Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Ο «ΔΗΜΟΣΘeΝΗΣ» των Τρικάλων

Υπάρχουν και καλά, ξεχωριστά παραδείγματα δήμων με χειροπιαστό έργο που προσφέρουν εναλλακτικές υπηρεσίες στους πολίτες. 
Η ανάρτηση αφιερώνεται εξαιρετικά σε όλους τους αρμοδίους του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και πρέπει να διαβαστεί προσεκτικά, γιατί δεν είναι και το πιο "κοσμοϊστορικό" γεγονός η εγκατάσταση ασύρματου δικτύου στο δημαρχείο, το οποίο προβλήθηκε υπέρ του δέοντως και τελικά ποιον εξυπηρετεί  άραγε; 
Μήπως κάποιος αρμόδιος, πρέπει να βρει χρόνο εκτός από τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις, και να ασχοληθεί ποιο σοβαρά με τις νέες τεχνολογίες και τις δυνατότητες που προσφέρουν; 
Και με την ευκαιρία τι γίνεται με την περιβόητη  ιστοσελίδα; Ακόμα να βρει το ρυθμό της; Παραμένει δυσκίνητη, χωρίς άμεση ενημέρωση και εύκολη πλοήγηση!


<Τα παράπονά τους στον δήμαρχο στέλνουν ηλεκτρονικά οι κάτοικοι των Τρικάλων χάρη σε μια ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή διαχείρισης παραπόνων που φέρει την ονομασία «ΔΗΜΟΣΘeΝΗΣ». Την ίδια στιγμή, οι πολίτες της περιοχής ψηφίζουν μέσω του Διαδικτύου στο πλαίσιο ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων, απολαμβάνουν υψηλές ταχύτητες στο Ίντερνετ χάρη στο δίκτυο οπτικών ινών, περιμένουν το λεωφορείο σε έξυπνες στάσεις και σταθμεύουν το αυτοκίνητό τους με τη χρήση κινητού τηλεφώνου σε συγκεκριμένες θέσεις. Οι παραπάνω είναι λίγες μόνο από τις ψηφιακές εφαρμογές που έχει θέσει σε λειτουργία τα τελευταία οκτώ χρόνια η ομάδα του e- trikala.



Ο «ψηφιακός δήμος»
Τον Ιούλιο του 2004, εντάχθηκε το πρώτο ψηφιακό έργο στο Δήμο Τρικκαίων, αυτό της δημιουργίας ιστοσελίδας του Πολιτιστικού Οργανισμού, έργο που αποτέλεσε και την αρχή ενός κύκλου έργων με τα οποία ο δήμος αξιοποίησε την κατά 100% χρηματοδότησή τους από το συγχρηματοδοτούμενο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας (Γ'ΚΠΣ).
Τον Σεπτέμβριο του 2010, κατατέθηκαν 4 Τεχνικά Δελτία έργων στη μετεξέλιξη του παραπάνω Επιχειρησιακού Προγράμματος σε αυτό της «Ψηφιακής Σύγκλισης» (ΕΣΠΑ).

Στα περίπου έξι χρόνια που ο Δήμος Τρικκαίων ασχολείται εντατικά με την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που παρέχουν αυτά τα προγράμματα, έχουν δημιουργηθεί υποδομές, έργα και συνθήκες στην πόλη των Τρικάλων, τα όποια προσφέρουν στο δήμο και τους δημότες αρχικά εθνική και παγκόσμια αναγνώριση, αλλά και ψηφιακές εφαρμογές που διευκολύνουν την επαφή τους με τους φορείς επιλύουν προβλήματα και διευκολύνουν την ενημέρωση μέσα από τη χρήση του Διαδικτύου.
Περνώντας τα χρόνια, συγκεντρώθηκε τεχνογνωσία η οποία προέρχεται από τη διαχείριση 18 έργων ψηφιακής τεχνολογίας. Αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εφαρμογές γεωπληροφοριακού ψηφιακού συστήματος GIS, εσωτερικής διαχείρισης εγγράφων-ενεργειών (ERP), διαχείρισης στόλου οχημάτων (fleet management), τηλεφροντίδας ασθενών και ηλικιωμένων αλλά και ζωντανής μετάδοσης των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου.> aftodioikisi.gr