Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Διαγωνισμός... με τον Δήμο σε ρόλο παρατηρητή;



Στις 9/3/15 το δημοτικό συμβούλιο συνεδρίασε και πήρε απόφαση (εδώ), η οποία χαρακτηρίστηκε ως ιστορική και "απόφαση σταθμός", με σχετικό δελτίο τύπου. 
Στην απόφαση προβλεπόταν να προκηρυχτεί από το δήμο και την περιφέρεια διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για την ανάπλαση της περιοχής. 
Μετά από "μακράν περίοδο διαβουλεύσεων" και μετά την απόφαση του σύριζα και τη σχετική νομοθετική ρύθμιση πέρασε οριστικά το παράκτιο μέτωπο των πρώην Λιπασμάτων στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας.
Μετά από αυτή την θετική εξέλιξη η περιφέρεια διοργανώνει πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής ζώνης της περιοχής λιπασμάτων. Δεν έχει διευκρινιστεί γιατί τελικά επιλέχτηκε ο πανελλήνιος διαγωνισμός ενώ η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν διαφορετική! 
Ακόμα, ίσως για τεχνικούς - γραφειοκρατικούς λόγους, άλλωστε η περιφέρεια πληρώνει, απουσιάζει η συμμετοχή του Δήμου  στη διοργάνωση του διαγωνισμού. Όμως, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βρεθεί η φόρμουλα ώστε ο Δήμος Κερατσινίου -Δραπετσώνας να έχει λόγο στα στάδια υλοποίησης του διαγωνισμού. Όχι μόνο για λόγους ευγένειας, αλλά και ουσίας. 
Η ιστοσελίδα "Σταγόνα" και ο Λ. Ιγνατιάδης, ο οποίος έχει ασχοληθεί για χρόνια με το θέμα, έχει τις ενστάσεις του για το θέμα του διαγωνισμό και τις διατυπώνει στο παρακάτω άρθρο: 
<"Σχόλιο για τον Πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την περιοχή ανάπλασης στη Δραπετσώνα 
Προκηρύχθηκε από την Περιφέρεια Αττικής Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για την μελέτη ανάπλασης 640 στρεμμάτων της πρώην λιμενο-βιομηχανικής περιοχής Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα. με ΚΑΕ : 9762.07.017 και προϋπολογισμού 100.000 ευρώ. 
Ο διαγωνισμός αυτός είχε προαναγγελθεί τόσο από τον δήμο όσο και από την Αντιπεριφέρεια Πειραιά πριν ένα χρόνο περίπου. 

Σε σχέση όμως με την αρχική προαναγγελία έχουμε δύο σημαντικές κατά την γνώμη μας αλλαγές. Η πρώτη έχει να κάνει με τον προϋπολογισμό, που τώρα είναι 100.000 ευρώ, ενώ η αρχική σκέψη ήταν για 200.000 ευρώ. Η δεύτερη αφορά το πεδίο πρόσκλησης που στην αρχική εξαγγελία μιλούσαν για Διεθνή Διαγωνισμό, ενώ τώρα επιλέχτηκε να είναι Πανελλήνιος
Και οι δύο αυτές αλλαγές εκτιμούμε πως οδηγούν σε μια συνειδητή υποβάθμιση του θέματος - αν φυσικά υποθέσουμε πως έχουν ένα ουσιαστικό νόημα οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμού - μια υποβάθμιση που έχει ξεκινήσει από τα σημεία εκείνα της τροπολογίας που αφορούν τον συντελεστή δόμησης και τις χρήσεις γης. Να σκεφτείτε πως ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας για τον Πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που έχει προκηρύξει για την παραλιακή μετώπη της περιοχής της ανάπλασης που έχει εμβαδόν 86 στρέμματα, έχει εγκρίνει προϋπολογισμό 55.000 ευρώ.

Ένα δευτερεύον θέμα που μας προβλημάτισε με αυτήν την προκήρυξη και που αφορά τα 640 στρέμματα, δηλαδή όλη την περιοχή, είναι ότι στα στρέμματα αυτά περιλαμβάνονται και τα 86 στρέμματα της παραλιακής μετώπης. Δηλαδή αν καταλάβαμε καλά γι'αυτά τα 86 στρέμματα θα γίνουν τελικά δύο διαγωνισμοί; Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εξαγγελίες ο ένας θα είναι του δήμου και ο άλλος της περιφέρειας. Οπότε; Θα επακολουθήσει κλήρωση;
Ένα ακόμα σημείο που σίγουρα κάτι κρύβει, είναι πως για τον διαγωνισμό αυτόν την αποκλειστική ευθύνη την έχει η Περιφέρειας Αττικής και πιο συγκεκριμένα η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, ενώ στην περσινή εξαγγελία αναφέρετο ότι θα προκηρύσσετο αυτός και θα ολοκληρωνόταν σε συνεργασία με τον δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας. 

