Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Διορία 10 ημερών για τη σύμβαση του ΟΛΠ...

Και τώρα, τι; Προς το παρόν συνεδρίαση και μάλλον κινητοποίηση το Σάββατο 10/10/2015!

Ενώ στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, έξι μήνες μετά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με την "ιστορική απόφαση" για το θέμα, την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 19:30  θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα "ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΗΣΗ ΤΟΥ ΟΛΠ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΤΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ", το ΤΑΙΠΕΔ, απόλυτα στοχοπροσηλωμένο, δίνει προθεσμία στην κυβέρνηση έως την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου να στείλει για διαβούλευση στους εμπλεκόμενους φορείς τη Σύμβαση Παραχώρησης Ελληνικού δημοσίου - ΟΛΠ σύμφωνα με την εφημερίδα συντακτών!


 Το δημοσίευμα της εφημερίδας: Διορία 10 ημερών για τη σύμβαση του ΟΛΠ...  Συντάκτης: Χριστίνα Παπασταθοπούλου

Περιθώριο μέχρι την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου δίνει το ΤΑΙΠΕΔ στην κυβέρνηση προκειμένου να μελετήσει και να στείλει για διαβούλευση στους εμπλεκόμενους φορείς τη Σύμβαση Παραχώρησης Ελληνικού δημοσίου - ΟΛΠ, την οποία όμως ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, έλαβε στα χέρια του μόλις χθες (Τρίτη). 
Ένα γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των ενδιαφερομένων (δημάρχων και αντιπεριφερειάρχη Πειραιά), καθώς θεωρούν το διάστημα αυτό πάρα πολύ μικρό για να μπορέσουν να μελετήσουν το κείμενο της σύμβασης. 

Από την πλευρά του, το ΤΑΙΠΕΔ θεωρείται ότι προσδιόρισε το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα λόγω των ασφυκτικών προθεσμιών που έχουν βάλει οι δανειστές σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. 
Η εξέλιξη αυτή έγινε γνωστή το απόγευμα της Τρίτης κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο υπουργείο Ναυτιλίας ο αρμόδιος υπουργός Θ. Δρίτσας με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη, τους δημάρχους Πειραιά Γιάννη Μώραλη, Κερατσινίου - Δραπετσώνας Χρήστο Βρεττάκο και Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη. 
Όπως έγινε γνωστό, στη συνάντηση ο Θ. Δρίτσας προχώρησε σε μια αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τη Σύμβαση Παραχώρησης, το ΤΑΙΠΕΔ και όλες τις εξελίξεις που υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή, δήλωσε ότι δεν είναι έτοιμος να καταλήξει σε συμπεράσματα, καθώς το προσχέδιο το πήρε σήμερα μόλις σήμερα (σ.σ. χθες), πως οι συζητήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς και η προσπάθεια για ουσιαστικές βελτιώσεις στο κείμενο θα συνεχιστούν. 

«Οι προβληματισμοί των δήμων και των δημάρχων είναι πάρα πολύ σοβαροί. ΟΙ εξελίξεις αυτές θα καθορίσουν για πολλές δεκαετίες το μέλλον του Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και επομένως η συμμετοχή των κοινωνιών σε αυτές τις εξελίξεις είναι παραπάνω από απαραίτητη», τόνισε ο Θοδωρής Δρίτσας αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης. Πρόσθεσε πως «οι εξελίξεις για το λιμάνι του Πειραιά μάς αφορούν όλους... Όλοι πρέπει να έχουμε την αποτύπωση της γνώμης, έστω σε αυτά τα πολύ σκληρά και πολύ δεσμευτικά -από άποψη πλαισίου και χρόνου- περιθώρια». 

Από την πλευρά του ο Γιώργος Γαβρίλης δήλωσε πως έχει ουσιαστικές διαφωνίες για τη μέχρι τώρα εξέλιξη της διαδικασίας, εξέφρασε την ανησυχία του για τα επιμέρους θέματα που αφορούν κατοχυρώσεις υποδομών, κτιρίων και εκτάσεων γης που έχουν παραχωρηθεί από τον ΟΛΠ στους δήμους. Επίσης, ανέφερε ότι ακόμα κι η δέσμευση του πρωθυπουργού για το θαλάσσιο μέτωπο των Λιπασμάτων στις 13 Σεπτεμβρίου, στην προεκλογική του ομιλία, στο Κερατσίνι, δεν έγινε σεβαστή, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ δεν εξαιρεί τον συγκεκριμένο χώρο από τη Σύμβαση Παραχώρησης. 

Παρέμβαση στο θέμα έκανε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο οποίος μιλώντας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ενημέρωσε το Σώμα για την αρνητική απάντηση του ΤΑΙΠΕΔ ως προς τη δημιουργία δημοτικού λιμενικού ταμείου από τον Δήμο Πειραιά, σχολιάζοντας μάλιστα ότι αρμόδια για να απαντήσει σε μία τέτοια πρόταση είναι η κυβέρνηση και όχι το ΤΑΙΠΕΔ. πηγή