Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Οι μισθοί επέστρεψαν στο 1998 – Με 427 ευρώ ή 145.000 δρχ.



Οι ονομαστικοί μισθοί έχουν επιστρέψει στο 1998 ελέω της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, της μείωσης του κατώτατου μισθού -από πέρυσι- κατά 22% και της ισοπέδωσης κάθε προστατευτικής για τους εργαζομένους νομικής διάταξης τα τελευταία 3,5 έτη. 
Εδώ και 1,5 χρόνο, οι προσλήψεις γίνονται με αμοιβές των οποίων το ύψος έχει επιστρέψει μια δεκαπενταετία πίσω, ενώ οι τιμές των περισσότερων καταναλωτικών αγαθών συνεχίζουν να τραβούν την «ανηφόρα».
Αν ληφθεί υπόψη η αγοραστική δύναμη των μισθών εκείνη την περίοδο, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι -εναπομείναντες- εργαζόμενοι, σήμερα, καλούνται να αντιμετωπίσουν το κόστος διαβίωσης με αμοιβές οι οποίες τους κάλυπταν πριν από 20 με 25 χρόνια (όταν και οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών ήταν αντίστοιχα ή και περισσότερο μειωμένες).
Συγκεκριμένα, σήμερα, οι προσλήψεις γίνονται με κατώτατες αμοιβές 511 ευρώ, μικτά, για τους κάτω των 25 ετών και με 583 ευρώ το μήνα, μικτά, για τους μεγαλύτερους ηλικιακά. Λίγο πολύ, τα καθαρά είναι ανάλογα με τα «μηνιάτικα» που θα λάβουν οι 50.000 άνεργοι οι οποίοι θα ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας της κυβέρνησης. Οι «τυχεροί» οι οποίοι θα τοποθετηθούν μέσα από το πρόγραμμα αυτό σε μια θέση απασχόλησης για 5 μήνες, θα πάρουν στο χέρι 427 ευρώ, εάν είναι κάτω των 25 ετών, και 490 ευρώ, εάν είναι μεγαλύτεροι ηλικιακά. Το ίδιο ποσό, περίπου, αναλογεί καθαρά και σε όσους προσλαμβάνονται κανονικά σε οποιαδήποτε θέση με βάση τους «μνημονιακούς» κατώτατους μισθούς.

 Οι αναλογίες με τις δραχμές

Σε πόσες, λοιπόν, δραχμές αναλογούν τα 427 ευρώ καθαρά που παίρνουν όσοι, για παράδειγμα, νέοι κάτω των 25 ετών έχουν την ευκαιρία να βρουν μια θέση εργασίας στη, ισοπεδωμένη από τα μνημόνια ελληνική αγοράς εργασίας; Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 145.500 δρχ. Το καθαρό «μηνιάτικων» για τους μεγαλύτερους αναλογεί σε 167.000 δραχμές.

Πόσο ήταν οι μισθοί το 1998, επί δραχμής; Ηταν στις 144.900 δραχμές, σύμφωνα με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΕΕ) την οποία είχαν συμφωνήσει και συνυπογράψει εργαζόμενοι και εργοδότες.

Φυσικά, το ποσό αυτό εκείνη την εποχή ένας εργαζόμενος ζούσε δύσκολα, αλλά δεν στερείτο και το φαγητό του. Σήμερα, πλέον, οι λαμβάνοντες τα 427 ή 490 ευρώ δεν μπορούν να πάνε στο σούπερ μάρκετ και να αγοράσουν τα στοιχειώδη πάνω από 2 φορές το μήνα, αν θέλουν να τους μείνει και για τη μετακίνηση τους (για να νοικιάσουν σπίτι, πλην της συμμετοχής σε κοινόβιο, ούτε λόγος…).

Πόσοι παίρνουν έως και 490 ευρώ;

Πόσοι είναι αυτοί οι οποίοι αμείβονται με τις σημερινές κατώτατες αμοιβές; Μόνο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013, στο σύνολο των 3,6 εκατ. εργαζομένων, έγιναν 431.917 προσλήψεις, στη συντριπτική πλειονότητα τους με τους μισθούς των 427 και 490 ευρώ το μήνα, καθαρά. Περίπου 130.000 από το σύνολο των προσληφθέντων, έκαναν συμβάσεις μερικής απασχόλησης, η αμοιβή των οποίων ξεκινά από τα… 255,4 ευρώ το μήνα, μικτά!

Αυτό σημαίνει ότι μόνο φέτος, οι 3 στους 10 εργαζομένους έφτασαν να δουλεύουν με αυτά τα ποσά. Αν συνυπολογιστεί ότι οι αλλαγές στην εργασιακή νομοθεσία έγιναν πέρυσι και ότι από το Μάρτιο του 2012 ξεκίνησαν και οι μεταβολές στην αγορά εργασίας, τότε εκτιμάται ότι με μισθούς από 255 ευρώ (σε περίπτωση μερικής απασχόλησης) μέχρι και 490 ευρώ το μήνα, καθαρά, ήδη αμείβονται περισσότεροι από το 40% των απασχολουμένων (περίπου 580.000 άτομα). Και μέσα στην επόμενη διετία, στη συντριπτική τους πλειονότητα θα λαμβάνουν από την εργασία τους –εάν εξακολουθούν, φυσικά, να έχουν- αυτούς τους κατώτατους, «μνημονιακούς» μισθούς.

Πηγή: nez.gr