Εμείς πάντως αν είμασταν δήμος, δε θα αφήναμε να πέρναγε στο ντούκου αυτός ο παραγκωνισμός. Αυτές είναι οι πρώτες παρατηρήσεις μας για την προκήρυξη αυτή. Χαρήκαμε βεβαίως που έγινε η προκήρυξη, αλλά κρίνοντας, με βάση τις λίγες γνώσεις που έχουμε για τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και δίχως να είμαστε βέβαιοι τι καπνό φουμάρουν αυτοί στην εποχή μας και στην χώρα μας, λυπηθήκαμε με την προκήρυξη της Περιφέρειας Αττικής, η οποία συνειδητά έριξε τον πήχη. Νομίζουμε πως η ψυχολογία του "περιπτέρου", του μικρού δηλαδή έργου που δεν θα επιτρέπει σε άλλους με κεφάλαια να ανακατεύονται στα χωράφια μας, διακατέχει όλους αυτούς που αποφάσισαν αυτόν τον διαγωνισμό.
Γιατί πρόκειται για μια περιοχή που εκτός από τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, την ελεύθερη πρόσβαση στην ακτή και τη δημιουργία έργων σχετικά με την αναψυχή και τον πολιτισμό - αθλητισμό, όπου άνετα μπορούν να πραγματοποιηθούν στο μισό κομμάτι της, θα μπορούσε το άλλο μισό της εν δυνάμει να προκαλέσει το ενδιαφέρον ιδιωτών επενδυτών για τη δημιουργία τουλάχιστον 3000 θέσεων εργασίας. Κι αυτή η δυνατότητα φαίνεται πως με τον υποβαθμισμένο αυτόν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό εξανεμίζεται. Αλλά και στο υπόλοιπο ελεγχόμενο από το δημόσιο τμήμα της μάλλον θα μας προκύψουν έργα μικρού βεληνεκούς σε σχέση με τις δυνατότητες της προνομιούχας αυτής περιοχής.  

Κρίμα. Κρίμα, διότι απ'ότι φαίνεται όλα όσα θα μπορέσουν να φτιαχτούν στην περιοχή της Ανάπλασης θα είναι κατά πολύ κατώτερα απ'ότι θα μπορούσε να γίνει - σκεφτείτε π.χ τα έργα στο δέλτα του Φαλήρου, έργα του Ιδρύματος Σ. Νιάρχου, σκεφτείτε τον αρχιτέκτονά τους και σκεφτείτε τι έργο θα μας προκύψει εδώ όταν το α' βραβείο αυτού του διαγωνισμού είναι 22.400 ευρώ. Μάλλον δουλευόμαστε. Καταλαβαίνετε πόσο χαμηλά έπεσε το έργο που θα γίνει στην περιοχή της ανάπλασης; Στα δικά μου τα μυαλά πάντως αναδύεται κι ένα ταξικό πρόσημο. Έργα σημαντικά και περιωπής για τον ανατολικό Πειραιά και έργα από το κάτω ράφι για την περιοχή μας. 
Και το εξίσου σημαντικό, τα έργα στην ανάπλαση θα είναι μακράν από μια βασική ανάγκη της εποχής μας, ανάγκης που έχει να κάνει με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Κάποιοι μάλλον προτιμούν να διασώζουν τις ιδέες τους και να μην επιλύουν προβλήματα του εργαζόμενου κόσμου. Κάποιοι που βολεύονται στο ρόλο των καλών Σαμαρειτών. Ρόλος απαραίτητος στην κατάσταση που βρισκόμαστε, που όμως αν καταλαμβάνει όλον τον ορίζοντα, ακόμα και ως υπηρεσία του κράτους προνοίας και των κοινωνικών προγραμμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πολύ εύκολα και γρήγορα καταλήγει να γίνεται ρόλος αντιδραστικός. πηγή>