Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ- ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΝΑ ΤΑΞΗ



Τελευταία ημέρα πριν την έναρξη των μαθημάτων το Υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο του στα σχολεία «τινάζει» κυριολεκτικά στον αέρα τη λειτουργία του σχολείου.
 Τι κι αν σύλλογοι διδασκόντων συνεδρίαζαν και σχεδίαζαν τη νέα σχολική χρονιά, τι κι οι οικογένειες έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους, για το υπευθύνους, οι οποίοι ολόκληρο το καλοκαίρι περί άλλων τύρβαζαν, όλα είναι θέμα αριθμών! Στόχος τους να λειτουργήσουν τα σχολεία με κάθε κόστος, υποβαθμίζοντας το σχολείο και τον εκπαιδευτικό, με αποφάσεις της τελευταίας στιγμής! Αποφάσεις οι οποίες δημιουργούν προβλήματα σε οικογένειες, στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς.
Συγκεκριμένα με την εγκύκλιο:
Αυξάνει ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη κατά 10%, δηλαδή  τμήματα 27-28 μαθητών ακόμα και στην Α και την Β Δημοτικού, ακόμα και το νηπιαγωγείο. Πρόκειται για επικίνδυνη εξέλιξη, όχι μόνο για τις δυνατότητες μάθησης εντός της τάξης αλλά και για ζητήματα ασφάλειας, υγείας, κτλ. Βέβαια η εγκύκλιος μιλά ότι σε «εξαιρετικές» περιπτώσεις θα γίνεται  αύξηση του αριθμού των μαθητών. Όμως με τα τόσα κενά που υπάρχουν στα σχολεία είναι βέβαιο ότι οι "εξαιρετικές" περιπτώσεις θα γίνουν ο κανόνας!   Το αίτημα των εκπαιδευτικών χρόνια τώρα ήταν η μείωση της αναλογίας μαθητών ανά εκπαιδευτικό, αφού στις σχολικές τάξεις φοιτούν πολλοί μαθητές με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες.

 
Ανοίγει ο δρόμος για να κλείσουν τα ολοήμερα τμήματα στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Οι δάσκαλοι στα ολοήμερα θα τοποθετηθούν στο κανονικό πρόγραμμα για να καλύψουν τα κενά, ενώ στο ολοήμερο θα πάνε –αν θα πάνε- εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων ή δάσκαλοι για συμπλήρωση ωραρίου.


Στα σχολεία επικρατεί αναβρασμός! Οι συμβάσεις των καθαριστριών δεν έχουν ανανεωθεί, υπάρχουν πολλά κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία, στα τμήματα θα στοιβάζονται περισσότεροι μαθητές, πολλές οικογένειες πρέπει να αναζητήσουν τρόπο για παίρνουν τα παιδιά τους από το σχολείο. Το δημόσιο σχολείο διαλύεται και η διάλυση αυτή μετακυλύετε στις πλάτες των γονέων! Ακούει κανείς;

Οι εκπαιδευτικοί σύλλογοι και οι σύλλογοι γονέων διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη στις 12:00 το μεσημέρι, σε συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή.