Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Μια άλλη άποψη για τη δημοσίευση της φωτογραφίας...

Το πρωτοσέλιδο στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ με τη φωτογραφία του ανθρώπου, τον οποίο δολοφόνησε ο φασίστας, στην τελευταία στιγμή της ζωής του ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στα social media. Παρακάτω μιά άλλη άποψη, άκρως ενδιαφέρουσα για τη δημοσίευση της φωτογραφίας!



Γιατί το Insider δημοσιοποίησε την φωτογραφία:
 Η σκέψη να "ανέβει" η φωτογραφία δεν ήταν αβασάνιστη. Όποιος παρακολουθεί στενά το site, γνωρίζει την μεθοδολογία που ακολουθεί σε ζητήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Αυτή όμως η φωτογραφία είναι διαφορετική. Πολύ διαφορετική. Είναι η κορύφωση του δράματος που ζει η ελληνική κοινωνία πολλούς μήνες τώρα. Είναι μια φωτογραφία-σταθμός γιατί θα αποτυπώσει οριστικά και αμετάκλητα στο συλλογικό υποσυνείδητο αυτό που πραγματικά συνέβη μια επώδυνη ιστορική περίοδο. 
Η φωτογραφία λέει την αλήθεια. Χωρίς αναλύσεις, χωρίς φτιασιδώματα. Είναι σοκαριστική και κυνική. Όπως η πραγματικότητα. Και ας πούμε επιτέλους τα πράγματα με το όνομα τους. Οι μέρες περνάνε, η ειδησεογραφία τρέχει. Σε λίγες μέρες-ίσως εβδομάδες- η δολοφονία του Παύλου Φύσσα θα είναι μια "σκληρή" ανάμνηση. Οι Χρυσαυγίτες θα ξανακάτσουν στα έδρανα του κοινοβουλίου και τα κόμματα θα συζητούν για την θεωρία των δύο άκρων. Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης θα ξανακάνει δηλώσεις και ο Φαήλος θα στέλνει χυδαία μηνύματα στο Twitter. Θα ξανάρθει επίσης η τρόικα. Και μεις όλοι θα συνεχίσουμε να ζούμε. Καλά, κακά θα συνεχίσουμε να ζούμε. Όλοι εκτός του Παύλου Φύσσα και της οικογένειας του. 
Αυτή λοιπόν η φωτογραφία δίνει μια μεγάλη ευκαιρία: Να είναι το σύμβολο του μέλλοντος. Να είναι η φωτογραφία που θα θυμίζει ότι η χώρα αυτή βασανίστηκε και "γλύτωσε" από το τέρας του φασισμού. Είναι μια φωτογραφία τέλος, που θα κρατήσει ζωντανή την μνήμη. Ας θυμηθούμε έναν άλλο νεκρό που η φωτογραφία του δημοσιεύθηκε σε όλες τις γωνιές της υφηλίου. Του Τσε Γκεβάρα. Μια αποκρουστική φωτογραφία με τον Τσε νεκρό και γύρω του- σαν τα κοράκια -οι εκτελεστές του. Ο Τσε πάνω σε ένα φορείο φαίνεται σαν να κοιμάται και οι άνθρωποι γύρω από το πτώμα μοιάζουν περισσότερο αποκρουστικοί από το νεκρό. Καμάρωναν για τη μεγάλη τους επιτυχία. Είχαν σκοτώσει τον Comandante αλλά δεν ήξεραν ότι ήταν ήδη αθάνατος.