπιστεύτηκαν το 2010, ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου το 2014 με ποσοστό άνω του 60% από τον πρώτο γύρο. Πιστεύω ότι την εμπιστοσύνη αυτή την τιμήσαμε και θα συνεχίσουμε να την τιμούμε».

ΕΡ.: Κάνοντας μία αναφορά στα “πεπραγμένα” σας έως σήμερα, ποιες οι προτεραιότητες για το χρονικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της τρέχουσας θητείας;

«Στην πόλη έχει αποκατασταθεί ένα κλίμα ηρεμίας που οφείλεται στην τακτοποίηση του μεγάλου οικονομικού χρέους που παραλάβαμε. Εκτιμώ ότι υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα στους πολίτες και τη δημοτική Αρχή και πολύ καλό κλίμα συνεργασίας με τους εργαζόμενους του Δήμου. Είναι δρομολογημένα δεκάδες έργα και ο αγώνας που κάνουμε είναι να προλάβουμε να τα ολοκληρώσουμε μέχρι το τέλος του 2019, λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων. Νομίζω ότι τελικά θα προλάβουμε να τα παραδώσουμε προς χρήση στους πολίτες και να κλείσει με επιτυχία και αυτή μας η θητεία».

ΕΡ.: Κλείνοντας Πρόεδρε, θα είστε υποψήφιος στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 2019; κι αν κλείσουμε όπως αρχίσαμε - ύπαρξη σχεδίου διακυβέρνησης - τι να περιμένουν από σας οι πολίτες της Νίκαιας και του Ρέντη;
«Η απόφασή μου είναι να είμαι υποψήφιος στον Καλλικρατικό Δήμο Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη. Μετά τα οικονομικά και τη βελτίωση των υποδομών μας, νομίζω ότι την επόμενη θητεία μας θα πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά δύο θέματα, που νομίζω ότι είναι θέματα και όλης της Αυτοδιοίκησης στα οποία πρέπει να δουλέψουμε. 
Το πρώτο θέμα έχει να κάνει με τις “έξυπνες πόλεις” και το πόσο γρήγορα πρέπει να κλείσουμε την ψαλίδα με την Ευρωπαϊκή τοπική αυτοδιοίκηση. Η οικονομική κρίση μας έφερε ακόμα πιο πίσω, όμως και πριν το 2010 δεν είχαμε να επιδείξουμε παρά ελάχιστα παραδείγματα καλής πρακτικής από Δήμους. 
Η τεχνολογία μπορεί να κάνει τη ζωή των δημοτών μας πιο εύκολη στις συναλλαγές τους με το δημόσιο και οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις νέες εξελίξεις και τις νέες απαιτήσεις. Ένα δεύτερο θέμα είναι το κεφάλαιο των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, το κεφάλαιο της κυκλικής οικονομίας.

Οφείλουμε ως πολίτες να κατανοήσουμε ότι αν συνεχίσουμε να καταναλώνουμε με τους ίδιους ρυθμούς, ο πλανήτης βρίσκεται πολύ κοντά στα όριά του. Οφείλουμε να αλλάξουμε συνολικά νοοτροπία, να γίνει συνείδησή μας και να τη μεταφέρουμε στην καθημερινότητά μας, γιατί πολύ φοβάμαι ότι αν συνεχίσουμε με τους ρυθμούς αυτούς, θα παραδώσουμε έναν πολύ κακό πλανήτη στα παιδιά μας.

Αυτές είναι οι δύο βασικές προτεραιότητες που θα θέσουμε στην επόμενή μας θητεία, εφόσον οι πολίτες μας εμπιστευτούν».

Ακολουθεί σε επισυναπτόμενο αρχείο η συνέντευξη στο Π+Π (.pdf) Πατήστε εδώ για να τη διαβάσετε ηλεκτρονικά από το ΠΟΛΗ + ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | Προβολή/κατέβασμα