Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Δήμοι: Εισπράττουν κονδύλια, αλλά δεν δίνουν ούτε σεντ σε οφειλές

Μόνο τα μισά από τα 736,78 εκατ. ευρώ που έχουν δοθεί στους δήμους από το υπουργείο Οικονομικών από το Δεκέμβριο του 2012 έως το τέλος Αυγούστου προκειμένου να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τους ιδιώτες, έχουν φθάσει στην αγορά.
Συγκεκριμένα, οι δήμοι έχουν εξοφλήσει 379,27 εκατ. ευρώ, δηλαδή, το 51,4% των συνολικών κονδυλίων που έχουν λάβει στο 9μηνο από το υπουργείο Οικονομικών.
Μάλιστα, οι δήμοι υπολείπονται του μέσου όρου των υπουργείων κατά σχεδόν 13%. Συγκεκριμένα, τα υπουργεία έχουν εξοφλήσει στο ίδιο διάστημα ληξιπρόθεσμα ύψους 4,2 εκατ. ευρώ από τα 5,7 εκατ. που έχουν λάβει, δηλαδή, σε ποσοστό 74,6%.

Εφτά δήμοι δεν έχουν αποπληρώσει ούτε σεντς από τα 13,8 εκατ. ευρώ που έχουν πάρει, ενώ 133 εκατ. ευρώ από τις λοιπές οφειλές των ΟΤΑ βρίσκονται στα «αζήτητα».
Αντίθετα, οι 13 περιφέρειες έχουν εξοφλήσεις τα 43,5 από τα 51,1 εκατ. ευρώ που έχουν λάβει.
Συνάντηση ΚΕΔΕ - Σταϊκούρα για τους προϋπολογισμούς των ΟΤΑ
Λύση στο πρόβλημα με την κατάρτιση προϋπολογισμών των δήμων, οι οποίοι θα πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι (έσοδα-έξοδα) θα επιχειρήσουν να βρουν σε κοινή τους συνάντηση σήμερα, Πέμπτη, αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.
Η οικονομική κρίση συνθλίβει πολλούς δήμους, ενώ σε υπερχρεωμένους ΟΤΑ επικρέμαται η... επιτροπεία και η απειλή του λεγόμενου προγράμματος εξυγίανσης με σκληρούς όρους. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Κώστας Ασκούνης, κατά την ημερίδα που οργάνωσε την Τετάρτη η ΚΕΔΕ, με θέμα «Η αξιολόγηση των Δήμων ως εργαλείο βελτίωσης της αποδοτικότητας και των προσφερόμενων υπηρεσιών στους πολίτες» προανήγγειλε τη συνάντηση με τον κ. Σταϊκούρα, αναφέροντας και τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη.
 
Ωστόσο, από το επιτελείο του κ. Μιχελάκη δήλωναν άγνοια και επεσήμαιναν ότι την Πέμπτη, ο υπουργός έχει συνάντηση στις 11 το πρωί με Περιφερειάρχες και στις 2 το μεσημέρι με την ΠΟΠ - ΟΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης).
Η ΚΕΔΕ, όσον αφορά στο ζήτημα της κινητικότητας, προσπαθεί να ισορροπήσει, από τη μια αποδεχόμενη την αξιολόγηση των δομών σε υπηρεσίες και φορείς και από την άλλη αντιδρώντας στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις.
Προβάλλει ως λύση για να μπορέσουν να χειριστούν οι δήμαρχοι την προοπτική αξιολόγησης των υπηρεσιών τους, χωρίς να συναντούν την δυσπιστία των εργαζομένων, την εφαρμογή της πρότασής της για την εθελούσια ενδοδημοτική και διαδημοτική μετάταξη των δημοτικών υπαλλήλων, με ταυτόχρονη απλούστευση των σχετικών διαδικασιών.
Ήδη, το ΔΣ της ΚΕΔΕ έχει προτείνει αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις μετατάξεις, ώστε να μην απαιτείται, όπως σήμερα, περίπου ένας χρόνος για να ολοκληρωθεί μια μετάταξη. Έτσι, καλούν την κυβέρνηση να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση με την οποία να μειώνεται δραστικά ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση μιας μετάταξης, ενώ παράλληλα να μην χρειάζεται να ξεπερνά το δεκαπενθήμερο η ένταξη σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Πηγή: aftodioikisi.gr