Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Πλήρη εργασία για τις σχ. καθαρίστριες στην Πάτρα

Πλήρη εργασία για τις σχολικές καθαρίστριες αποφάσισε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας.


Την αύξηση του ωραρίου εργασίας των εργαζόμενων στην καθαριότητα των σχολείων σε 8 ώρες και όχι «έως 8 ώρες» που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση, αποφάσισε ομόφωνα σήμερα στη συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας.
Όπως σημείωνε η εισήγηση της δημοτικής αρχής «οι συγκεκριμένες σχολικές καθαρίστριες ΙΔΑΧ εργάζονται με μειωμένο ωράριο που φτάνει από 5 έως 20 ώρες την βδομάδα και μαζί με τις σχολικές καθαρίστριες που αμείβονται ανά αίθουσα μέσω των σχολικών επιτροπών (όλες με εξευτελιστικές αποδοχές), έχουν πάρει στην πλάτη τους την καθαριότητα και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας για χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς».
Με τον τρόπο αυτό εκτός από ένα αξιοπρεπές εισόδημα για τους εργαζόμενους εξασφαλίζεται και το ζήτημα της καθαριότητας και της δημόσιας υγείας στα σχολικά συγκροτήματα.
Το ποσό που θα χρειαστεί για την υλοποίηση της απόφασης (186.843,72 ευρώ το χρόνο) θα καλυφθεί από πόρους του Δήμου, ο οποίος μέσα στην υπάρχουσα αρνητική κατάσταση των οικονομικών του κάνει ό,τι μπορεί για τους εργαζομένους μέσα στο εχθρικό για αυτούς τοπίο με τους αντιλαϊκούς νόμους κυβερνήσεων - ΕΕ.
Με την απόφασή του ο Δήμος Πατρέων απαιτεί επίσης να σταματήσει ο εμπαιγμός με τη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών απαιτώντας έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη του 10% που περικόπηκε πέρυσι.
Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν την πλήρη χρηματοδότηση της εργασίας τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, τη μονιμοποίηση όλων των σχολικών καθαριστριών, καθώς και προσλήψεις προσωπικού σε μόνιμες θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. πηγή