Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Το ιστορικό οινοποιείο Βενετσάνου στη Σαντορίνη

Τη Σαντορίνη δε μπορείς να τη χορτάσεις. Ούτε την ομορφιά της, ούτε τη θέα της, ούτε και τα κρασιά της. Και αν υπάρχει κάτι λυπηρό στην όλη ιστορία είναι το μικροσκοπικό της μέγεθος, αντιστρόφως ανάλογο της φήμης που το Ασύρτικο έχει αποκτήσει στην παγκόσμια αγορά. Μια ποικιλία που όπως έχουμε ήδη πει έχει καταφέρει να στρέψει πάνω της τους προβολείς της δημοσιότητας αποτελώντας τον πολιορκητικό κριό της Ελλάδας, στις απαιτητικές αγορές του εξωτερικού.
Στα περίπου 13.000 στρέμματα του Σαντορινιού αμπελώνα στριμώχνονται ήδη αρκετά εδραιωμένα ονόματα σπουδαίων παραγωγών αλλά την τελευταία διετία η κινητικότητα στο νησί είναι μεγάλη, με πολλά παραδοσιακά οινοποιεία (κάναβες) να αποκτούν ξανά πνοή.
Ανάμεσά τους το ιστορικό οινοποιείο της οικογένειας Βενετσάνου που βρίσκεται στην καλντέρα του Μεγαλοχωρίου. Χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 40, σε σχέδια του Γεώργιου Βενετσάνου, ο οποίος οραματίστηκε ένα ισοβαρικό οινοποιείο που θα εξοικονομούσε ενέργεια σε μια εποχή που η πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και άλλες ενεργειακές πηγές ήταν περιορισμένη.
Μπορεί η έλευση νέων ονομάτων να φέρνει ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση σε μια ήδη προβληματισμένη οινική κοινότητα (διαβάστε το άρθρο μας για το δίλημμα της Σαντορίνης), ωστόσο προσθέτει τρομερό οινικό ενδιαφέρον για όλους εμάς, κάνοντας το νησί ακόμα πιο vibrant.
Η πρόσφατη επαφή μας με την επετειακή πρώτη εμφιάλωση των ετικετών Σαντορίνη και Νυχτέρι του οινοποιείου Βενετσάνου το μόνο που κατάφερε ήταν να ενισχύσει την παραπάνω άποψη. Δύο κρασιά που από τον πρώτο ήδη τρύγο, χαρίζουν προστιθέμενη αξία στο brand Σαντορίνη, που οφείλει να θέτει τον πήχη όσο γίνεται υψηλότερα αν θέλει κάποια στιγμή να συμπεριληφθεί στις κλασικές περιοχές του παγκόσμιου αμπελώνα.
Συνολικά 9500 φιάλες παραγωγής για το 2014 θα εξέλθουν από την πόρτα της κάναβας με την προϋπόθεση ότι πρώτα επισκέπτεστε το νησί και στη συνέχεια το οινοποιείο, για να κάνετε τις αγορές σας επιτόπου, αφού όπως μας πληροφόρησε η διευθύντρια του οινοποιείου, οινολόγος Ιωάννα Βαμβακούρη, προς το παρόν τα κρασιά θα διατίθενται κυρίως στο νησί.
Αν προτιμήσετε την Σαντορίνη 2014 Anniversary first bottling θα απολαύσετε τυπικότητα Ασύρτικου, «ντοπαρισμένου» με ορυκτότητα που θυμίζει βρεγμένη πέτρα, αυστηρό στόμα με οξύτητα που ξυρίζει, υψηλό εκχύλισμα φρούτου και μεγάλη ένταση και ενέργεια που κάνουν το κρασί να «πάλλεται». (ΕΛΤ 15 ευρώ-90/100)
Από την άλλη το Νυχτέρι 2014 Anniversary first bottling δίπλα στην μεγαλύτερη ωριμότητα του φρούτου προτάσσει χαρακτήρα γλυκού βαρελιού και γλυκά μπαχαρικά. Στο στόμα είναι πλούσιο και κρεμώδες αλλά ταυτόχρονα σφικτό έχοντας ήδη καταφέρει να ενσωματώσει την κοφτερή οξύτητα με το πάχος του και την αλκοόλη. Λίγες τανίνες μη σας παραξενέψουν, ενώ το μακρύ τελείωμα του κρασιού, φέρει την ορυκτή «υπογραφή» του Ασύρτικου. (ΕΛΤ 18 ευρώ-91/100)
Να σημειώσουμε επίσης την πολύ ωραία παρουσίαση των κρασιών με μοντέρνες ετικέτες, βαριά φιάλη Βουργουνδίας που είναι καλό ως προς το πρεστίζ αλλά κάπως αντιοικολογικό και την επιλογή φελλών DIAM 5 που εξασφαλίζουν σχεδόν πλήρη προστασία από το TCA. πηγή