Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Κινητοποιήσεις ...και τσικουδιά!

Μια ακόμα συνεδρίαση - "πασαρέλα" έγινε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, την Παρασκευή 2-10-2015. 
Από την αίθουσα πέρασαν πολλοί, εκφώνησαν τον καλοσχεδιασμένο λόγο τους, συμφώνησαν, διαφώνησαν, υπογράμμισαν τις κόκκινες γραμμές, είδαν παλιούς φίλους και συναγωνιστές, αστειεύτηκαν στα πηγαδάκια έξω από την αίθουσα και χαρούμενοι, αφού έκαναν το χρέος τους, αποσύρθηκαν.  
Η συνεδρίαση δεν είχε εκπλήξεις, πέρα από τις αναμενόμενες λεκτικές αντιπαραθέσεις, οι οποίες ήταν στρογγυλεμένες, ευθυγραμμισμένες στην νέα εποχή! 
Τελικά με αστερίσκους και χωρίς οι συμμετέχοντες κατέληξαν ότι πρέπει να γίνουν κινητοποιήσεις, ό,τι είχε ψηφιστεί και πριν έξι μήνες δηλαδή! Σίγουρα πάντως όποιος απουσίαζε δεν έχασε και πολλά ή κάτι εξαιρετικό! Τα ίδια πρόσωπα, πάνω κάτω, πήραν το λόγο, οι τοποθετήσεις ήταν οι αναμενόμενες και το κλίμα ήταν  χαλαρό, διεκπαιρεωτικό, κουρασμένο!

Από τα πολλά που ακούστηκαν, έμεινε να στροβιλίζει τα μυαλά, η ερώτηση- προτροπή-πρόσκληση βουλευτή να χαρακτηριστεί άμεσα από το δημοτικό συμβούλιο η περιοχή ως χώρος πρασίνου και κοινωφελών δράσεων! ή κάπως έτσι... Άραγε είναι τόσο εύκολο, τι λένε οι ειδικοί; Και εάν είναι τόσο απλό, αφού όλοι μιλούν για πράσινο γιατί δεν γίνεται;

 Το δελτίο τύπου του δήμου δεν αναφέρει το συγκεκριμένο περιστατικό, τονίζει όμως  ότι : "Στη συνεδρίαση αναδείχθηκαν οι πολλαπλές αρνητικές συνέπειες που θα επιφέρει η πώληση του Λιμανιού στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, καθώς και στην ανάπτυξη και ποιότητα ζωής των παραλιμένιων πόλεων. «Το πρώτο Λιμάνι της χώρας δεν μπορεί ν’ αποτελεί αντικείμενο πώλησης», τόνισε ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, ο οποίος επεσήμανε ότι η πώληση του Λιμανιού υποθηκεύει το μέλλον της πόλης και των κατοίκων της. 
Αναφορικά με την περιοχή των Λιπασμάτων, ο Δήμαρχος τόνισε ότι «για εμάς η περιοχή των Λιπασμάτων και οι υπόλοιπες εκτάσεις της πόλης ανήκουν αδιαπραγμάτευτα στους κατοίκους της πόλης και θα τις διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο», ενώ επεσήμανε ότι «περιμένουμε ο Πρωθυπουργός να τηρήσει τη δέσμευση που έδωσε προεκλογικά στο Κερατσίνι για τα Λιπάσματα». Την ανάγκη για ν’ αποτραπεί το σχέδιο πώληση τόνισε, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης,ο οποίος επεσήμανε ότι από την πρώτη παραχώρηση του ΟΛΠ στην COSCO είναι εμφανές ότι ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού σημαίνει κλειστή ζώνη χωρίς δυνατότητες δημοσίου ελέγχου."

Στη συνεδρίαση αποφασίστηκαν:
α. πολύμορφες (;) κινητοποιήσεις οι οποίες ξεκινούν με πορεία διαμαρτυρίας το Σάββατο 10 Οκτωβρίου στις 11πμ και καταλήγουν σε γιορτή Τσικουδιάς της Ένωσης Κρητών Κερατσινίου – Δραπετσώνας η οποία ήταν προγραμματισμένη στο χώρο των πρώην Λιπασμάτων το βράδυ του Σαββάτου!
β. το ψήφισμα της διοίκησης (πέρασε κατά πλειοψηφία), το οποίο διατυπώνει την απαίτηση για:
Την ακύρωση του Διαγωνισμού για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ και την απομάκρυνση από κάθε πιθανό σχέδιο ιδιωτικοποίησης.
Την οριστική εξαίρεση από το πακέτο πώλησης των ήδη παραχωρηθέντων από τον ΟΛΠ περιοχών του Δήμου μας : δηλαδή τον αρχαιολογικό χώρο στο Καστράκι, τον πεζόδρομο της οδού Καζαντζάκη, το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου στο Κερατσίνι, το οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων στη Λεωφόρο Δημοκρατίας.
Την οριστική παραχώρηση στο Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας της παραλιακής μετόπης της πρώην βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας (Λιπάσματα) και την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας για την αναθεώρηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας.
Την οριστική παραχώρηση στο Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας των κτισμάτων της ονομαζόμενης πολιτιστικής ακτής που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου.